CONCEPTION slipper remastere

CONCEPTION slipper remastere

Photo : Lars Lanhed

 

CONCEPTION ANNONSERER AT NOISE RECORDS-UTGIVELSENE THE LAST SUNSET, PARALLEL MINDS, IN YOUR MULTITUDE & FLOW SKAL UTGIS FOR FØRSTE GANG PÅ FARGET VINYL, MED REMASTRET LYD OG TIDLIGERE UUTGITTE LÅTER, OGSÅ PÅ CD DIGIPACK.

SLIPPES 9. SEPTEMBER 2022.

Conception dukket opp fra en industriby i Norge ved starten av 1990-tallet, og lagde en unik form for progressive power metal som var influert av utallige genre, alt fra antemisk hardrock og metal til spansk flamenco og fusion-jazz. De var frontet av den veldig talentfulle gitaristen Tore Østby og den klassisk utdannede sangeren Roy Khan, og ga ut fire album mellom 1991 og 1997 som alle ga et viktig bidrag til power metal-genren. Disse albumene blir nå reutgitt av BMG. Alle inkluderer mye bonusmateriale som vil være en ny påminner om Conceptions kreative og tekniske genialitet.

FORHÅNDSBESTILL  HER

Da Tore Østby startet Conception i 1989, var hans visjon et band som var tilpasset datidens blomstrende thrash metal-scene. Men etter hvert som bandet begynte å skrive og spille inn musikk til det som skulle bli deres debutalbum, The Last Sunset, var det tydelig at de gikk i en annen musikalsk retning. Besetningen ble justert etter Ekspanderende musikalske stil og utvidet med de lokale talentene Arve Heimdal på trommer og Ingar Amlien på bass, noe som ga bandet en solid, groovy og unik rytmeseksjon. Bandet ble komplettert da Roy Khan kom inn. Han var en slagkraftig og melodiøs vokalist som hadde lært sang på Tonheim Folkehøgskole.

 

Det meste av musikken på The Last Sunset var skrevet før Roy Khan ble med i Conception, noe som betydde at han bare hadde en måned på seg til å øve den inn før innspillingen begynte. Innen da hadde imidlertid Tore og Roy innsett at de hadde sett starten på et sterkt kreativt samarbeid, noe som ble tydelig da de skrev albumets tittelkutt sammen.

 

The Last Sunset ble utgitt i 1991 og var en fornøyelse å lage. Bandet finansierte alt selv og opprettet sitt eget plateselskap – CSF Records – underveis. Dette viste bandets tro på musikken og engasjementet for dets kunst. Også anmelderne var raske med å gi sitt bifall: Tittelkuttet ble spilt mye på NRK, og i Storbritannia var BBC-diskjockey Tommy Vance en forkjemper for bandet på sitt The Friday Rock Show.

 

Anmelderne av The Last Sunset oppfattet at Conception tilnærmet seg progressive metal på en annen måte. Hard og aggressiv riffing er det fra første stund. Den hamrende åpningslåta ‘Building A Force’, det dynamiske fyrverkeriet ‘Fairy’s Dance’ og grooven på ‘Bowed Down With Sorrow’ tar pusten fra deg. Khans stemme er en perfekt bakgrunn som tilfører musikken lys og skygge, og hver tone er følelsesladd. Det tekniske ved sangene imponerer også. Ikke bare i den feilfrie utførelsen, men også ved at dette ikke overbefolker sangene. Men når det er sagt så er Østbys bruk av latinomusikk – slik som i flamenco-delen av ‘War Of Hate’ – unektelig et høydepunkt på albumet.

 

Både The Last Sunset og Conceptions voksende rykte som et velspillende liveband førte til oppmerksomhet i musikkbransjen, spesielt hos Noise Records’ Karl Ulrich Walterbach, som ga bandet kontrakt i april 1993 etter å ha mottatt en demo med musikk som var skrevet til Conceptions kommende andrealbum.

