ENSLAVED – Trondheim – Trondheim, Samfundet

ENSLAVED – Trondheim – Trondheim, Samfundet

Det var klart for en helaften med fantastisk musikk på Samfundet denne kvelden, med tre forholdsvis forskjellige band. Enslaved som alle og enhver har hørt om (hvis ikke bør du skamme deg), og som har holdt koken i 15 år. Stonegard som i fjor kom med kjempeskiva «Arrows» og ble fort en favoritt hos mange. Torch, et up-and-coming band som absolutt er verdt å bemerke seg! Det var altså TORCH som hadde fått æren av å starte ballet med sin emo/hardcore denne kvelden, og selv om det ikke akkurat var så fryktelig mange som var der for å beskue TORCH så fikk de virkelig liv i de som var der. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, Marius er den ultimate frontfiguren for et band som TORCH, han står der og konstant pisker liv i både publikum, seg selv og resten av bandet. Når jeg så TORCH på Samfundet tidligere i år hadde jeg ikke fått hørt stort annet enn bruddstykker av «Death to Perfection», som er TORCH’s første fullengder, men nå har dette blitt et album jeg ofte koser meg med. Og selv om TORCH lager musikk du lett kan la deg rive med på uten at du har hørt noe særlig av dem fra før, så var dette absolutt for meg en av de beste konsertene jeg har sett i fra TORCH. Selv om lyden kanskje var noe av det aller verste jeg noen gang har opplevd på Samfundet! Jo da, jeg har ofte klaget over lyden i Storsalen på Samfundet, og det kommer jeg nok til å gjøre i en lang tid fremover når det fortsetter å være slik som det her, en konsert med nesten bare bass, trommer og vokal mister litt av sjarmen¼Men TORCH gjorde en meget god jobb og jeg ser frem til hva de kan diske opp på et album nr to. STONEGARD er et band hvor jeg ikke ble så imponert over album nr to. «Arrows» var for meg et av de beste albumene fra i fjor, og jeg så virkelig frem til årets bidrag i fra STONEGARD. Men «From Dusk Till Doom» ble nok en liten skuffelse, og det er tydelig at jeg ikke er alene med denne følelsen. Dette var dog ikke noe jeg skulle la legge en demper på konserten STONEGARD skulle levere, men her kom det jo også ikke en fullt så imponerende lyd som ville være med på å ødelegge for meg¼ Ikke fult så dårlig lyd som hos Torch, men likevel ikke god nok.STONEGARD som rett og slett <cu>må</cu> være det norske bandet som har turnert med flest storheter på kortest mulig tid. Med tanke på at de har varmet opp for band som System of a Down, Black Sabbath, Slipknot og Nightwish. Og nå er de her sammen med en av Norges storheter; Enslaved. STONEGARD spiller en form for rock/metal som er et utrolig bra driv over og passer veldig bra live. Ikke mye tvil om at det var låtene i fra «Arrows» som satt aller best hos undertegnede, men noen av låtene fra «From Dusk Till Doom» gjorde da seg virkelig bra live, så mulig jeg må gi den skiva et par hundre sjangser til, så er det kanskje en mulighet for at den vokser¼  litt. Den aller største skuffelsen på «From Dusk Till Doom» er tittelsporet, en låt som for øvrig starter virkelig heftig og bra; men hør på refrenget der og si meg at det <cu>ikke</cu> minner deg om Manowar!! Akkurat det er jo kanskje noe av det verste man kan si til et band, men sånn er det nå bare.  Så var det da endelig tid for ENSLAVED, og når Torch ikke gikk på scenen før litt over halv elleve, så ante det meg at dette kunne bli en sen kveld. Og det ble nok det, ENSLAVED var ikke på scenen før nærmere kl ett og holdt det gående i over en time. ENSLAVED’s nyeste mesterverk «Ruun» er ett album jeg ikke har kommet så langt som å skaffe meg ennå gitt, så det var litt hardt å henge med på disse låtene. For i motsetning til Torch er det ikke akkurat lett å la seg rive helt med av ENSLAVED sine låter når man er ganske blank på dem. Men det la ingen demper på stemningen for min del, jeg storkoste meg og gutta på scenen var virkelig i slaget! Personlig kunne jeg tenkt meg flere låter i fra «Monumention» enn det vi fikk levert denne kvelden, men man kan ikke få alt her i verden. Men når ENSLAVED drar i gang gode gamle låter som «For Lenge Siden» og «Yggdrasil», ja da varmer det på en mørk og kald høst natt. Og det er veldig liten tvil om at det var ENSLAVED som kom best ut av lyd trøbbelet denne kvelden, de hadde faktisk veldig god lyd (til Samfunnet å være)! Grutle er ikke akkurat noen dårlig frontfigur han heller, og selv om han er “hemmet” av bassen stråler han på scenen og drar med seg det aller meste av publikum, og på dette tidspunktet hadde det fylt seg meget godt opp i Storsalen. Sist jeg så ENSLAVED var på Inferno for over to år siden, og da hadde de en slags urpremiere på å kjøre psykedeliske “filmer” på backdrop til musikken, noe som den gang funket utrolig bra. Og dette er noe ENSLAVED har fortsatt med, og det funker fortsatt veldig bra! Under de helt nye låtene jeg ikke hadde hørt noe av tok jeg meg selv i å bli ganske oppslukt av disse filmene som surret og gikk der bak, fantastiske greier! ENSLAVED viser nok en gang hvorfor de har holdt på så lenge og hvorfor de er et av Norges beste metall band! For å oppsummere; konserten kunne kanskje ha startet en smule tidligere (alltid koselig å kunne nyte en kald en etter en konsert uten å ha ha vakter hengende over deg for at du skal UT), Torch var fett, Stonegard var greit, Enslaved var Samfundets konger.