DIVIDED MULTITUDE feirer 20 år

DIVIDED MULTITUDE feirer 20 år

Fosenbandet DIVIDED MULTITUDE feirer i disse dager sitt 20 års jubileum og kroner dette med nytt album og jubileumskonsert i Bjugn Kulturhus denne helga. Vi har tatt en liten jubileumsprat med gitarist og låtskriver Christer Harøy. Vi har fokusert på liveartisten og plateartisten Divided Multitude denne gangen. Heng på og send dine gratulasjonstanker mot Bjugn.

Med 20 år på baken, har det vel blitt en del konserter rundt omkring. Hvordan blir Divided Multitude tatt imot der ute i den store konsertverdenen? Er det noen stor forskjell på publikum på en Divided Multitude konsert i utlandet og i Norge?

Nei, egentlig ikke. Klart det varierer litt fra sted til sted, og det kommer litt an på forholdene i rundt spillingene. Men det fine med metal-fans er at de er dedikerte folk, som er der for å høre musikk, og som liker å vise at de liker det. De som ikke liker det går i baren……hehehehe.

Har dere noe favorittsted å spille? Og evt hvorfor akkurat dette stedet?

Det er vanskelig å plukke ut bare ett sted, men det er alltid kult å spille i Trondheim. Alltid masse kjentfolk og bra stemning. Ellers så har det vært et par festivaler der folk har gått bananas som har vært kule, som Karmøygeddon og Progpower USA.

Sånn venue-messig sett så liker jeg Z7 i Pratteln, Sveits.

Hvis jeg har fulgt med litt i timen, så har, bortsett fra et lite trommisbytte, Divided Multitude vært den samme kameratgjengen i alle disse 20 årene. Hvordan har det vært? Har det vært mye krangling eller har det kun vært ren og skjær familieidyll hele tiden?

Hehehehe…..jo, det er vel litt begge deler til tider. Stort sett er det idyll, heldigvis, men det er også rom for å være uenige. Vi kjenner hverandre så godt at takhøyden er stor, og at man ikke er enige i alt og tåler en diskusjon, er bare sunt. Vi har vel alltid hatt det sånn, og etter hvert som vi er blitt eldre, stiftet familie og andre ting som krever sitt, så har vi vært gode til å legge opp bandaktivitet forhold til å ta hensyn til dette.

Når det gjelder trommiser, så var Olav Skei med hos oss i 10 år, før Robert Myrhaug var innom i ett år før han måtte flytte pga jobb. Da var vi så heldige å få med Anders Vinje som har vært med siden.

DividedMultitude_15_1.jpg
(Photo: Erik Paulsen)

Hvor avhengig er dere av hverandre for å fungere som Divided Multitude? Rent hypotetisk, hvis to eller tre av dere hadde bestemt seg for å slutte i bandet, hadde da resten ville fortsatt eller er dere en såpass sammensveisa gjeng at det hadde vært bortimot umulig?

Nja….det er vanskelig å forestille seg. Hvis en hadde slutta, så hadde vi vel fortsatt hvis alle var gira på det……..kanskje…….. Men hvis flere hadde slutta, hadde det nok stoppa seg tror jeg. Nå har ikke dette vært noe tema, og håper det ikke blir det i nærmeste fremtid heller……hehehehe.

Sånn som det er nå, og har vært, så fungerer alt bra mellom oss; både sosialt og musikalsk, så vi kjører bare på…..hehehehe.

Da dere starta opp bandet i 1995, trodde dere da at dere fortsatt skulle holde på nå 20 år senere?

Vet ikke om vi reflekterte så mye over det da, egentlig. Det var en helt vanvittig «drive» i det vi gjorde da, og tror bare vi tenkte å ta steg for steg. Vi hadde en tung periode i 2005-2006, da labelen som ga ut andreskiva vår konka, trommis som slutta, og veldig få ting vi spilte på. Men vi tok tak og fikk bandt opp på beina igjen, og siden da har vi vel egentlig ikke sett oss tilbake, bare peisa på. Og siden utgivelsen av «Guardian Angel» i 2010, har vi hatt en veldig oppsving.

Ble det slik som du/dere så for deg/dere at reisen skulle bli? Ble mye annerledes enn hva de fem unge guttene som startet bandet så for seg?

Vi visste vel ikke hvordan ting skulle bli da vi starta opp. Vi skulle egentlig bli et cover-band, men kom tidlig i gang med skriving av eget materiale, så da gjorde vi en demo nesten med en gang, og fulgte opp med enda en demo året etter. Dette sammen at vi var med på en samle-CD i Frontiers Magazine i England, gjorde at vi fikk tilbud om platekontrakt fra Sensory Records i 1997. Så ting ting gikk egentlig ganske så fort frem til da. Så vi tok sikte på nytt album etter dette, og slapp nytt album i 2002. Ting var vel litt på gli da; vi gjorde gode festivaler og spilte med bra band rundt omkring. Men da Elevate Records (som ga ut vårt andre album) konka, så ble det en nedtur. Vi måtte starte på nytt igjen, men som sagt så var tilbake til gangs i 2007. Og fra da og frem til i dag, har vi hatt en jevn og fin flyt. Og føler at vi har tatt steg i riktig retning som band; både musikalsk og vi har etablert oss som band.

Så det har på en måte gått dit vi hadde håpet på, selv om vi ikke hadde et 20-årsperspektiv i 1995.

Er det noe du ville gjort annerledes eller er du fornøyd med slik ting er blitt?

