MORTEN TELOCH IVERSEN (Nidingr & Mayhem)

MORTEN TELOCH IVERSEN (Nidingr & Mayhem)

Nestemann ute i The G-String Series er en kar som heter Morten Iversen og han kaller seg Teloch. Han spiller blant annet i bandene MAYHEM, NIDINGR og THE KONSORTIUM. Har har vært innom ORCUSTUS og spilt live for blant andre 1349, GOD SEED og GORGOROTH. Han har også vært innom OV HELL.

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Jeg var nok rundt 16-17 år når jeg starta. Metallica hadde en stor del av skylda for at jeg ikke var noe særlig på ungdomskolen. Skulka veldig mye og spilte gitar i stedet. Ville nok valgt et vanlig A4 liv om jeg kunne valgt om igjen i dag!

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Siden jeg ikke er en veldig teknisk gitarspiller selv, må jeg si at feeling er det som skiller gode og dårlige gitarister! Haha
Men uten feeling så hjelper det heller ikke å være veldig god teknisk, det er bare dritkjedlig å høre på. Sirkusgitarister kaller jeg de. Håpløst uinteressant.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Det var en Kramer rockegitar med Floyd Rose som jeg fikk av min far. De var utsolgt for svart som jeg ville ha, så det ble en rosa gitar. Tok heldigvis ikke lang tid før jeg lakkerte den svart. Da ble far glad. Jeg har den ikke lenger, men den ligger hos en kompis, husker ikke om han lånte den eller fikk den. Men jeg vet hvor den er! Om han leser det intervjuet her så finner vi ut om den er lånt eller ei.

Teloch_1.jpg
 

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Mye av tonen ligger jo i fingrene dine og hva du klarer å få ut av utstyret. Å ha bra utstyr gjør det lettere å få til ting kanskje? Har vært godt vant de siste åra med bra gitarer. Men på siste turne måtte jeg låne meg gitarer hver kveld. Feiljusterte og altfor høye strenger, rævva pickups osv. Forskjellige gitarer hver dag. Men det gikk faktisk bra og det var litt moro å se at man faktisk klarer å spille på hva som helst.

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Kjører Esp/Ltd i alt jeg gjør. For Nidingr bruker jeg Ltd 7 Strengere og for Mayhem og andre ting Ltd ec1000, ikke dyre gitarer, men de er det beste jeg har spilt på hittil. Kjempefornøyd. På pickup fronten kjører jeg EMG, har hatt spons med dem en stund nå. Vet ikke hvilke modeller jeg bruker på hva. Har også fått en drøss med pickups fra Seymore Duncan som vil jobbe med meg, men de har ligget i en eske en stund nå. Skal vel testes en dag. Amps, der har jeg opp til nylig kjørt Engl i alle år. Vært veldig fornøyd med dem. Men tour support/ artist relation suger balle hos dem, så nå måtte jeg bare bytte. Blackstar Series One 1056L6 er det jeg bruker nå. Ble overasket over hvor bra de låter. For de første modellene likte jeg ikke noe særlig. Utrolig stramme og fine, eneste ulempen er at man må spille bra, kan ikke spille for sloppy på dem, for de er dønn ærlige. Men bra det, da må jeg konse meg litt mer når jeg spiller. Ingen taper på det.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Drømmegitaren holder på å bli spikka as we speak av ESP customshop. Får den i april. Den blir veldig lik LTD EC1000 men uten gullramma rundt og alt av mekanikk er sort, og 1 pickup og 1 volumkontroll.

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Drømmeband? Da blir det kun meg som er med i bandet.

Teloch_2.jpg
 

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Komponist i stor grad her. Skriver for Mayhem og Nidingr. Min store drøm er jo å bli med i et band hvor jeg slipper å gjøre noe som helst utenom å spille. Så jeg kan glatt gjøre begge deler jeg as!

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Det har ikke skjedd enda, ting dukker opp bare så fort jeg faktisk klarer å sette meg ned for å skrive noe. Problemet er heller å prøve og ikke være så sløv og faktisk klare å sette seg ned for å jobbe. Har konsentrasjonsproblemer så blir utrolig fort sidetracka. Men selv om jeg ikke går tom for ideer så er det ikke nødvendigvis at alt som kommer ut av hodet er så sinnsykt bra da. Men meg om det.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jada, har fått litt underveis. EMG pickups, Blackstar, ESP, Dunlop strenger og plekter, Norsk Musikk, Petters Music, Rufo flightcases og Reference kabler. Jeg syns ikke det er så viktig å få 2 gratisgitarer i året eller gratis strenger og plekter. Det aller viktigste for meg som turnerer så mye er tour support. Der har både Blackstar og ESP utmerka seg. Om utstyr blir borte på veien så løser det seg fort med en liten e-mail. Veldig kjekt å ha sånn backup i ryggen. Da yter man kanskje litt mer for dem tilbake også.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Ting går jo feil hele tida, er det som gjør alt moro. På siste gig i Jakarta, på en festival, oppdaga jeg plutselig 2 minutter før introen starta at gitarampen min plukka opp den lokale radiostasjonen. Sa ifra til tech gutta på scenen, men de bare pekte opp i himmelen og sa "big antenna". "no shit" svarte jeg, prøvde å få de til å forstå at når det signalet blir mikka opp og kommer ut i PA anlegget så blir det ikke så fett, for radiosignalet var faktisk drithøyt, det var like høyt som gitarlyden som kom ut av kabinettet. Værste jeg har hørt. Hver gang jeg palm muta så kom den sinnsyke jabbinga på Indonesisk eller hva enn språk de jabber der nede haha.  Endte opp med at jeg gikk og henta en annen topp før som jeg aldri har brukt. Plugga den opp, stilte inn så jeg i det minste hadde fuzz. Så starta introen.

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Det må bli Stian Kårstad, mannen som vet alt og som mener mye om alt!

 

https://www.facebook.com/nidingr

https://www.facebook.com/mayhemofficial