EARTH – Stavanger – Folken

EARTH – Stavanger – Folken

Bartenderen på Folken kan fortelle meg at det er solgt rundt 70 billetter til kveldens konsert, noe som dessverre ikke er særlig overraskende, da Stavangerfolket er kjent for å syte mye om at det skjer for lite på musikkfronten, men det uten at de egentlig gidder å stille opp når det først dukker opp godbiter som amerikanske Earth.  Nok om det. Oppvarmingsband ikveld var lokale Stavanger Doomkirke, navnet skjemmer ingen heter det, og det skulle vise seg i høyeste grad å være riktig også i dette tilfellet.  Trommeslager, bassist/vokalist og gitarist. Mer trenger du ikke. Jeg og rundt 70 andre fikk en aldeles strålende opplevelse, hvor gåsehudfaktoren var stor gjennom hele settet. Musikken til Stavanger Doomkirke minner meg om tidlig ISIS, og da er det selvsagt de amerikanske post-metal legendene jeg tenker på. Det er tungt, svevende, facinerende og mektig,  Lyden er slik den skal være, og uten å kjenne en eneste sang fra før blir jeg umiddelbart revet med. Stavanger Doomkirke får i hvert fall en ny tilhenger denne kvelden, men det jeg ser rundt meg av fornøyde flir etter endt sett betyr nok at jeg ikke er den eneste nyfrelste. T-skjorte og cd blir selvsagt handlet, rekker en øl og to, før det så er klart for kveldens hovedband.

Earth_mensviventer.jpeg
Mens vi venter på konsert
(Photo: Leif Neverdahl)
 
StavangerDoomkirke_040615.jpeg
Stavanger Doomkirke

(Photo: Leif Neverdahl)
 
 Earth_040615.jpeg
Earth

(Photo: Leif Neverdahl)

Amerikanske Earth blir regnet som pioneerer innen drone metal, og har holdt det gående siden 1989, med diverse avbrudd nå og da, livet kommer jo som kjent i veien for oss alle. Bandet består av 3 medlemmer, og også her er det trommer, bass og gitar som gjelder, dog er det lite som skjer på vokalsiden i Earth´s overveldende lydlandskap. Dylan Carlson, sjefen sjøl, proklamerer kort "We are Earth, thank you for coming out tonight", før han gyver løs på gitaren, og setter i gang et suggerende, seigt og mørkt sett,  som drar publikum med seg på en reise det ikke er lett å rive seg løs fra. Dama på trommer er et syn for seg selv, utrolig innlevelse og følelse, og at kun 3 personer kan lage istand så mye herlig støy er imponerende i seg selv. Dylan er en mester på gitar på sin egen unike måte, han maler med den, truer, svever og befrir, det bor enormt mye musikk og ikke minst følelse for musikk i den lille herjede kroppen, en mer ekte gitarhelt skal du lete lenge etter. Jeg gjenkjenner enkelte låter og partier fra nyeste skiva, utover det er det også plass til litt materiale fra de foregående skivene. Det fomles til tider litt med utstyret, men alt er tilgitt da bandet viser seg fra sin beste side denne magiske kvelden. Folken imponerer igjen med god lyd, og bare befester sin posisjon som regionens beste konsertlokale. Tumler lettere døv og fornøyd ut i nattens mulm og mørke, og anbefaler akkurat DEG å sjekke ut Stavanger Doomkirke og Earth live så snart du får sjansen.