TotsåsRock – intervju med Jan Bjørnar Totsås

TotsåsRock – intervju med Jan Bjørnar Totsås

Intervju med  Jan Bjørnar Totsås fra Totsås Rock Festival

 

Fortell oss hvordan dere startet med festivalen, hvordan begynte ideen å ta form, hvilke andre arrangementer inspirerte dere, osv?
Vi var noen stykker som jevlig treftes på festivaler rundtomkring å hadde det utrolig flott sammen. Mange ganger ble det diskutert hvor mye vi savnet konserter/festival i vårt distrikt med fokus på metalsjangeren. Namdalen er veldig ensidig preget av trønderrock, å vi var mildt sagt lei av at ikke «de andre» skjønte at det finnes masse andre fortreffelig gode musikere/band/sjangre. To av oss deltok på 70.000 tonns of metal (2015), der mange midtnorske metallband spillte. Å da ble ideen om lansert om å starte en egen festival på setra mi, midt i Liernes beste villmark. Utgangspunktet var at vi skulle starte en egen lukket greie kun for kompiser. Men vi fant raskt ut at da kunne vi likså godt starte en offentlig festival.

Hva var det første bandet som ble booket?
Blånæggel. Flere av bandmedlemmene der var festivalgjengere vi hadde blitt kjent med etterhvert, og de var med på diskusjonen om å starte egen festival. I tillegg hadde de kompetanse og utstyr på scene/lyd/lys. De er vårt «husband» 😎.

Hadde dere noe erfaring fra før med å gjøre noe lignede? Hva var de største utfordringene?
Erfaringene må vel sies å være at vi har vært publikum på mange forskjellige festivaler, og at vi hadde mange bekjente i metallmiljøet. Største utfordringene var å få på plass alle nødvendige fysiske elementer på festivalområdet, samt å skaffe finansiering.

Hvordan fant dere lokasjonen?
Helt fra starten har ideen vært at festivalen skulle være hjemme på Sørsetra , som tilhører gården min, og omgivelsene passet i våre øyne midt i blink. Villmarka, fjella, vannet, bjønn og vill natur tett rundt den idylliske setervollen, var de elementene vi ville ha for å skape den atmosfæren vi ønsket at festivalen skulle ha.

Er det mye folk som reiser til festivalen eller blir det stortsett bare lokale folka?
Det var ca 50/50 det første året, med sterkt økende andel tilreisende året etter. Det har sammenheng med at det tross alt ikke bor så mange mennesker i Lierne, og at TotsåsRock har blitt mer kjent utenfor kommunegrensene. Dog må vi innrømme at da vi startet festivalen, trodde vi ikke det ville komme mange lokale publikummere….der tok vi skammelig (men gledelig) feil. Vi håper at vi får enda flere publikummere for hvert år, og da vil nødvendigvis den lokale andelen gå ned.

Hvordan booker dere bandene som spiller? Dvs, hvordan velger dere dem, hva er kriteriene? Hva sier bandene når de blir invitert til en sånn lokasjon?
Det første året fant vi frem til band via bekjentskapskretser. I fjor og i år er det mye tips fra bekjente , samt masse henvendelser fra band som vil komme å spille. Vi har faktisk blitt kontaktet av nærmere 150 band til nå. Band som vi ikke kjenner til , prøver vi å få vurdert enten selv, eller via bekjente. Utgangspunktet vårt er at vi skal ha band som vi vet spiller bra, men som kanskje ikke har fått den oppmerksomheten vi mener de fortjener.
I tillegg skal festivalen være en slags bandcamp, der bandene også er festivaldeltagere, og kan ha det sosialt med både publikum og andre band.
Jeg tror bandene synes det høres spennende ut med en festival utafor allfarvei. Samtidig har vi fått bare flotte tilbakemeldinger fra alle deltakende band så langt, så jeg tror vi har innfridd forventningene de måtte ha til TotsåsRock.

Hva er kapasiteten på festivalen? Er det bare camping eller kan man overnatte på hotell/gjesthus i område?
Vi anslår total kapasitet på festivalområdet til 2.000 pers. Men vi har midlertidig en målsetting og begrensning på 500 publikummere. Ved festivalområdet , er det kun festivalcamping tilgjengelig. Denne er dog veldig stor , og med en særdeles flott beliggenhet, med utsikt til Brandsfjellet og hele Laksjøen. Når en først er i villmarka, hører det med å ligge i telt, lage mat på grill, bade i vannet og ha det sosialt med de andre festivaldeltakerne hele helga. Samtidig er det også plenty med plass for caravan på campen. Lierne har ingen hotell, men det er en gjestegård og campinghytter som går å leie 6-15 km fra festivalen for den som ønsker forhold som ligner mer på dagens moderne komfort.

Hvordan kan mann reise til festivalen? Hva slags mat finnes der?
Bil er definitivt enklest. Men ellers er det brukbare ordninger med kollektivtransport. Tog til Grong, buss eller tilbringer (taxi for busstakst) videre frem til festivalen. Det vurderes også å sette opp egne festivalbusser fra bl.a Trondheim og Namsos. Lokalt i Lierne, er det Lierne taxi.

Angående mat, er vi ekstra stolte av å kunne si at våre matleverandører på festivalområdet, har egen lokal festivalmeny, basert på lokale råvarer og tradisjon. Her snaket vi f.eks Bjørneburger og Li-Bab. Av drikke produseres det flere sorter lokalt øl og alkoholfritt kun for festivalen.

Hva er plannene for framtida?
Vi kjører på i håp om å sakte men sikkert bygge opp en livskraftig festival. Målsettingen er at alle, både arrangører, band og publikummere, skal ha en uforglemmelig helg hos oss hvert år. Og rammene skal vi aldri vike fra; KUN hard rock og metal, villmarka i fokus, kvalitetsrike band som fortjener større oppmerksomhet, og lokal kvalitet på den miste deltalj.

Hvilke band gleder du deg mest til å oppleve live i år?
Jeg selv har litt problem med å trekke frem enkeltband da jeg gleder meg veldig til alle. Men Utmarken gleder jeg meg ekstremt til da de gjorde en fantastisk konsert for oss i 2017, og de har en stil som passer veldig godt inn i atmosfæren vår. Rent sjangermessig er jeg veldig spent på Zephyra, da de spilles mest på min spotify når jeg skal ha litt ekstra energi. Hexed tror jeg vil favne flott om det totale publikummet, og Nullskatte99 vil nok sette mange , spesielt Namdalinger, i ekstase. Blånæggel leverer bestandig for full spiker, Ænimus har jeg store forhåpninger til, El Rodeo tror jeg blir råtøff konsert og ekstra spennende med Christian Klykken gjestevokalist. Kroatiske E.N.D blir rått og en ny opplevelse for de fleste, og Haunted By Silhouettes kan ikke bli annet enn fantastisk. I tillegg tror jeg publikum kommer til å sette stor pris på våre trubadurband som setter strek for hver kveld inne i lavvoene.

https://totsaasrock.no/

https://www.facebook.com/events/442037132984074

 

totsåsposter.jpg