KARMØYGEDDON – Noe for enhver smak

KARMØYGEDDON – Noe for enhver smak

4 og 5 mai i år arrangeres Karmøygeddonfestivalen i Haugesund for fjerde året på rad. På plakaten står Kamelot, Doro, Ensiferum, Scar Symmetry, Leaves Eyes, Communic, 1349,  Keep Of Kalessin, Breed og Pictures of Pain. Karmøygeddon byr med andre ord på en særdeles variert og ikke minst solid lineup i år. Jeg tok en prat med festivalgrunnlegger Johnny Angelund i forbindelse med årets festival, og her kan du lese hva han hadde å si.

ET – Du kan jo begynne med å si litt om hvordan og hvorfor dere startet festivalen? 
Johnny – Ideen fikk jeg ved juletider i 2003. Jeg syntes det var på tide at metallen skulle få litt oppmerksomhet på Haugalandet også. På denne tiden var det ganske dødt med konserter her. Jeg delte ideen med Harald Magne Revheim som er trommis i Thundra, og han tente på ideen umiddelbart. Etterhvert fikk vi også med oss Edgar Berdinessen inn i festivalstyret. Vi tok med oss planene våre ned til den lokale puben i Kopervik (Borgen), og fikk med oss innehaveren til å arrangere festivalen utenfor puben.
I starten hadde vi kun tenkt å ha med lokale band, men vi fant fort ut at det kunne være ok å ha med noen større band også. Etter litt tenking og prøving fikk vi med oss Pagans Mind, Jørn Lande, Thunderbolt, Scariot, og flere lokale band som Thundra, Zeno Morf og Mind Crime. Dessverre måtte Scariot trekke seg fra 2004 lineupen på grunn av at Oddleif sa opp jobben i bandet for å satse fullt på Communic. Festivalen gikk såpass bra at vi fant ut at dette skulle bli ett årlig opplegg.

ET – Har jeg forstått det riktig så er det du som er hovedmannen, eller hjernen bak festivalen. Men hvor mange er dere som jobber med festivalen, og hvem gjør hva?
Johnny – Jeg liker vel egentlig ikke å tenke på meg selv som hovedmann, men det var iverfall jeg som kom med ideen og jeg har brukt sinnsykt mye tid på å få ting til å gå rundt. Jeg er bookingansvarlig, jobber med media, og mye annet. Edgar Berdinessen har blant annet med media og sponsorer å gjøre og Harald tar seg av det tekniske/backline. Utenom oss tre som er hovedmennene bak festivalen har vi med oss en gruppe på 5-6 personer som hjelper til under festivalen med kjøring, rigging osv. Nå har vi imidlertid innsett at festivalen har vokst seg såpass stor at vi må ut å finne flere personer som kan være med å bidra til at festivalen skal bli enda bedre. Vi kommer til å begynne letingen etter de rette personene etter at årets festival er unnagjort.

ET – Hvordan i all verden kom dere på et navn som Karmøygeddon?
Johnny – Faktisk så var det ikke vi som kom på navnet, men jeg la ut en melding på screamforumet om at vi skulle ha en metallfestival på Karmøy og at vi ikke hadde funnet noe  navn enda. Etterhvert kom folk med ideer til navn, og deriblant dukket Karmøygeddon-navnet opp. Etter en stund fant vi ut at navnet var bra, så da var det egentlig bare å kjøre på.

ET – Nok et bevis på at Screamforumet kan brukes til det meste. De første to årene ble festivalen arrangert ute på kaien i Kopervik, men i 2005 trakk dere inn til Haugesund og arrangerte festivalen innendørs. Hva var grunnen til dette?
Johnny – Det var flere grunner til dette; blant annet økonomi, overnatting, osv. Det koster sinnsykt mye å arrangere en utefestival med tanke på lyd, lys, scene, leie av telt osv. Ett annet STORT problem var at det ikke var hotell eller campingplass i nærheten og da ble det fort store problemer med å få etablert en større festival med tanke på at vi også ville ha tilreisende til Karmøygeddon.
I 2005 fant vi ut at vi ville prøve å kjøre en vinterversjon av Karmøygeddon, og dette arrangementet kalte vi for Karmøygeddon Arctic. Vi booket Evergrey, Tristania, Tømmermenn, Ram Zet og Mindgrinder. Dette arrangerte vi på Byscenen i Haugesund som tar rundt 750-800 personer. Arctic ble en stor suksess, alt fungerte knirkefritt og det kom mange tilreisende. Vi fikk enormt mye skryt fra både band og publikum. Derfor tok vi avgjørelsen om at vi heretter ville arrangere Karmøygeddonfestivalen på Byscenen i Haugesund. Dessverre var det noen som tok dette ille opp, de syntes det var kjipt at vi flyttet fra Karmøy, men dersom vi ikke hadde gjort det så hadde nok festivalen vært historie i dag.

