THE WRETCHED END – Et lite gullkorn

THE WRETCHED END – Et lite gullkorn

THE WRETCHED END har nettopp sluppet sitt tredje album. Skiva heter «In These Woods, From These Mountains» og denne gangen har bandet høstet en betydelig mengde godord fra musikkpressen. Vi tok oss en liten plateprat med Samoth.

Man må jo nesten si at dette er et lite gullkorn i diskografien deres, for anmeldelsene rundt omkring har vært veldig hyggelig lesning. Hva gjør dette med et erfarent metalhjerte?

Jo, det er selvfølgelig alltid hyggelig når noe du har jobbet lenge med blir satt pris på. Dette er jo tross alt en slags kunstnerisk utlevering i form av følelser og kreativitet. Vi har jobbet med denne skiva en stund og det var bra å få den ut. Jeg synes det har blitt en veldig bra skive som vi står godt for. Dette er faktisk vårt tredje album og jeg synes absolutt denne skiva fortjener å bli lagt merke til, men det er jo en jungel der ute. Vi har verken turnevirksomhet, ferske kontroverser eller bloddryppende image i ryggen, haha. Men med mange års historie og tilstedeværelse i scena, så håper jeg at gamle og nye fans oppgjennom årene, vil ta seg tid til å sjekke ut skiva skikkelig før man skipper videre til neste.

thewretchedendinthesewoods.jpg

Det er ikke det at de to første skivene er dårlige, snarere tvert imot, men det er helt klart noe som har skjedd med bandet med denne tredjeskiva. Har du noen formening om hva det kan være?

Ja, det har vært en viss utvikling. Som du sier, de to første skivene er sterke skiver, men hadde kanskje et mer stramt og noe mer moderne preg over seg, mest i form av produksjonen vil jeg si. På den nye skiva, har vi sluppet opp mer, og valgt å gi mer rom for liv og spontanitet i både innspillingen og produksjonen, som etter min mening har gitt et litt annet og kanskje mindre klinisk resultat. Vi har også gått for en litt annen type gitarlyd, som også er en del av den prosessen jeg akkurat har nevnt. I tilegg til det så må jeg si at jeg har gravd litt dypere i mine mørke metal røtter, og det har også blitt en del av den underliggende stemningen i dette albumet. Jeg føler vi har perfeksjonert mer vårt ekstrem metal uttrykk med denne skiva. Vi har også tydliggjort mer av de mørke stemningene, som også har vært underliggende på våre forrige album, men som kanskje druktnet litt i fete nedstemte gitarer og et noe moderne sound.

Forrige gang vi pratet sammen om The Wretched End var for snart fire år siden og allerede da nevnte du at du hadde ideer til tredjeskiva. Ble mange av de ideene brukt til slutt?

Ja, det ble de, men har jo selvfølgelig utviklet seg mye siden da. Selv om det har vært 4 år mellom forrige skive og denne så har ikke skriveprosessen strukket seg over en så lang periode. Mestparten av preproduksjonen var allerede ferdig i 2013. På grunn av Emperor showene vi gjorde i 2014, ble selve ferdiggjøringen av skiva litt forsinket. Det har uansett fungerte veldig greit og vi har ikke følt noe press på oss på grunn av det, og har valgt å bruke den tiden det tok for å få ønsket resultat. Det skal også sies at en annen forandring denne gangen er at vi har spilt inn hele skiva på egen hånd, som også har bidratt til nye elementer, både ved fremføring og innspilling.

TWE5_Sebastian_Ludvigsen.jpg
(Photo: Sebastian Ludvigsen)
 

Det er egentlig et merkelig valg av coverlåt dere har gjort på «In These Woods, From These Mountains». Her må vi få en liten forklaring.

Nei, det er kanskje ikke den typiske metal-klassikeren som ender opp som coverlåt, men det var også litt av poenget. Jeg ville gjøre noe annerledes.  Jeg har alltid hatt sansen for de to første Bel Canto skivene, det ligger mye nordisk ensomhet i de skivene, sikkert mye også på grunn av Geir Jensen som var involvert i de skivene. Han er nok mer kjent fra Biosphere, et elektronika band jeg liker meget godt. Uansett, for noen år siden så dukket denne låten opp på ipoden. Jeg fikk umiddelbart ideen om å gjøre en cover. Vi involverte LRZ fra Red Harvest til å samarbeide med oss med det elektroniske og fikk Einar fra Leprous til å gjøre vokalen, og resultatet har blitt en meget fet og episk avslutning på skiva.

Hvem i bandet står bak de fleste låtene denne gangen?

Begge to har som vanlig vært involvert i låtskrivingen, men jeg har nok stått for grunnarbeidet til litt flere av låtene denne gangen, og har nok også hatt en del input på å styrke det mørke uttrykket. Når det er sagt, så jobber vi sammen med arrangementene frem til et fullverdig resultat. Det er en positiv opplevelse å jobbe sammen med Cosmo. Han har veldig mange konstruktive ideer og innspill som gjerne løfter helheten til det ferdig resultat.

TWE2_Sebastian_Ludvigsen.jpg
(Photo: Sebastian Ludvigsen)
 

Gjør dere mange endringer underveis i studio når ei skive som «In These Woods, From These Mountains» skal spilles inn?

Som sagt, denne gangen har vi gjort alt på egen hånd, så det har blitt en ganske lang prosess sånn sett, kontra og bare booke seg inn i et studio i noen uker for å gjøre en innspilling. Dette ble jo et slags eksperiment for oss, både fordi vi ville bygge videre på den kunnskapen vi har bygd opp som musikere opp gjennom årene, og for å kunne ha muligheten til å spille inn album på egen hånd. Dette er jo også en fordel i disse dager hvor musikkbransjen ikke akkurat kaster studio budsjett etter band. Men mest av alt så var det en inspirasjon til å gjøre det selv og få en ny nerve inn i soundet, som har fungert meget bra. Det eneste er at det er mer tidskrevende og så kommer man jo ikke utenom tekniske problemer med data, osv. Men det blir jo en del av eksperimitet og prosjektet. Man lærer av prosessen og bygger nye erfaringer. Vi har jo ikke hatt noe stort press på oss, så sånn sett har det ikke vært noe stort problem. Selve mixen på skiva gjorde vi med Marius Strand i Strand Studio og masteringen ble gjort i Sverige hos Fascination Street studios. Og under masteringen hadde vi mye mer fokus på å få inn litt dynamikk og ikke bare booste lyden max.

Og det funker fremdeles fint med langdistanseforholdet mellom Nils og dere andre to?

Hvis vi hadde vært et aktivt band med livespilling osv. så hadde dette langdistanse forholdet kanskje ikke fungert så godt, da Nils bor i Sverige og er fulltidsmedlem i Dark Funeral. I sammenhengen som vi har jobbet sammen så har vi kommet i mål hver gang og Nils har levert varene, kanskje i siste liten, men likevel med meget godt resultat. Vi har faktisk aldri hatt et eneste bandøving med Nils i alle disse årene, og han har lært seg alle låtene ved å lytte til preproder og øve på egen hånd i Sverige, for å så komme hit til Norge og banke inn trommene i løpet av noen dager. Det har vært et hyggelig samarbeid.

http://www.omerch.eu/shop/thewretchedend/
http://www.facebook.com/thewretchedend
http://www.thewretchedend.com
http://www.twitter.com/samothofficial