DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign

DARK FUNERAL – Where Shadows Forever Reign

Dark Funeral er et sånt band de fleste har et hat/elsk forhold til. Enten liker du dem eller så gjør du det ikke. Det er ytterst få som skiller seg fra disse to gruppene. Årsakene skal jeg ikke legge ut om her og nå, men overdreven bruk av sataniske tegn og figurer på covertart og merch samt et band som veldig sjelden klarer å levere til godkjent på en scene kan nok være noen av årsakene. Til tross for dette så har bandet, som ble dannet tilbake i 1993, laget sin black metal og gitt ut diverse plater. Så hyperproduktive har de ikke vært. Seks fullengdere på 23 år er hva de kan vise til samt en debut EP som veldig mange fans fortsatt mener er deres beste utgivelse. Men det kan kanskje endre seg nå med «Where Shadows Forever Reign».

Dark Funerals nye vokalist, Heljarmadr, har en av de bedre skrikevokalene jeg har hørt innenfor black metal. Stemmen hans har dybde, dynamikk og ikke minst en viss grad av melodi i seg, og det kombinert med et pent knippe gode låter gjør Dark Funeral bedre enn på lenge. Tempo og drivende gitarer er fortsatt en viktig ingrediens i låtene deres, men i mindre grad nå enn tidligere. Variasjonen i låtene deres er større og mer vellykket. Alt dette er med på å gjøre «Where Shadows Forever Reign» til en knakende god black metal skive. Kanskje til og med deres beste.

Dominator aka Nils Fjellström vet vi er en rasende dyktig og kjapp trommeslager. Dark Funeral blir ikke noe dårligere av det. Snarere tvert imot. Foruten å spille kjapt og teknisk glimrende, kjører han også på med mer groovy partier. «Where Shadows Forever Reign» er veldig diggbar. Både headbanging, forsiktig nikking i takt med musikken, fullstendig kroppsbanging som skremmer bort alt av vett hos naboer eller ren og skjær rockefot er naturlige bivirkninger man får av å høre på denne skiva.

Åpningslåta «Unchain My Soul» er rask og fengende, enkel å like og minner en del om bandets eneste hit «An Apprentice of Satan» fra 2000 og blir en naturlig favoritt for fans av nettopp den låta. Den 6:19 lange seige «As i Ascend» er også blitt en klar favoritt her i heimen. Den viser Dark Funeral fra en ny side som i alle fall jeg liker godt. Jeg finner for øvrig svært lite som er feil på denne skiva. Den er gjennomført god og fortjener all den skryt den kan få. Absolutt verdt å sjekke ut en gang eller fire.

https://www.facebook.com/darkfuneral

http://www.centurymedia.com/