METAL HAMMER NORWAY 5 ÅR – En jubileumsprat med redaktøren

METAL HAMMER NORWAY 5 ÅR – En jubileumsprat med redaktøren

 

METAL HAMMER NORWAY feirer i disse dager sitt 5 års jubileum og i den forbindelsen har vi tatt en aldri så liten prat med sjefsredaktør Espen Nørvåg Slapgård.

 

La oss begynne med å mimre litt. Hva er ditt absolutte høydepunkt som Metal Hammer Norway boss?

Mange å velge mellom, men det var selvsagt stort å holde det aller første nye nummeret i hånda etter at vi hadde vært borte et halvår!

Har jobben din i Metal Hammer Norge gitt deg muligheten til å møte alle dine favorittband?

Det er dessverre mange man ikke får møtt, ettersom det meste av intervjuer gjøres på telefon eller skype. Dermed fikk jeg aldri hilst på Lemmy, selv om jeg intervjuet ham to ganger, og (så langt) heller ikke Rob Halford. Jeg har dog etter hvert fått pratet med de aller fleste av de jeg har hatt på ønskelista, og noen får man jo truffet også. Etter å ha pratet med de respektive medlemmene i Twisted Sister i om lag seks timer totalt, var det topp å få møtt dem også på Tons of Rock!

Hvilken Metal Hammer forside liker du best av de som er utgitt i Norge så langt?

Her er det mange å velge mellom, og vi har vært velsignet med suverene designere fra starten. Min absolutte favoritt er muligens Abbath-coveret, der vi kjørte et rent portrett i samme stil som Gene Simmons-soloalbumet fra 1978, men Machine Head-coveret med Robb Flynn i flammer og Anthrax-coveret i still med gamle Snorre-sagabøker er også høyt på lista.

MHN_Espen_ScottIan.jpg
Espen & Scott Ian (Anthrax)
 

Hvordan er det egentlig å være sjefsredaktør for et metalmagasin i Norge i 2016?

Det er selvsagt masse jobb, men det er en fryd og et privilegium, ikke minst fordi vi har en redaksjon med utrolig dyktige og dedikerte folk som er åpenbart stolte over å være en del av bladet, og leverer suverene saker gang på gang. Dette gjelder både skribenter og fotografer, og det teamet som jobber med bladet er det beste vi har hatt noensinne!
   
Det er også åpenbart at vi fyller et behov, noe alle tilbakemeldinger tyder på, både fra lesere, bransje og bandene selv. Da vi først dukket opp, var det nok enkelte som tenkte at det ville bli en slags krig mellom oss og de to etablerte norske rock/metalbladene, men jeg tror det har blitt åpenbart at vi er såpass forskjellige fra hverandre at det ikke utgjør noe problem.

Metal Hammer er et stort og kjent metalblad som utgis i flere land. Er det fullt samarbeid mellom Metal Hammer redaksjonene? Får dere føringer på hva dere skal fokusere på i den og den utgaven eller er det fritt fram liksom?

I starten benyttet vi en del oversatt materiale fra det britiske MH, som vi lenge hadde fri tilgang på. Da jeg overtok som redaktør, kuttet vi drastisk ned på dette, og nå har vi 100% egenprodusert stoff. Dette er bare sunn fornuft, ettersom det er mer enn nok bra band der ute til å fylle et helt blad med egne saker. I tillegg vil jeg tro at en såpass stor prosent av de som kjøper Metal Hammer Norway også kjøper det engelske bladet at det ville være dårlig gjort å be disse om å lese den samme artikkelen to ganger. Når det er sagt, hadde vi aldri noen føringer i forhold til hvem vi skulle skrive om, og sto fritt til å velge alt av innhold. Det norske markedet er jo litt annerledes enn det britiske, så vi har av naturlige årsaker hatt mye ekstrem metal på coveret, mens dette blir plassert i en egen seksjon av det britiske bladet. Og vi på vår side, skriver ikke så mye om alle de emobandene som er relativt populære i UK.

Derimot har vi et slags samarbeid og åpen kommunikasjon oss imellom når det gjelder en del andre saker, og da spesielt med MH i UK og Tyskland. UK-magasinet har også ved enkelte anledninger benyttet seg av våre skribenter for å f.ex. dekke konserter i Norge.

Internett er både et onde og et gode og det er velkjent at f. eks. nedlastning har ødelagt fryktelig mye for salg av CD-plater. Hvordan er det med nett og bladsalg? Er folk flinke nok til å kjøpe metalblader i Norge i 2016?

Bladsalget har definitivt gått ned, men heldigvis er metalpublikum adskillig mer trofast, for ikke å si interessert, enn snittet av musikklyttere generelt, og er dermed mer åpne for å kjøpe et printmagasin enn fans av f.ex. electronica, indiepop, hip-hop/R’n’B eller listepop. Så lenge man har et blad som holder en viss kvalitet, og kan tilby noe som ikke kan leses på nett, er metalfans klare for å lese både intervjuer, plateanmeldelser og annet stoff på papir. Desto viktigere at vi har skribenter som klarer å lokke noe litt annet ut av disse musikerne enn de samme standardfrasene som de kommer med i absolutt alle andre intervjuer. For oss, som tross alt ikke kommer ut oftere enn annenhver måned, er det selvsagt også viktig med en sterk tilstedeværelse på nett, og oppdaterer stort sett 1-4 ganger daglig med nyhetssaker, anmeldelser, premierer og annet, både på www.metalhammer.no og facebook.

