NORSK BLACK METAL-UTSTILLING ÅPNER PÅ ROCKHEIM

NORSK BLACK METAL-UTSTILLING ÅPNER PÅ ROCKHEIM

Den skyggefulle skogen, et gutterom og et platestudio i Grieghallen setter rammer for noe av det publikum kan oppleve i utstillingen Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall.

Gjennom plater, bilder, musikk, bøker og fanziner tar utstillingen deg med inn i lydene, tekstene, det visuelle uttrykket, det kulturelle bakteppet og noen av historiene bak musikken.

Fredag 13. september kl. 14 åpner utstillingen som er utviklet av Nasjonalbiblioteket med Thomas Alkärr som kurator. Åpningsprogrammet inkluderer blant annet sceneprat med Nasjonalbiblioteket og fortsetter utover kvelden med okKULTURNATT på Rockheim med konsertfilm av Witch Club Satan, foredrag om demonisk pop med Adrian Rinde fra Justismuseet og Dark Ambient-konsert med Svartsinn.

I utstillingsperioden kan publikum forvente et bredt arrangementsprogram med blant annet konserter, spesialomvisning og foredrag. Utstillingen kan besøkes ut desember 2025.

– Med Dårlig stemning ønsket vi å løfte fram en del av norsk kulturhistorie som gikk fra å være en subkultur til å bli en internasjonal bevegelse, sier direktør for Kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. – Utstillingen er en av våre best besøkte, og har blitt etterspurt både i Norge og internasjonalt. Vi er glade for at den nå skal settes opp på Rockheim, og at enda flere får oppleve og lære mer om denne delen av kulturhistorien vår.

– Black metal er en viktig del av den norske musikkarven og et tema vi vet at publikum er opptatt av. Med vårt nasjonale ansvar for å formidle populærmusikkens historie er vi veldig glade for å samarbeide med Nasjonalbiblioteket om å ta utstillinger ut til nye publikumsgrupper utenfor hovedstaden, sier museumsdirektør på Rockheim og Ringve Musikkmuseum Arnfinn Stendahl Rokne.

Utstillingen åpnet første gang 29. mars 2023 på Nasjonalbiblioteket og ble vist til 16. september 2023.

Velkommen til Helvete

Lyden av Immortal, Mayhem, Darkthrone og Burzum drar deg inn i mørket, før du kan høre Kris Rygg fra Ulver og Ted Skjellum fra Darkthrone lese utdrag fra noen av tekstene sine, spesielt innlest for denne utstillingen. Et flygeblad ber deg om å dra til Helvete, og når du leser de originale manuskriptene til Per Yngve “Dead” Ohlin, er black metal-følelsen satt.

I’m Dead.

Slik presenterer Pelle «Dead» Ohlin seg i et brev til Jon «Metalion» Kristiansen i 1987. I brevet – som du kan se i utstillingen – deler han noen av sine tanker om hva black metal kan og bør være. Han har dekorert brevet med symboler og tegninger, og han forteller om en korsfestet mus han har sendt i posten til Mayhem. Året etter ble Ohlin vokalist i bandet.

I utstillingen finner du også alle utgavene av «Metalion»s fanzine Slayer Magazine, og en nyskrevet tekst hvor han forteller om sin vei inn i sentrum av norsk svartmetall, med vennskap og tilhørighet, men også tragedier og død.

Lyden av norsk black metal og det inspirerende mørket

Nasjonalbiblioteket har digitalisert mastertapene til flere av de udødelige svartmetall-klassikerne.

I utstillingen får publikum en unik mulighet til å høre noen av disse på helt nye måter ved selv å mikse de ulike lydsporene.

Det ligger mye angst, redsel og spenning begravet i kunst- og kulturhistorien. Både dette og nyere populærkultur er brønner norsk svartmetall drikker av. Theodor Kittelsen, Gustave Doré, J.R.R. Tolkien og Dungeons & Dragons er blant kildene som løftes fram i utstillingen.

Fra fordømmelse til omfavnelse

Fra å ha vært fryktet og uglesett er norsk svartmetall i dag tatt inn i varmen. Norske black metal-band opplever betydelig publikumssuksess med godt platesalg, utsolgte turneer, spellemannpriser og innlemmelse i Rockheim Hall of Fame. I utstillingen fortelles historien om denne reisen gjennom medieoppslag fra 30 år med norsk svartmetall.

Dårlig stemning – lyden av følelser i norsk svartmetall åpner på Rockheim fredag 13. september 2024.

Leave a Reply