AMOK – La hans blod komme over oss og våre barn

AMOK – La hans blod komme over oss og våre barn

Bergensbandet Amok slapp nylig sitt debutalbum i form av Necrospiritual Deathcore. Skiva bød på en salig mix av old school death metal og mer eksperimentelle saker i retning ambient og industrielle toner. Amok har ikke vert direkte overeksponert i media, og bandet har gjort få intervjuer frem til nå. Derfor følte jeg at det kunne være en idé å la bandgrunnlegger og låtskriver Lava (aka Radek) få komme med litt info omkring bandet og den nye skiva.

 

ET: Det finnes ikke så veldig mye info om Amok på nettet, og dere har heller ikke vært særlig fremtredene i media, så du kan jo begynne med å fortelle litt om bandes historie fra starten i 2000 og frem til nå.

Lava: AMOK ble startet som en duo i 2000, og besetningen bestod den gangen av meg (gitar/vokal) og Stanley (bass/trommer). Mord overtok trommene i 2001 og dette gjorde det blant annet mulig for oss å spille konserter. Med denne besetningen ga vi ut 2 demoer, ”Sadistic Attack” og ”LAVA Dictatorship”, i tillegg gjorde vi et par live-opptredener. I 2003 sluttet både Stanley og Mord, og jeg fikk med meg Necrocum på vokal og Iscariah bass. Vi valgte å programmere trommene og ga så ut promoen ”Effective Mass-Torture” på slutten av året. Tidlig 2004 startet arbeidet med vår debutplate ”Necrospiritual Deathcore”. Ved slutten av innspillingsprosessen ble Stanley med i bandet igjen, denne gangen som trommis. Planet Satan Revolution gir ut ”Necrospiritual Deathcore” i september i år.

 

ET: Hvor er skiva spilt inn og hvordan foregikk innspillingsprosessen?

Lava: Vi har benyttet oss av flere ulike studioer. Trommene ble spilt inn i Helvetun Studios. Mesteparten av gitarene og bassen ble gjort i Chaos Studios. Iscariah og jeg gjorde i tillegg noe bass og gitarer i våre egne hjemmestudioer (Bleeding Whore-Tap Studios/SlimeCave). På ”Goatflesh Removal”-trilogien brukte vi Kybermensch sitt studio, Temple Of The Flesh God, for å ta opp vokalene og deler av samplingene. Videre benyttet vi oss av Sverre Dæhli og hans Fias Co. Studios til mixing av platen. Her ble forøvrig også vokalen på resten av platen spilt inn. Platen ble så mastret hos ARP Musikkproduksjon/Multimaster. Denne prosessen har tatt oss ca to og et halvt år, dette inkluderer dog komponeringen av materialet også.

Selve innspillingen gikk veldig smertefritt for seg, men en del ulike omstendigheter forårsaket likevel forsinkelser. Vi var egentlig klar for å gi ut et mini-album og signerte på Planet Satan Revolution i 2004. Som nytt selskap trengte P.S.R. litt tid på å etablere seg. I mellomtiden satte jeg i gang med å skrive nytt materiale og vi bestemte oss for å gjøre ”Necrospiritual Deathcore” til en fullengder. Iscariah, som i denne perioden var bosatt i England, skulle flytte tilbake til Bergen sommeren/høsten 2005, så vi utsatte innspillingen ytterligere slik at han kunne delta i resten av studio/mixeprosessen. Da all innspilling var unnagjort, bestemte vi oss for å droppe de programmerte trommene og erstatte dem med analoge. Dette betydde at vi måtte finne trommis og på nytt gå i studio med 6 av låtene da Hoest (Taake) allerede hadde hjulpet oss ut med trommene på ”Goatflesh Removal”-trilogien. Vi fikk med oss Stanley på trommer og dette gikk over all forventning, han hadde faktisk ikke spilt trommer på seks år før han gikk i studio. Stanley fikk låtene av meg med programmerte trommer og hørte bare på dem i et par uker før han gikk i studio. Han brukte bare syv timer på disse låtene. Sammenlagt har disse tingene forårsaket en rimelig forsinkelse. Selv om jeg er tilhenger av å jobbe i mer spontane og intense former er jeg veldig glad for beslutningene vi tok da dette har hevet kvaliteten på sluttproduktet betraktelig.

 

ET: Skiva låter veldig oldschool, både låtmessig og kanskje særlig på produksjons siden. Var det et mål å gjøre Necrospiritual Deathcore så oldschool som mulig?

Lava: Målet var primært å ha en produksjon som kledde materialet og var med på å skape den atmosfæren vi ville mane frem. Låtene er rimelig oldschool så det falt oss naturlig med en slik produksjon. Jeg er veldig fornøyd med den, men vi kommer nok til å jobbe mot et enda mer analogt lydbilde på vårt neste album. Når det gjelder materialet, så skriver jeg det jeg føler for og prøver ikke å begrense meg noe særlig. Det er en viss atmosfære AMOK skal uttrykke og de musikalske rammene settes av denne atmosfæren og ikke av en sjanger.

