1349 – Ikke likegyldig musikk

1349 – Ikke likegyldig musikk

Hole In The Sky i Bergen var en glimrende anledning til å foreta noen etterlengtede intervju, og etter litt frem og tilbake kom endelig sjansen til å foreta utspørring av 1349, og den som skulle øse av sin visdom denne solfylte dagen var bassist Seidemann.

 

ET: Stiller dere med nytt materiale på HITS?

S: Nei, siden Frost er opptatt med Satyricon frem til midten av 2007 har vi ikke hatt mulighet til å øve inn noe nytt materiale enda. Jeg og Archaon sitter og lager en del og har noen pre-produksjoner men vi har ingenting nytt klart og ferdig selv om vi håper å få ut ei ny skive i løpet av 2007.

 

ET: Blir den utgitt på Candellight?

S: Det blir Candlelight på den, vi har kontrakt på fire skiver så det blir siste skiva før vi reforhandler eller eventuelt finner noen andre. Så langt er alt vel med Candellight.

 

ET: Bra promotion også? 1349 er jo en del på turne og navnet dukker opp til stadighet.

S: Vi prøver jo selvfølgelig å spille så mye vi kan live, et band som aldri spiller live (med unntak av Darkthrone) får aldri noe schvung på greiene. Alle i bandet liker å spille live så vi prøver å få det til så ofte som mulig. Black metal er det så mye av, og mye er bra så man må være frampå og vise seg frem for å si ”her er vi, dette er det vi har å by på og dette kan vi.”

 

ET: Mange av de første og største Black metal bandene begynner å falle fra, Immortal og Emperor er alt mer eller mindre borte. Er det 1349 som skal fronte den norske ekstrem metal scenen i tiden som kommer?

S: Tja, det er jo flere bra band der ute, personlig er jeg stor fan av Tjuder, og Keep Of Kalessin er et band man skal være litt på vakt for, for de er fryktelig flinke, godt liveband.

 

ET: Den nye skiva deres er jo fantastisk.

S: Ja, Armada er helt konge. For en skive! He he.

 

ET: Tilbake til 1349, og da spesielt Hellfire. Noen ord?

logo_1349_2.gifS: Den slo jo til den. Vi vet hva vi vil drive med og selv om det er en variasjon og utvikling i materialet siden f.eks Liberation som tross alt er spilt inn i 2001 når vi faktisk var ganske unge, og nå som vi begynner å nærme oss 30 så har det skjedd ting. Vi har blitt mye flinkere, tightere er vi også.  Vi har lært mye mer om hvordan vi lager låter, opprettholder inntensitet og hvordan vi vil ha låtene. Derfor kan vi tillate oss å dra inn elementer fra dømetall og thrash i større grad uten at det tar bort noe av det som er 1349. Hvis du f.eks hører på Nathicana som andrelåta heter, så er den betraktelig mye mer dømetall enn noe vi har gjort før, men likevel så er den så tydelig 1349 og sortmetall. Derfor kunne vi også tillate oss å lage en låt som Hellfire. He he. Som jo er 13.49 lang.

 

ET: Ren tilfeldighet? He he.

S: Nei. Når vi begynte å bli ferdig med den var den ca. 13.20, og det var en alt for god sjanse til å la gå fra seg så vi la på litt intro og outro. Det beste komplimentet fikk jeg var under en privat gjenomlytting hjemme hos meg selv før plata ble slipt, da Fenriz kalte låta legendarisk.

Men låten er så ekstrem old school at den like godt kunne ha vært lagd i 1992 uten at noen hadde blitt overrasket over det. Den låten er jeg spesielt stolt over.

 

ET: Så vi kan vente mye i den retningen på neste album, men vil Frost bli med på innspillingen?

S: Ja. Selv om vi nå bruker Tony Laureano, fra blandt annet Nile, som er en fantastisk trommis i livesammenheng så er Frost å regne som fast medlem og vil ta seg av den biten. Siden Tjalve forlot oss i juni blir det til at Archaon tar seg av all gitar under innspillingen, så får vi bare fortsette å bruke sessionmusikere live. 1349 vil i fremtiden være en kvartett bestående av Frost, Ravn, Archaon og Seidemann. Vi har ingen interesse av å blande inn flere folk i prossessen siden det er vi som er kjernen og vi vet hvordan vi vil ha ting.

 

ET: Hvordan er dere fornøyd med responsen på Hellfire nå i ettertid?

1349_1.jpgS: Responsen har vel på mange måter vært overveldende. Vi har fått dekkende og positiv omtale på steder vi ikke hadde forventet å bli nevnt. Far ringte meg opp en dag og lurte på om jeg hadde lest Aftenposten, der hadde vi mottatt en 5’er. Da lurte jeg på om vi plutselig hadde blitt stuerene. He he. Vi har hele veien ønsket å være ett band folk har måttet ta standpunkt til. Enten elske eller hate, så lenge de ikke er likegyldige til det vi gjør og det har vi i stor grad også fått til med Hellfire. Likegyldig musikk er meningsløs musikk. Det er det allerede for mye av der ute. Radion er full av ting som ikke betyr noe som helst. Lyd uten mening, og det er de samme som forurensing. Slik har det desverre blitt med mye av sortmetallen også, det er kjedelige greier. Jeg rekker desverre ikke følge med på demoer og nye band i samme grad som da jeg var yngre og spillte mindre, nå må det øves 5-8 timer om dagen, men det er heldigvis god ettervekst i Norge og mange gode band som kan holde det gående en stund til. Noen må jo stå klare til å ta over den dagen vi gir oss!