FIVE FINGER DEATH PUNCH&MEGADETH live@Spektrum Scene, Oslo –

FIVE FINGER DEATH PUNCH&MEGADETH live@Spektrum Scene, Oslo –

Folk i alle aldre, fra de helt yngste på pappas skuldre, til de meget godt voksne, hadde torsdag kveld tatt turen til Spektrum for å nyte Bad Wolves, Megadeth og Five Finger Death Punch. En rimelig spektakulær og variert turnesammensetting, som uten tvil, appellerte til et bredt og uensartet publikum. Da Megadeth entret scenen var det allerede breddfullt i det som skulle bli et sprengfullt, utsolgt, spektrum.

 

MEGADETH live@Spektrum Scene, 2020
Photo Sunniva Bøhmer

 

Megadeth

Megadeth kjører rett på og lander trygt på et publikum som er klare. Tung, velkjent heavy metal runger og fansen er trollbundet umiddelbart. Fra første takt leverer Megadeth kontrollert og stilsikkert. De serverer et show som er tight og fengende – og viser at de er både rutinerte og dyktige musikere. Med sitt lange hår og imponerende gitarriff er de uslåelige og trenger ingen ytterligere staffasje for å vise fram musikken sin. Bandet briljerer seg fra låt til låt, og vokalist Dave Mustaine, viser både med vokal, gitar og takksigelser, at han er kreftfri og «Back on track». Alt til stor jubel fra publikum. Trommeslager, Dirk Verbeuren får virkelig vist hva han er god for, og under låta «Sweating Bullets» drar han fram utrolig kule, suggerende slag og rytmer. Brilliant og skikkelig god gammaldags hevy metal, servert på sølvfat; fra Megadeth til den norske fansen.

Five Finger Death Punch

Med en noe annerledes tilnærming til publikum kjører Five Finger Death Punch i gang sitt show. Spektrum er nå stinn brakke og jeg kan føle forventingene fra publikum rundt meg. Et stort forheng kom foran scena i skiftet fra Megadeth til kveldens hovedband.

På slaget 21.30 starter Norges nasjonalsang og sittende publikum spretter opp fra sine seter. I hele spektrum runger allsangen og jeg tenker at bandet har lagt lista knallhøyt når de åpner med dette. Etter «Ja vi elsker» istemt av ALLE. starter introlåta til serien «Vikings». Ikke noe tvil om at Five Finger vet hvor i verden de er! Publikum er allerede i ekstase og overmoden for at festen skal starte. Teppet faller og Five Finger-sirkuset er i gang.

FOR en start! FOR en fest!

I løpet av de fem første låtene får vi servert både pyro og konfetti. Dette er en helt annen produksjon enn det noen nøkterne fra Megadeth. Begge funker på sine vis.

 

ec3890769d8ebb356e1de737c6353f0f.jpg
FIVE FINGER DEATH PUNCH live@Spektrum Scene, 2020
Photo Terje Ottsen/Terje Photo

 

Fra hardtslående og voldsom kraft går de over til en helt naken og nedpå, akustisk versjon av «Wrong side of Heaven», noe som fører til en nesten sakral stemning med vokalisten Ivan Moodys klokkeklare røst og gitarist Jason Hooks gitarspill.

Gjennom hele konserten fengsler og dirigerer Moody publikum. Bokstavelig talt. Det er allsang og koring på høyt plan og publikum kan tekster – det levnes det ingen tvil om. Moody ikler seg norske landslagstrøyer og lue med flagg. Underveis signerer de også et norskt flagg som overrekkes til fanklubben «Norwgian Knukleheads».

Five Finger Death Punch serverer alt og gir alt. De gjennomfører en konsert som drar med et villig publikum. Showet deres inneholder the lot: pyro, konfetti, laser, lys, bånn gass og fullt trøkk, men også helt reine, nakne partier. Hver låt introduseres med en stedstilpassa tilknytning og regien på showet appellerer stort til publikum. Her kjøres det på med publikumsfrieri over en lav sko, med både følelse og engasjement. Bandet kaster ting fra scena ustanselig og etter siste låta blir de stående og kaste det som kastes kan. Det synges bursdagssang og snakkes om edruelighet.

Five Finger la lista høyt, men triumferer seg gjennom konserten med en energi som gjør ei litt skeptisk, godt voksen dame både andpusten og litt misunnelig. Og de leverer. Publikum er i ekstase og det jeg, personlig opplever som overdrevent publikumsfrieri – nesten til det blir kleint – funker allikevel som rakkern. Publikum elsker det og jeg vil tro at bandet gir en kosertopplevelse som favner de fleste som er fans – samtidig som de oppleves som joviale og jordnære.

Showet gjenspeiler det musikalske Five Finger Death Punch byr på. De er sjangeroverskridende og gir en fengende miks. Musikken inneholder elementer fra rock, metal, punk, rap etc, noe som også legitimerer overloaden av inntrykk som gis under kveldens konsert.

Som helhet er det liten tvil om at denne kvelden ga de aller, aller fleste en fantastisk opplevelse. Låtene fenger og er kjente – og med bandets show er det lite eller ingen dødpunkter gjennom kvelden. Personlig synes jeg det ble litt vel mye sirkus og regi til at jeg klarte å nyte det til det fulle – men jeg innser at jeg er i et mindretall i Spektrum i kveld.

Well played, Five Finger. Well played!

Bilde galleri av Five Finger Death Punch https://www.eternal-terror.com/gallery/view.php?id=3939