 

ET: Skulle jeg beskrive musikken deres ville jeg sagt at det var en blanding av skitten death/grind, en liten dæsj thrash med et forholdsvis kaotisk og oldschool lydbilde. Hvordan vil du selv klassifisere/beskrive Amoks musikk for en som aldri har hørt bandet?

Lava: AMOK fungerer per i dag som et todelt konsept. Dette er representert på ”Necrospiritual Deathcore” der de to delene atskilles med instrumentalen ”Postapokalyptisk Korstog”. Første del er mer oldschool death metal (jeg føler ikke at det er så mye grind igjen i musikken lenger, dette var noe som kom sterkere frem på våre demoer) mens andre del er mer ambient og bygger på en salig stemning.

I fremtiden vil annenhver plate fra AMOK være forankret i rusten oldschool death metal, og annenhver være av det eksperimentelle slaget som bygger på transe-aktige stemninger av den sakrale sorten. Lytteren introduseres da til dette konseptet gjennom ”Necrospiritual Deathcore”.

 

ET: Musikken til Amok skiller seg ganske klart ut i forhold til hvilke band du har spilt i før. Hva var motivasjonen bak å starte et band som Amok?

Lava: I eget savn av en spesiell atmosfære dannet jeg AMOK for å kanalisere denne stemningen gjennom ekte death metal. Dette har etter hvert utviklet seg og som tidligere nevnt løses sjangerbevisstheten opp av denne stemningen. Nå er drivkraften selve konseptet fremfor en sjangertilhørighet. Idealet ligger vel i åttitallet der det ikke var en musikalsk fasit på hva som bestemte et bands sjanger, men mer den generelle atmosfæren og auraen bandet eide.

 

ET: Hvor henter du inspirasjonen til å gjøre det du gjør, og hvilke band inspirerer deg til å lage musikken i Amok?

Lava: Inspirasjonen til ”Necrospiritual Deathcore” er fanatisk religiøs fundamentalisme. Musikalsk blir jeg nok ubevisst inspirert av all musikk jeg hører på, og min platesamling er av et rimelig vidt musikalsk spekter. Skal jeg trekke frem andre band i samme bane, må det være Beherit, VON, Master's Hammer, Sarcofago, Sadistik Exekution, Blasphemy, Autopsy/Abscess, Carcass, Sepultura (med Jairo T.) og gammel skandinavisk death metal, med band som Thou Shalt Suffer, Dark Throne, Old Funeral, Cadaver, Phobia, Embryonic, Mortem, Grotesque, Isengard, Nihilist/Entombed, Treblinka, Carnage, Carbonized, Darikified og tidlig Abruptum.

 

ET: Du har selv stått for så å si all musikken, og alle tekstene på Necrospiritual Deathcore. Er dette noe du vil fortsette med, eller vil de andre medlemmene få slippe til mer i fremtiden?

Amok-Lava.jpgLava: Dette var ikke noe jeg gikk inn for da jeg startet AMOK, med det har bare blitt sånn. Tidligere bidro Mord med et par riff. Han laget faktisk også noen låter der han kom med ferdige trommestrukturer og et par løse idèer, hvorpå jeg laget riff til dette. Da Iscariah ble med skrev vi låten ”Effective Mass-Torture” sammen. Men etter dette har jeg gjort alt selv og det er nok slik det kommer til å fortsette fremover. Nå har jo også både Necrocum, Iscraiah og Stanley andre band der de bidrar kreativt, og alle medlemmene er med på arrangeringen av materialet i AMOK. Jeg er selvsagt åpen for materiale av de andre involverte, men jeg holder en knapp på at det blir meg som gjør alt av tekster og musikk fremover da jeg er dypt forankret og veldig klarsynt i AMOK sitt konsept.

 

ET: Disse dialogene mellom låtene gir meg følelsen av at dette er et slags konseptalbum. Hvor har du hentet disse dialogene fra, og kan du si noe om tekstene?

Lava: Dialogene er autentiske opptak fra FBI's avlytting av Heaven's Gate i deres siste timer. Målet her var ikke nødvendigvis å lage et konsept rundt denne sekten, men heller benytte noen velvalgte ord fra Jim Jones for å fange følelsen av generell religiøs fanatisme som er konseptet på platen. Angående tekstene handler disse i korte trekk om eksorsisme, botgjøring gjennom selvbestraffelse, sorte messer, ritualmord, hellig krig og dommedagsprofetier.

”Goatflesh Removal” – trilogien har et eget konsept. Del én (Corpus Christi) er tolv punkter på mentaliteten i en sekt og hva som betegner den. Del to (Memento Mori) er ni punkter på logikken bak og drivkraften til et kollektivt selvmord. Del tre (Gloria In Excelsis Deo) avslutter det hele med et selvmordsrituale.

 

ET: Personlig falt jeg ikke helt for ”Goatflesh Removal” –triologien.

