ANCIENT RITES – Rvbicon

ANCIENT RITES – Rvbicon

Ancient Rites er ett av disse bandene som har holdt det gående i en årrekke uten å egentlig få spesielt mye oppmerksomhet. Dette kan selvfølgelig komme av dårlig distribusjon eller promotering, men jeg trur heller grunnen er at bandet har levert mye rart oppgjennom årene. Etter Dim Carcosa, som forøveri var en skive sånn midt på treet, fra 2001 har det vert temmelig stille rundt bandet, vertfall på plate fronten. Innad i bandet har det derimot skjedd mye. Hele fire nye medlemmer, hvorav tre av dem har vert innom bandet på ett eller annet tidspunkt tidligere, har kommet til siden forrige skive. Dette har ført til at bandet nå består av syv medlemmer, hvorav hele tre av disse er gitarister(!)

Det første som slo meg da jeg satte på Rvbicon var at bandet endelig har maktet å få til ett skikkelig trommesound, for det er ikke til å stikke under en stol at kjip trommelyd har vert ett av ankepunktene på flere av deres tidligere skiver. Lyden generelt er egentlig mye bedre på denne skiva enn hva som har vert tilfelle på de forgående Ancient Rites utgivelsene. For det første er produksjonen mye mer kompleks, og musikken består av mange flere lag og er mye mer bombastisk enn hva den har vert tidligere. Dessuten er synthen mye bedre integrert i musikken enn før, den er der hele tiden og bidrar til å gjøre låtene både orkestrale og mektige. Normalt er mer synth negativt i mine ører, men hos Ancient Rites funker det faktisk veldig bra, og bidrar til å heve kvaliteten på låtene. Høydepunktene kommer på rekke å rad, vertfall på første halvdelen av skiva hvor særlig ”Mithras”, ”Thermopylae”, ”Rvbicon” og ”Invictvs” står som påler. Det dabber noe av etter ”Invictvs”, men det tar seg kraftig opp igjen i siste låten ”Brabantia” som er en mektig og episk liten godbit. Jeg var egentlig innstilt på å ikke gi skiva en femmer på grunn av noen dødpunkt mot slutten, men dette albumet er så markant bedre enn alt jeg har hørt fra bandet tidligere at jeg lar tvilen komme bandet til gode.

Ancient Rites har utvilsomt hatt godt av utskiftningene som har vert gjort i besetningen, for til tross for noe småplukk er altså Rvbicon det klart beste jeg har hørt fra bandet noen gang. Skiva byr absolutt ikke på noe nytt, men liker du symfonisk black metal og klarer å takle power metal elementene kan du egentlig ikke unngå å like denne skiva. Overraskende bra faktisk.