BOB HUND – klare med nytt album

BOB HUND – klare med nytt album

bob hund klare med nytt album

DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA / VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT

Slippes 9. juni. via Adrian Recordings

Etter konsertdebuten på begynnelsen av 90-tallet, spredte ryktet om bob hunds energiske konserter og eksentriske sanger seg raskt. Siden den gang har bandet hatt en sentral plass på den nordiske rockescenen, og etter 32 år slipper de nå sitt 13. album. Men siden dette bandet sjelden gjør som alle andre, blir albumet sluppet i to deler. Først ut var A-siden DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA som ble utgitt 26. januar, og 9. juni følger B-siden VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT.

 

bob hund består av Thomas Öberg, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Jonas Jonasson og Christian Gabel. Seks individer som ikke passer inn, men som passer sammen. De skaper musikk der virkeligheten gjenspeiles i all sin vakre skjevhet, og de gjør det sammen. Denne gangen har de også blandet inn en ekstra kreativ kraft. For bedre eller verre har Per Sunding, fra popbandet Eggstone, produsert albumet – et lydgeni, men en katastrofe når det gjelder tidsfrister.

 

Bob hunds aller første plater ble spilt inn i det legendariske Tambourine Studios i Malmö sammen med nettopp Per Sunding. For det nye albumet gikk bob hund igjen over dørstokken til den gamle murbygningen.

 

Første gang bob hund møtte Per var i 1993. Da spilte de inn en halvtimes musikk på 27 minutter. På den tiden var alle sangene dypt innprentet i både muskelminnet og benmargen. 30 år senere var hver låt som en liten gåte de prøvde å løse sammen, og denne gangen kunne en halvtimes musikk ta 28 dager å spille inn.

 

“Vi var umulige den gangen. Produsenten fikk et klart NEI på det ydmyke forslaget om å legge til minste lille tamburin i en enkelt refreng – nå har vi bønnfalt på våre bare knær om tamburiner i alle refrengene, men nå var det produsentens tur til å si NEI,” sier Thomas Öberg, vokalisten i orkesteret. All popmusikk krever et klart NEI nå og da. Dessverre førte dette til at sangene tok evigheter å fullføre.

 

Låtene på albumet har gått omveier og vandret rundt en stund før de endelig fikk sin fullendte form. Noen av låtene strekker seg langt tilbake i tid, mens andre frø ble sådd nylig.

 

Riffet i singelen “Nu har du gått för långt” er for eksempel så komplisert at det tok medlemmene 25 år å lære seg det, men nå som sangen endelig er ferdig, er den så skarp at “Upp, upp, upp, ner” virker som en myk ballade i sammenligning.

 

Noen av sangene ble skrevet allerede før “BOBHUNDMUSIKAL”, en forestilling som ble fremført på Helsingborgs Stadsteater i 2020, og som senere utviklet seg til forestillingen som heter “Den overvirkelige sannheten om bob hund”, som bandet turnerte med om våren. Sangene ble deretter gitt til Per Sunding, som ikke hadde sett eller hørt verken musikalen eller forestillingen, og hans oppgave var å lage bob hund-låter av disse primadonna-melodiene. Til å begynne med kastet han alt og reduserte dem til skjeletter før han sammen med bandet begynte å bygge dem opp igjen.

“Disse melodiene har nå blitt så forandret at ikke engang deres mor ville kjenne dem igjen i dag”, sier Thomas.

 

Det har vært en prosess som har tatt urimelig lang tid. Det er egentlig ingen akseptabel grunn til denne langvarige prosessen, og hvis dere vil ha svar, må dere spørre bandet, men et svar på spørsmålet kan faktisk være denne Per Sunding, men det kan også handle om gitarkvilibristen John Essing, som har hatt vakt og passet på alle øyeblikkene i innspillingen og kvalitetssikret produktet fra første tone til den siste, i over to år. Til tross for dette er han helt overrasket over sluttresultatet. “Det har ikke vært lett”, sier Jonny.

 

Noen av de andre sangene kjenner bare sine musikalkamerater overfladisk og ble til senere. Det er et lappeteppe. Prosessen har imidlertid ført til at sangene er fylt med små overraskelser, hemmeligheter og godbiter som man bare oppdager gradvis. Det er en underlig, spennende og unik verden å tre inn i, selv for en erfaren bob hund-fan.

 

Albumet inneholder også deres coverversjon av The Stooges’ “I Wanna Be Your Dog”. På svensk, i deres versjon “Din hund”. “Skitten, verdig og swingende”, som Jonas Jonasson uttrykker det. Bob hund hadde æren av å fremføre sangen for Iggy Pop da han ble tildelt Polar Music Prize i Stockholm. For bob hund-fans er det velkjent at de har spilt den mange ganger live gjennom årene. Men av ren eufori bestemte de seg nå for å også lage en studioinnspilling og krydret den med en solid dose influenser fra Bo Diddley til preparert flygel i henhold til John Cages spesielle instruksjoner. Lyden høres litt ut som en blanding av skraphaug og den balinesiske folkemusikkstilen Gamelan.

 

Den siste singelen er sangen “Rådjursögon&Tårgas”. En perfekt sang for bandet å legge til i repertoaret før sommerens festivalopptredener:

 

-Syng gjerne med i teksten: “Min vårkolleksjon har vært klar lenge, og den består av 100% utålmodig materiale”. Som laget for spontane fiskemåse-skrål i sommersolen. Alle sammentreff med virkeligheten er helt tilfeldige. Hold på så lenge det varer. “Sannheten er mer uvirkelig enn noensinne”, sier Thomas Öberg. “Bob hund har over tid forvandlet seg til sin egen lille verden, og alle stemmer i denne lille verdenen vil før eller senere bli hørt. Det er glede og misnøye om hverandre.”

 

Bob hunds13. album slippes derfor i to deler: “De vil både hjelpe og hindre hverandre. Bob hund prøver å studere flere motsetningsforhold både med stjernekikkert og mikroskop. Vi kommer garantert til å mislykkes med å avklare begrepene, og til slutt vil bob hund sannsynligvis produsere flere spørsmål enn svar”, sier bandets frontmann Thomas om det todelt albumslippet.

 

Som alltid er det opp til bob hunds lydhøre publikum å fylle både tekst og musikk med innhold, men bandet innbiller seg i alle fall at albumet har en rød og hvit tråd å følge både oppover og nedover, som på en polkagris.

I sommer fortsetter turneen med både rockekonserter og forestillinger der bob hunds medlemmer utfordrer hverandre og publikum, og hvem er det egentlig som stjeler all oppmerksomheten? Turnépremieren finner sted på Park Sounds-festivalen 27. mai.

 

Kommende konserter i Norge 

 

16,juni Vervenfestivalen, Horten 

20.oktober Kulturhuset i Bergen,Bergen  
21.oktober Fiskepiren,Stavanger 

 

bob hund Inntar Oslo  4 kvelder på Blå i  høst

 

Gjennom fire kvelder i oktober skal våre favorittsvensker i bob hund ta med seg publikum gjennom sitt merkverdige musikalske univers i kronologisk rekkefølge fra 90-tallet og frem til i dag. Datoene er 25.26.27.28 Oktober

Leave a Reply