ET – Har dere visjoner om å bli enda større, eller føler du at dere nå har funnet den ideelle formen på festivalen?
Johnny – Jeg føler at vi har funnet den ideelle formen på festivalen nå ja. Imidlertid har vi diskutert muligheten for å kjøre på med en scene til (Lille Byscenen) som tar 250 personer. Men selvfølgelig så ligger det langt bak i hodet at det hadde vært fett å arrangert noe enda større ute en gang, men dette krever veldig mye tid og penger. Time will show.

ET – Hvordan føler du festivalen ser ut i dag i forhold til de visjonene dere hadde da dere startet opp i 2004?
Johnny – Jeg tror nok jeg må si at vi har blitt litt større enn det jeg hadde trodd i 2004. Som sagt så var tanken en lokal metallfestival, men nå merker jeg at samme hvor jeg er i Norge på festival eller konsert så har metallfolket hørt om Karmøygeddon, og det er jo sinnsykt kult. Og når jeg ser på hvilke band og artister vi har fått til festivalen som for eksempel Doro, Soilwork, Kamelot, Mercenary, Ensiferum etc så vet jeg ikke helt om jeg hadde trodd på deg om du hadde sagt dette til meg i 2004.

ET – Hvordan ser du for deg at Karmøygeddon ser ut om fem år?
Johnny – Akkurat det tørr jeg ikke tenke på Anders, hehe. Men jeg tror at flere av metallfestivalene dessverre kommer til å dukke under på grunn av at det blir altfor mange av dem. Men jeg ser ikke for meg at Karmøygeddon blir en av dem. Jeg kan vel også se for meg at vi har hatt en del store navn på plakaten etterhvert og muligens flyttet til en enda større plass.

ET – Hvordan går dere frem når dere skal booke band? Hvilke kriterier setter dere, går dere etter egen smak, publikumsønsker, eller salgstall?
Johnny – De to første årene booket vi kun etter egen smak, og da hadde vi ett internt navn på festivalen som var ”egofestivalen” hehe. Men nå setter vi oss ned kort tid etter at festivalen er over og ser på hvilke band vi vil ha til neste år. Egen smak står fortsatt sterkt, men vi prøver også å legge merke til hva publikum ønsker av band. Salgstall teller ingenting for oss, vi booker ikke band som vi personlig syns er dårlige, det skal være kvalitet.

ET – Festivalen varer bare to dager, men dere bruker langt lengre tid på å forberede festivalen. Når starter dere på året, og hvordan foregår denne prosessen?
Johnny – Vi starter i Juli med neste års festival. Det første vi gjør er å gå gjennom festivalen som har vært. Da går vi for eksempel igjennom økonomi og har en evaluering på årets festival. Vi setter også opp en liste over band eller artister som vi vil ha på det følgende årets festival og hva vi maks kan betale for dem. Deretter setter vi opp ett budsjett for festivalen. Dette blir prioritert i starten og vi satser alltid på å få band på papiret så tidlig som mulig, helst slik at vi har alle banda i boks til nyåret. Etter dette så starter arbeidet med søknader til sponsorer, støttemidler, plakater, priser på lyd, lys osv. De som tror at det å arrangere festival er noe som tar 4 uker av ditt liv i året, må jeg nok skuffe stort hehe. Det er vanvittig mye jobb.