 

Parallel Minds ble innspilt med Tommy Newton i Tyskland og var et veldig viktig album for Conception. Mens bandets debut kan betraktes som en overgangsplate, kan Parallel Minds betraktes som plata der Conception virkelig definerte seg selv. De fengende sangene både rocker og oppløfter. Den er heavy fra første stund med ‘Water Confines’ og den Judas Priest-aktige storslagenheten til ‘Roll The Fire’, mens ‘Wolf’s Lair’ virkelig slår hardt fra seg. Khans stemme kommer til sitt rette på både allsangvennlige låter og ballader, og det er umulig å være uberørt av hans prestasjon på ‘The Promiser’ eller den episke avslutningslåta ‘Soliloquy’.

 

Parallel Minds ble utgitt i november 1993 og åpnet enda flere dører for Conception. Albumet ga dem oppmerksomhet hos publikum over hele verden. Bandets selvtillit vokste i takt med ambisjonene, og nettoresultatet ble deres fenomenale tredjealbum In Your Multitude.

 

In Your Multitude ble utgitt i 1995. Her spilte Conception enda mer på følelsene mens de samtidig utviklet sine progressive tendenser uten å ofre verken melodi eller følelse. Det er et komplekst album som tåler gjentatt lytting. En mystisk atmosfære gjennomsyrer det, spesielt under dets mindre frenetiske partier, slik som på ‘Some Wounds’ og ‘Missionary Man’. Tore Østbys flamenco-innflytelse er mer en sammensmelting her, og forvandler en sang som den monumentale ‘A Million Gods’ til et av tiårets beste progressive epos. Og igjen krever Roy Khans stemme oppmerksomhet. Den avslører musikkens følelsesmessige potensial, enten i lengre stykker som tittelkuttet eller i den hardtslående ‘Under A Mourning Star’. Dette er helt klart et av høydepunktene innen progressive power metal på 90-tallet.

 

Etter å ha etablert en sound i løpet av tre album, overrasket Conception sitt publikum da de ga ut Flow i 1997. De kjente Conception-prøvesteinene var der alle sammen – Khans vakre vokal, den tekniske dyktigheten og de spennende atmosfærene – men balansen var mer i favør av melodisk tilgjengelighet. Den var virkelig forskjellig fra forgjengerne, men fantastisk å lytte til på egne premisser: ‘Gethsemane’ og ‘Cardinal Sin’ skinte med sine electro-beats, Khans stemme var like akrobatisk som før, og ‘Tell Me When I’m Gone’ og ‘Would It Be The Same’ var påminnere om at Conception fortsatt groover og rocker hardt.

 

Flow avsluttet imidlertid første kapittel i Conception-historien. Fra 1997 tok medlemmene en lang pause, og noen gikk til andre band, som Kamelot (Khan), ARK (Østby) og Crest Of Darkness (Amlien). Bandet ble reaktivert i 2018 med en ny EP, og så to år seinere med et femte studioalbum. Reaksjonen på gjenforeningen har vært imponerende, og understreker hvor viktige Conceptions fire første album er blitt for fans av progressive og power metal, og melodisk heavymusikk generelt.

 

BMG-reutgivelsene presenterer The Last Sunset, Parallel Minds, In Your Multitude og Flow i utvidete versjoner, og alle har bonuskutt i form av tidligere uutgitte sanger og liveopptak. Dette ekstramaterialet gir øyeblikksbilder av Conception på forskjellige tidspunkter i deres historie. De viser utviklingen av noen låter som vi gjenkjenner i deres fullendte albumversjoner, og viser dessuten Conception som et fenomenalt samspilt og berusende liveband.

 

Tore: “Å sette sammen bandet og legge ut på den musikalske reisen sammen har vært et stort eventyr. Vi har et felles begjær om å utforske og utvikle oss selv og vår musikk, og hvert album viser tydelig de forskjellige fasene vi gikk gjennom fra album til album. Vi er like stolte av hvert album i dag som da vi fullførte dem.“

 

Roy: “Det har vært økende etterspørsel etter våre første album i årenes løp, og vi er uhyre glade for at vi endelig gjør dem tilgjengelige i samarbeid med BMG. Dessuten er vi veldig begeistret over å slippe noen eldgamle demoer og uutgitte sanger fra vår begynnelse her. Disse tidlige demoene viser enda tydeligere reisen og utviklingen i bandet fra begynnelsen til der vi er dag. Nyt dem!“

SE VIDEOEN TIL ROLL THE FIRE HER 

FORHÅNDSBESTILL  HER

 

Leave a Reply