Lava: Av folk som har hørt platen er faktisk du den første som ikke trekker frem denne delen som platens høydepunkt. Jeg har nevnt det som er å si om ”Goatflesh Removal”-trilogien og vil bare tilføye at Hoest (Taake) trakterer trommene her og Kybermensch (Tri-Function Million) står for hovedvokal på de samme låtene. Vi ønsket med denne trilogien å skape en trykkende nekro-katolsk stemning, en atmosfærisk hybrid mellom Auschwitz og Opus Dei.

 

ET: ”Channelling Black Horns” var den låten som umiddelbart falt mest i smak hos meg. Har du noen spesielle favoritter på skiva?

Lava: Personlig liker jeg platen som en helhet. Men skal jeg trekke frem personlige favoritter faller det per dags dato på ”Providentialism” (mye grunnet teksten som oppsummerer hele konseptet på platen) og ”Goatflesh Removal”-trilogien.

 

ET: Skiva kommer ut på relativt ukjente Planet Satan Revolution som virker som et veldig lite og idealistisk selskap. Hvordan kom dere i kontakt med dem, og hvordan har samarbeidet vært så langt?

Lava: Planet Satan Revolution ble startet av Necrocum og Cerasets fra Mysticum. Med seg på laget fikk de Saiihtam som tidligere drev Epidemic Music Norway, og i nyere tid har også Malfeitor Fabban (Aborym) begynt å jobbe for dem. Siden Necrocum er vokalist i AMOK var det en rimelig klar avgjørelse at ”Necrospiritual Deathcore” skulle utgis av P.S.R. Per dags dato er platen vår på vei fra trykkeriet, så det er ikke så mye P.S.R. har fått sjanse til å bevise ennå. Men selvsagt har jeg god tro på dette selskapet. Planet Satan Revolution har en veldig korrekt identitet og estetikk, og prøver blant annet å ivareta en del av de verdiene og holdningene Deathlike Silence Productions skapte i sin tid.

 

ET: Hvordan var tilbakemeldingene på demoene? Fikk dere tilbud om kontrakt fra andre selskap enn Planet Satan Revolution?

Lava: Vi har spredt demoene i veldig liten grad. De har i nyere tid blitt trykket opp på et par splitter: AMOK/Audiopain MC (”LAVA Dictatorship” demo 2002 – Witchhammer Production) og AMOK/Taake 10”EP (”Sadistic Attack” demo 2001 – Perverted Taste). Et par selskap viste interesse i sin tid, men ville da høre nyere ting (med bedre produksjon). Da vi satte i gang innspillingen av ”Necrospiritual Deathcore” var det allerede klart at dette skulle utgis av P.S.R. Faktisk var dette klart allerede i slutten av 2003. Da vi gav ut ”Effective Mass-Torture”-promoen var dette mer for å introdusere AMOK sin nye besetning. En utgivelse rettet mer mot lytterne og magasiner fremfor plateselskap. Nå har blant annet Hammerheart vist sin interesse for AMOK og vil gi ut en samling av våre tidligere innspillinger, men vi får nå se hvordan det ender. Personlig synes jeg vi befinner oss i en vel tidlig fase for å utgi en demo-samling.

 

ET: Det har vært en del utskiftninger i bandet siden starten i 2000. Hvordan føler du dagens line-up fungerer?

Lava: Jeg er veldig fornøyd med dagens besetning. Det fungerer knirkefritt i den situasjonen vi er i nå, men tiden får vise hva som skjer. Skulle vi for eksempel begynne å bli aktive på live-fronten spørs det om denne besetningen vil holde. Men dette er noe vi får ta stilling til hvis situasjonen oppstår.

 

ET: Med andre ord så har dere ikke planlagt noen konserter i nærliggende fremtid?

Lava: Vi har holdt oss borte fra live-fronten de siste årene, med det er godt mulig vi kommer til å gjøre noen eksklusive konserter i fremtiden. Jeg har bare lyst til å fremføre materiale a la ”Goatflesh Removal”-trilogien og vi må ha utgitt mer materiale av det slaget før vi kan gjøre konserter med et slikt konsept. Planen er da å få arrangert dette i noen ekstraordinære lokaler og bare spille for spesielt inviterte. Helst med krav om at folk må møte opp edru og holde seg slik.

 

ET: Både du og Iscariah er også involvert i Dead to this World. Hva skjer med det bandet for tiden?

Lava: Iron Pegasus har gitt ut Dead To This World-demoen som ”Dominions Of Hell”-7”EP'en, og Hearse Records har gitt ut en split 7”EP med Audiopain. På den sistnevnte EP'en bidrar både Mord og jeg. Iscariah jobber nå med stoffet til en kommende plate. Planen fremover er å gi ut et album og gjøre en del konserter.

 

ET: Det var det jeg hadde å spørre om i denne omgang. Noe du vil tilføre sånn helt på tampen?

Lava: ”La hans blod komme over oss og våre barn” [Matt. 27:25].