ET – Det har etterhvert blitt veldig mange festivaler i Norge, men hva er det som skiller Karmøygeddon fra resten? Og hvorfor skal publikum velge akkurat Karmøygeddon?
Johnny – Jeg tror Karmøygeddon skiller seg ut med at festivalen ikke er for stor, men heller ikke for liten. Jeg føler også at vi er flinke til å ha ett bredt bandutvalg innen metal, med både store, mellomstore, og nye ”up and coming bands”. En annen ting vi har fått mye skryt for er at festivalen har en veldig bra og intim stemning hvor mann lett blir kjent med nye folk. Vi i Karmøygeddon prøver dessuten å være mye ute blant publikum under festivalen for å høre hva de syns er bra, og eventuelt ikke så bra. En annen ting som er bra med Karmøygeddon er at band og musikk får stå i spissen i og med at vi bare har en scene.

ET – Blir det bare jobbing under festivalen, eller får du med deg noen konserter også?
Johnny – Det blir veldig mye jobbing under festivalen, alle skal ha ett ord med deg osv. Men jeg får likevel tid til å se en del av konsertene også. Vi prøver å gjøre unna mesteparten av arbeidet på dagtid slik at det aller meste vi gjør under selve festivalen er å ta oss av band, artister og publikum.

Kamelot_1.jpgET – Hva kan du si om årets lineup? Er det noen band du gleder deg spesielt mye til å se?
Johnny – Jeg føler at vi har en vanvittig sterk og ikke minst svært variert lineup i år. Doro gjør for eksempel den eneste giggen i Norden på denne tiden, og den aller første giggen til Ensiferum i Norge blir på Karmøygeddon. Jeg syns også at vi har klart å lage en pakke hvor de aller fleste metallsjangerne er representert, dette er noe vi har prioritert sterkt i år. Dette er også den absolutt dyreste lineupen vi har hatt til nå.
Jeg gleder meg vanvittig mye til å se Ensiferum og Scar Symmetry for disse har jeg aldri sett før. Men Doro har jeg vært fan av lenge, og det skal bli sinnsykt kult å få dratt henne til plassen jeg er fra. Kamelot blir også tøft, og det skal bli konge å få se dem inne på Byscenen. Jeg syns Kamelot funker best innendørs. Jeg kommer med andre ord til å prøve å få med meg det aller meste.

ET – Var det noen band som var spesielt vanskelige å skaffe, og fikk dere tak i alle de banda dere på forhånd hadde bestemt dere for?
Johnny – Ensiferum var faktisk det bandet vi sleit lengst med å fatt i. Det var av og på lenge før vi endelig fikk dem bekreftet. De andre banda gikk det greit med. Det var kun ett band vi hadde bestemt oss for som vi ikke fikk, og det var The Haunted. De er på en turne på den tiden, men ikke rundt her dessverre.

ET – Har du allerede nå noen spesielle ønsker for neste års festival?
Johnny – JA! Og det er mange skal jeg si deg hehe. Jeg kan iverfall nevne Arch Enemy, Amon Amarth, Falconer, Overkill, Exodus, Nocturnal Rites, og ikke minst Nevermore. Men jeg har mange flere band på listen.

ET – Dere arrangerer også konserter utenom festivalen. Har dere noe interessant på programmet denne våren?
Johnny – Vi har ikke spikret noe enda, men vi jobber med noen navn. Konserter skal det bli flere av fremover så det er bare til å flytte tilbake til Haugesund igjen Anders hehe.

ET – Det spørs om jeg ikke må det, hehe. Da hadde jeg ikke flere spørsmål. Har du noe du vil tilføye sånn helt på tampen?
Johnny – Jeg håper at så mange som mulig tar turen til Haugesund og Karmøygeddonfestivalen i mai. Det er kjekt å se at det er mange fra Trondheim, Molde, Oslo etc som tar turen i år. Det rocker som bare f! Vi sees der folkens.

Lineup:

Doro_1.jpgFredag:

Doro
Ensiferum
Keep Of Kalessin
Breed
Pictures Of Pain

Lørdag:

Kamelot
Scar Symmetry
1349
Leaves Eyes
Communic

Karmøygeddon arrangerer også en konsert med In Flames 17. Mars og W.A.S.P. 21. April, begge på Byscenen i Haugesund. Møt opp folkens!

For mer info om festivalen og konserter kan du gå inn på http://www.karmoygeddon.info/ eller våre egne festivalsider.

 

Karmoygeddon_banner.gif