CUT UP – Blod, gørr og death metal

CUT UP – Blod, gørr og death metal

 

Da jeg mottok den digitale promoen til det svenske bandet Cut Up, så jeg raskt hvem som var med i bandet. Og i og med at jeg likte hva disse guttene gjorde i sitt forrige band, Vomitory, ble det kjapt til at jeg sjekket ut skiva. God deilig oldschool death metal med mye herlig fart og råskap, det var hva "Forensic Nightmares" handler om. Jeg sendte så en kjapp forespørsel til plateselskapet om intervju og fikk svar om at gutta var klare. Jeg fikk æren av å gjøre intervjuet med vokalist og  bassist Erik Rundqvist, en av bandgrunnleggerne (godt kjent fra Vomitory) og her kan du lese resultatet av vår kommunikasjon.

Først og fremst må jeg få gratulere med et knall album. Jeg likte det veldig godt og jeg ser også at andre rundt omkring i metalverdenen er enig med meg. Hvordan føler dere selv at skiva er blitt mottatt?

Hej! Och tack, ja än så länge har vi bara mottagit bra eller rättare sagt extremt bra recensioner av skivan så vi kan inte klaga på något än så länge. Vi tyckte ju själva att låtarna blev bra och ungefär som vi tänkt oss, samma med omslag med mer så vi hoppas att trenden håller i sig fortsättningsvis också.

CutUp_1_Soile Siirtola.jpg
(Photo: Soile Siirtola)
 

Hvilke mål satte dere da skriveprosessen til albumet begynte? Føler dere at disse målene ble nådd og dukket det opp noen uventede musikalske krumspring og slikt som dere fant på underveis i både skrive- og innspillingsprosessen?

Målen vi satte upp före vi började skriva låtar var ganska enkla, det ska vara döds metall, no more no less, men stil mässigt var det inga spärrar utan vi skriver det vi kommer på så får vi se vad som kommer fram och hur vi kan bygga i hop allt till en helhet. I och med att vi är dom vi är så var det liten risk för att det skulle bli för mycket melodier, vi kommer alla från en mer blästrig sida av dödsen mer grind, 2 takt och d takt. När vi väl började få lite låtar märkte vi vart det tog vägen och att vi alla tyckte det var bra så då var det bara att fortsätta skriva låtar. I studion var allt i stort sett klart utom solon och 2 refränger vi fick ändra text mässigt för dom funkade inte märkte vi, annars var det bara att spela in det vi hade och det var gött, förr i tiden med Vomitory skrev vi flera låtar och texter under tiden vi var i studion och det är alltid stressigt och mycket gött att undvika.

Cut Up er beint fram ærlig tøff death metal på gammelmåten (oldschool), ikke helt ulikt hva Vomitory var en gang i tiden. Er det noen sammenheng med at Vomitory ble oppløst og at dere kom tilbake som Cut Up.

Nej inte direkt, jag och Tobias Gustafsson (drums) har spelat i hop sedan 1997 och när vi la ner Vomitory pga. en massa anledningar kände vi ganska omgående att vi ville fortsätta spela i hop, och i och med att Vomitory var nedlagt var det ganska skönt att inte känna någon press på att det måste låta på ett speciellt sätt, att det måste låta Vomitory och inget annat. Nu startade vi från noll och byggde vårt eget sound och det var roligt, sen hörs givetvis Vomitory vibbar i musiken, det är ganska svårt att få ur sig musik man spelat hela livet utan att det får en viss stil, men i och med att Andreas Björnsson (Gitarr/sång) Fetus Stench har skrivit de flesta låtarna får vi ett annat sound istället för om Tobias skulle ha skrivit allt som han mer eller mindre gjorde i Vomitory.

Overgangen fra Vomitory-tankegangen til Cut Up, var den vanskelig, eller var det gjort i en håndvending?

Vi körde bara på och i och med att Andreas och Anders Bertilsson (gitarr) ex Cold Worker satte sin prägel på alla musik i och med gitarr spel, solon etc. så kändes det ganska enkelt att ta steget från Vomitory till Cut Up. Vi vill också komma ifrån Vomitory stämpeln så fort vi kan för det blir tråkigt för Anders och Andreas att hela tiden höra det och att dom inte kan vara med och svara på vissa intervjuer pga. alla Vomitory frågor. Men det är väl så det blir när man har spelat i ett etablerat band så kommer vi jämföras med det i början, sen när vi släpper andra plattan så kommer vi inte svara på Vomitory relaterade frågor i Cut Up intervjuer längre, då får det vara nog J

 CutUp_ForensicNightmares.jpg
 

Når og hvordan dukket de første ideene om Cut Up opp?

I februari 2014, det var då jag och Tobias beslutade att vi skulle dra igång ett projekt igen och se var det kunde landa, först ringde vi Anders som hade varit med i Cold Worker som också la ner 2013 och han kände att det skulle passa honom sen kollade vi med Andreas som är mycket yngre än oss men när vi kör i hop märks inte det alls, han har samma musik referenser som oss och lyssnar inte på en massa modern skit utan håller sig till den gamla hederliga musiken som vi växt upp med. Andreas är också ett riff monster som skriver låtar på löpande band så det var också extremt bra i och med att jag och Tobias kan vara lite lata av oss och ta det lugnt, och det funkar inte om man snabbt vill få ut en skiva, så Andreas slängde ur sig låtar på löpande band och löste det åt oss.

Jeg synes det er litt punk å spore i musikken deres. Hvem av dere to har mest skyld/ære for det? Hvem er den mest punkete av dere?

Haha, tror ingen har direkt punk i sig i bandet, men käng och d takts riff gör nog att det kan låta lite punkigt, närmare punk än så kommer vi nog inte.

CutUp_2_Soile Siirtola_.jpg
(Photo: Soile Siirtola)
 

Både tekstene, coverarten og til og med bandnavnet er av den mer blodige sorten. Hvor henter dere mest inspirasjon til dette?

Det blev det stuket på den här skivan, kändes rätt på nått sätt, då fick vi en helhet med allt som du sa, logo, omslag texter med mer. Nästa skiva kanske kommer handla textmässigt och utseende mässigt om nått helt annat som inte har med gore att göra, vi vill absolut inte måla in oss i ett hörn utan skriva det som faller oss in både musik mässigt och textmässigt så vi får se vad nästa skiva får för titel och handling. Det är ju trots allt döds metall så antagligen blir det ingen större skillnad, brutal musik måste ju ha brutala texter. Idéerna kommer från allt som visas på tv, finns i böcker med mer, just handlingen i en text kommer vi nog på själva men många textrader och titlar kan vara sånt man snappar upp från media.

Hva er de kort- og langsiktige planene for Cut Up? Hva skjer framover?

Vi har just spelat vårt första live gig någonsin den 26 juni i vår hemstad Karlstad samma dag som skivan kom ut, nu släpps den i resten av världen den 30 juni så det var första målet, nu håller vi på att boka upp oss på festivaler inför nästa festival säsong 2016 och tittar på turnéer höst/vinter/vår 2015-2016, vi vill ut och spela så mycket som möjligt sen blir det naturligt att ta ett break och koncentrera oss på att få ut skiva nummer 2, då ser vi mer hur läget ser ut och börjar om med allt igen, festivaler och turnéer. Vi är här för att stanna så länge vi orkar prestera på en hög nivå, när vi inte orkar det längre så får vi se vad som händer då, men det är förhoppningsvis långt fram i framtiden.

 

Tack som helvete att du tog dig tid att intervjua oss och fortsätt hålla koll på oss i Cut Up.

 

https://www.facebook.com/cutupofficial

http://www.metalblade.com/europe/