RUNNING WILD – Death Or Glory

RUNNING WILD – Death Or Glory

  • Rating: 5.5 / 6

De tyske heavy metal piratene i Running Wild er både elsket og hatet. Sistnevnte mest på grunn av bandets piratimage som for noen er vanskelig å svelge. Kult eller ei, bandet fikk i alle fall mye oppmerksomhet på grunn av imaget og solgte ditto mer skiver. Running Wild debuterte med Gates To Purgatory i 1984, men det var først med bandets tredje utgivelse, den glimrende Under Jolly Roger fra 1987 at bandet entret piratenes rekker. Death Or Glory var bandets femte album og ble på mange måter bandets gjennombruddsskive. Turneen i kjølevannet av skiva ble en enorm suksess med en rekke utsolgte konserter, og bandet solgte skiver som aldri før.

Med unntak av den heller middelmådige låten ”Renegade”, er Death Or Glory en skive som utelukkende består av kanonlåter. Hver eneste låt er et nytt høydepunkt. Slike skiver vokser ikke på trær, og dette er utvilsomt en klassiker i ordets rette forstand. Låter som ”Riding The Storm” og ”Bad To The Bone” har nok de aller fleste fått med seg, men selv om dette er meget gode låter så inneholder skiva så uendelig mye mer. Den episke ”Battle Of Waterloo” er en godbit på åtte minutter som er så bra at det er til å grine av. ”Tortuga Bay” er en sinnsykt fengende ”piratlåt” i samme ånd som ”Under Jolly Roger” og er i grunnen verdt skivas pris alene. Ellers kan jeg nevne ”Marooned”, ”Evilution” og tittelkuttet som andre genistreker. Produksjonen er også glimrende, og spesielt Kaspareks gitarlyd er enestående. Dette sammen med mannens noe spesielle riffing har gjort bandet smått legendarisk i visse kretser.

Death Or Glory var forøvrig bandets siste skive med Majk Moti som gitarist. Han hadde vært en del av Running Wild helt siden Branded And Exiled og var helt klart en meget viktig faktor innad bandet. I tiden etter Death Or Glory var bandet preget av ustabile besetninger og frem til og med Black Hand Inn ble det skiftet ut medlemmer for hver skive. I dag består bandet kun av Rolf Kasparek med innleide musikere. 

Liker du heavy metal, men har aldri hørt Running Wild? Da tar du turen innom den første og beste musikksjappa sporenstreks og kjøper Death Or Glory, og så river du med deg Under Jolly Roger, Port Royal, Blazon Stone og Black Hand Inn i samme slengen. Når du har gjort det så sjekker du ut resten av bandets diskografi, i alle fall frem t.o.m. Masquerade.

Ny Running Wild skive er ventet i år, og selv om bandet har slitt veldig med å finne formen etter Masquerade fra 1995, så viste Rogues En Vogue fra 2005 at bandet enda har til livets rett. La oss håpe at bandet slår tilbake med en ny klassiker i år.