Jeg er veldig fornøyd med tingenes tilstand. Om det var noe som skulle vært gjort annerledes, så måtte det kanskje være at vi skulle ha tatt oss selv i nakken tidligere etter 2. skiva, men det føltes veldig naturlig at det ble sånn også.
I tillegg så var vi involvert i andre band og prosjekter, som var utviklende og lærerikt. Spennende å se hvordan andre band tenkte og gjorde ting, både når det gjelder organisering og musikalsk. Så det å ha en roligere periode med Divided Multitude da, på en måte gjorde oss sterkere og mer reflekterte.

DividedMultitude_15_2.jpg
(Photo: Erik Paulsen)

Jubileumskonserten i Bjugn Kulturhus 5. desember, det blir vel en heidundranes fest med mye musikk og moro?

Ja, tror det kan bli en trivelig aften. Konserten er gratis, og vi kjører det som en konsert med fri aldersgrense, med avgrenset område for de under 18 år.

Jeg ser at det blir en del gjester og band i tillegg til konsert med dere. Kan vi få en lettere innføring i hva som kommer til å skje denne kvelden i desember?

Aftenen vil by på en kronologisk gjennomgang av Divided Multitudes historie, hvor vi har fått med tidligere trommiser, og vi spiller låter fra alle våre 5 album. Vi har også med Frank Nordeng Røe, som spilte med oss på ProgPower USA.

Hvordan har utvelgelsen av gjesteband vært? Hva er kriteriene for å få bli med på moroa?

Jo, det er ganske enkelt band hvor medlemmer i Divided Multitude har vært med på ett eller annet vis. Så utvelgelsen har vært grei, så vi har fantastiske gjesteartister som Triosphere, Crossnail og UFO foruten våre tidligere trommiser og Frank.

Plateartisten Divided Multitude må vi også snakke litt om. Dere har gitt ut fire fullengdere så langt og den sjette er rett rundt hjørnet. Kan vi få en liten gjennomgang av de fem første skivene?

Som en kjapp gjennomgang, så kom "Inner Self" først, nærmere bestemt i 1999. Den skulle egentlig ut i 1998, men diverse ting gjorde at vi måtte utsette albumet. Albumet ble innspilt i Eidegården studio, og satte oss på et vis på kartet. Produksjonen er så som så, men den har noen låter som vi fremdeles spiller innimellom.
Albumet ble sluppet på Sensory Records

I 2002 slapp vi "Falling To Pieces" på Elevate Records. Dette er vel det mest progressive albumet vi har gitt ut. Albumet var helt klart et steg i riktig retning, og kvaliteten på låtene, spillingen og produksjonen var ett hakk opp fra debuten. Albumet ble gjort i Brygga Studio med Trude Midtgaard og Tor Brevik bak spakene.

Neste skive "Guardian Angel" kom ikke før 2010. Vi skifta trommis to ganger; fra Olav Skei, til Robert Myrhaug til Anders Vinje. Og vi kom godt i gang med skriving av nytt materiale i 2007, og vi gikk i studio høsten 2008, og albumet var ferdig mikset og mastret i 2009. Så begynte vi å jakte label som ville gi ut albumet, og vi landet på Silverwolf Productions som hadde mange fine band i stallen.
Albumet ble utgitt i 2010, og albumet ble spilt inn i Skansen Lydstudio og våre egne studio. Dette var første gang vi samarbeidet med Jacob Hansen, og Jacob gjorden en meget god jobb på mix og master på denne.

"Feed On Your Misery" ble sluppet i 2013 på Fireball Records AS, en label der vi har god kontroll på hva som foregår, og som er solide på alle måter. Jeg (Christer) styrer labelen og den eies av Knut Lysklætt, gitarist i Crossnail (tidl. Teodor Tuff)
Dette albumet var spilt inn i Eidegården Studio samt våre egne studio, og igjen mikset og mastret av Jacob Hansen.
Et album vi var godt fornøyd med, da vi følte at vi var der vi ville låtmessig å musikalsk. Så det nye albumet bygger litt på samme formelen, uten at vi prøver å gjøre en kopi av den.

dividedmultitude_st.jpg

Hvordan blir den nye skiva i forhold til de tidligere skivene?

Den nye skiva tar den litt lenger i begge retninger, om jeg kan si det sånn. Basisen er vel i Divided Multitude-gata, men vi har også låter som er mer aggressive enn tidligere, mens vi også har med et par rolige låter denne gangen. Så det er et større spenn i denne skiva enn tidligere.

En annen ting som er annerledes denne gangen er at 4 av 5 synger leadvokal på skiva. Ikke mye men litt. Eskild synger lead på en hel låt faktisk.

Og vi har også med oss gjestevokalister i for av Terje Harøy (Crossnail/ Pyramaze) og Brian Ashland (Shadow Gallery/ Eden) krydder på skiva.

Hvordan ligger dere an med den nye skiva egentlig? Har dere noen tittel og/eller releasedato?

Jo, det nye albumet er ferdig innspilt, ferdig mikset og masteret. Coveret er ferdig og vi venter den ferdig trykt i posten sporenstreks. Så albumet er ferdig. Albumet denne gangen er selvtitulert; altså kalles albumet "Divided Multitude"
Når det gjelder release-dato, så kommer albumet digitalt den 4. Desember, og fysisk en uke senere. Om noen ikke skulle klare å vente på fysisk album, så er det bare å forhåndsbestille på vår Crowdfunding-kampanje på IndieGoGo

Sånn totalt sett, hva er høydepunktet i bandets karriere?

Oi…..den var vanskelig, men det var kanskje da vi fikk platekontrakt med Sensory Records. Den første Europaturneen var også noe spesielt, samtidig som det å turnere med noen av våre store helter i Fates Warning var en höjdare.

Ellers så var det å bli booket både på ProgPower Europa 2002 og ProgPower USA 2014 stort. Begge kom litt uventet, så det var en real opptur.

 

https://www.facebook.com/DividedMultitude