De fleste redaktører for metalblekker og webzines jeg kjenner her i Norge er lidenskapelige samlere av vinyl. Hvordan er det med deg og vinylen?

Jeg elsker selvsagt vinyl, men er muligens mer selektiv i forhold til samling enn enkelte andre der ute. Alt må ikke eies fysisk, noe holder det lenge at jeg har på CD, og andre ting vil jeg helst ha i flest mulig formater. Men det er klart jeg har en bra dose med deilige vinyl-herligheter i samlingen, og det blir bare mer…

Hvilken musikk og skiver lytter Metal Hammer Norge sjefen på for tiden?

Verdens. Vanskeligste. Spørsmål! Jeg hører til enhver tid på skiver som ikke er ute på noen måneder, da det er mye som skal vurderes i forhold til inkludering i kommende blad. Neste kommer i slutten av juni, så det er litt der jeg befinner meg også store deler av dagen. Og det er selvsagt en tung arbeidshemmelighet hva som snurrer mest der, ettersom jeg ikke vil røpe hva som kommer i kommende blad, hehe! I det siste har det gått en del i de siste skivene til Cult of Luna, Purson, Kvelertak, Black Mountain, Brutus, Cobalt, Ace Frehley, Ihsahn, Dunbarrow, og Skuggsjá, for å nevne noen. Og det går aldri et døgn uten noe med Priest, Maiden, Sabbath eller KISS. En annen leveregel er at jeg hver eneste dag skal sjekke ut minst ett album – nytt eller gammelt – som jeg aldri har hørt før.

Jubileumsutgaven, som kommer nå allerede på torsdag denne uka, hva kan du si om den? Vil jubileet bli markert på noen måte?

Stormannsgaskapen lenge leve! Jubileumsbladet har 32 sider mer enn vi pleier (132 totalt!), og det meste av den ekstra plassen har vi rett og slett benyttet til flere intervjuer. Mer Metal Hammer for penga! Coverstjernene denne gangen er Kvelertak, og til fotoshooten vi gjorde med bandet fikk vi sjefskokken på Slottet til å lage en jubileumskake! Vi ser også på muligheten for å arrangere en liten fest i mai, men det får vi heller komme tilbake til.

MHR2016-02_305.jpg
METAL HAMMER NORWAY – Jubileumsnummer 5 år
I salg fra torsdag 28. april
 

Metal Hammer Norge måtte ta en omstart for ca et år siden. Har det vært en slitsom prosess å få i gang skuta igjen?

Ja, det er en røff bransje, så det er på langt nær nok å være ildsjeler når man skal drive blad. Da det gamle utgiverselskapet måtte avvikles, tok det litt tid å bestemme seg for å starte på nytt igjen, men straks jeg fikk med meg Jon Løvstad, som allerede var i redaksjonen, og vi ble enige om at bladet var for bra til å dø, var det mer et spørsmål om hvor lang tid det ville ta å komme i gang med nytt blad. Vi valgte å ikke forhaste oss, og lanserte på nytt under fjorårets Tons of Rock, og siden har oppturene stått i kø!

Hvordan har det egentlig gått?

Over all forventning! Tilbakemeldingene fra absolutt alle er at bladet er bedre enn noensinne, fra covere til intervjuer. Vi har utvidet staben, økt tilstedeværelsen på nett, inkludert nyere sosiale medier, og er fra det nyeste nummeret også tilgjengelige i Sverige!

Nedturen, er det noe som henger igjen hos f.eks. noen av samarbeidspartnerne?

Nei, alt av plateselskaper og andre var raskt på ballen da vi annonserte vår tilbakekomst, og ønsket oss velkommen tilbake med åpne armer. De fleste selskapene fjernet oss aldri engang fra mailinglistene sine, så jeg var fullt oppdatert da det skulle lages blad igjen. Av andre samarbeidspartnere, har vi økt profileringen vår etter tilbakekomsten, og er synligere enn noensinne. Dette kunne man bl.a. oppleve på Inferno, og vi vil være tilstede på en rekke andre festivaler gjennom hele sesongen!    

Det eneste som har vært litt trått, er at vi måtte starte helt fra begynnelsen på abonnement-siden, og ikke alle gamle abonnenter skjønte at det nå er et helt nytt utgiverselskap som gir ut bladet når alt annet er det samme. Vi er dog på vei dit vi bør være der også, sakte, men sikkert.

Har du verdens beste jobb?

Det vil jeg definitivt påstå. Mot deadline blir det lite søvn og mye red bull, men jeg driver med det beste i verden: metal! Og jeg er veldig klar over hvor heldig jeg er som får høre skiver før de fleste andre, prate med massevis av bra folk i større og mindre band, gå på konserter og festivaler som en del av jobben min og bestemme hvem vi skal skrive om i den norske utgaven av et blad jeg selv husker fra min egen ungdom. Bare jeg får møtt KISS nå, så er det meste fullkomment. Og jeg har allerede klar ideen til dét coveret…!