BLACK DEBBATH på Byscenen i Trondheim –

BLACK DEBBATH på Byscenen i Trondheim –

Endelig fredag og klar for konsert på Trondheims for tidens beste scene, nemlig Byscenen. Å i kveld er det ingen ringere enn Black Debbath som står på menyen. De har i år gitt ut sitt sitt 8. album med det fengende navnet "Norsk barsk metal" , og som navnet antyder så er denne plata også deres hardeste. Bandet har i 20 år nå gitt oss tung, seig og herlig stonerrock å denne kvelden er intet unntak. Bandet er åpenbart stolt av den nye platen sin, og det med god grunn, for i første del av konserten er det nettopp låter fra den nyeste platen vi får. Personlig så satt ikke denne platen hos meg med en gang jeg hørte gjennom den, den virket hakket mer anonym enn tidligere utgivelser, men der tok jeg heldigvis feil da den har bare vokst hos meg med hver gjennomlytting.

 Å det er nettopp tittellåta "Norsk barsk metal" de starter konserten med. Jeg var spent på hvordan låtene ville høres ut live, men ble heldigvis positivt overrasket da jeg synes de kommer enda mer til sin rett live. Som allerede nevnt er ikke Black Debbath redd for å spille sine nyeste sanger, så etter dette kommer "Tons of rock" (som årlig Tons of Rock ambassadører måtte det jo selvsagt komme en sang om festivalen og festivallivet generelt!), låten "Pils" (hvor Egil lenge jobber med å få publikum til å huske refrenget…hmm…pils), balladen "Følelsesmessig inkontinens", " 1001 -1002 -1003" og "etiske retningslinjer for tryllekunstnere" og "Pappa lukter tusj" bl.a.

 I starten av konserten er det vokalist Lars Lønning og bassist Egil Hegerberg som tar seg av det meste av snakkingen, og her tøyses det flittig med både #Metoo, svindleren Jered Threatin og KNM Helge Ingstad. Gitarist Aslag Guttormsgaard var mest interessert i å danse rundt på scena med gitaren sin og Ole Petter Andreassen var som vanlig den tause mannen med hatten bak trommene. Etter hvert får vi også bl.a Egil’s quiz hvor publikum som får beskjed om å dele seg opp i 17 lag, før han setter i gang quizen ca 10 sekunder etter. Av en eller annen grunn er dette like morsomt hver gang. For Black Debbath er morsomt! Det er det ingen tvil om, men oppi all humoren er det lett å glemme hvor ett fantastisk bra band de egentlig er. De spiller fantastisk bra stonerrock, og i løpet av konserten er det i mine ører ikke ett eneste dødpunkt.

 Når de nyeste låtene er ferdige, kommer de gamle klassikerne på løpende bånd: " Nei til runkesti på Ekeberg", " Bytt kjøkkenklut oftere!", "Dum, dum minister", "Mongo Norway" og selvsagt "Den femte statsmakt". Nå kan man selvsagt alltid fokusere på låter man gjerne også skulle hørt, som "Voggesang til trønderen" og "Problemer innad i Høyre, men pytt pytt. Man kan ikke få alt her i livet. I Låta Tons of rock synes Black Debbath at det trekker litt ned at Black Debbath spiller på Tons of rock hvert eneste år. Men det tror jeg ikke noen av kveldens publikum er enig i.