INFERNO 2015

INFERNO 2015

Inferno Metal Festival Norway er en av Nord-Europas største innendørsfestivaler for extreme metal. Festivalen feirer i år sitt 15 års jubileum og er kjent for å dra større og større horder med svartkledde utlendinger til hovedstaden i påsken. Inferno er med unntak fra de første 2 årene, da den ble arrangert på Langfredag og Påskeaften, blitt arrangert på Skjærtorsdag, Langfredag og Påskeaften. Det ble i noen år populært å arrangere konserter onsdagen før Inferno og de siste årene har festivalen selv tatt hånd om denne dagen og dermed er Inferno blitt en firedagers metalfestival.

I år har Inferno redusert tilbudet litt på Klubbkvelden samt redusert antall band på John Dee & Rockefeller. I stedet får de største bandene spille litt lengre, så publikum vil få vel så mye metal for pengene i år som tidligere år. Antall klubber som inngår i programmet til Inferno onsdageni år er halvert fra i fjor. Vulkan, Pokalen (Terratur Possessions), John Dee (Indie) og Blå (Dark Essence) er de utvalgte scenene. Med band som ARCTURUS, SVARTIDAUDI, BLODHEMN og TAAKE øverst på plakatene denne onsdagenkvelden, blir det nok folksomt i år også.

Inferno Metal Festival Norway kjører som vanlig på med 1 headliner hver av de 3 dagene selve hovedfestivalen varer og i år er det BEHEMOTH, ENSLAVED og BLOODBATH som er de største trekkplastrene.

Andre godbiter som er verdt å få med seg under årets Inferno Festival er 1349, EXECRATION, SEPTICFLESH, GOATWHORE, SKELETONWITH, MY DYING BRIDE, SECRETS OF THE MOON, KAMPFAR, DØDHEIMSGARD, ANTICHRIST, ENSIFERUM, DØDSENGEL, SARGEIST, SLAGMAUR og MORTUARY DRAPE.

 

Inferno_symbol_1.jpg
 

FORHÅNDSPRAT MED RUNAR PETTERSEN
(Av Rune Grande)

Inferno_15_Runar.jpg

I år feirer Inferno 15 års jubileum. Blir det noen form for markering under festivalen?

Folk skal nok få merke at vi feirer 15 år ja. Men ikke i form av noen spesielle overraskelser eller noe slikt. Vi skal feire bra og lage en ekstremt bra fest for alle som kommer til Inferno i år. Det kommer rett og slett til å bli en helt fantastisk fest som er verdt en 15 års jubilant.

Siden det er jubileum i år, må vi mimre litt. Når var ditt første møte med Inferno?

Det var det første året i 2001. Siden det har jeg naturligvis vært alle årene og alle dager. Inferno kom virkelig som en gavepakke i 2001, da må man ellers måtte reise til utlandet for større festivaler. Det føltes ganske så luksus å få en innendørs festival av et slikt kaliber i sin egen by.

Beste konsert under Inferno?

Den er vanskelig siden man har sikkert har sett ett tresifret antall konserter på Inferno igjennom de 14 tidligere årene. Kan jo nevne alt fra Candlemass og Bolt Thrower til Gallhammer og Windir. Jeg tror dog 2003 må ha vært et veldig bra år, siden jeg husker både Necrophagia og Immortal som fantastiske konserter det året.

Beste minne fra Inferno som ikke er konsertrelatert?

De beste minnene som ikke er konsertrelatert er egentlig noe så enkelt som å møte gamle kjente på Elm Street før det braket løs på Rockefeller. Inferno er en meget sosial festival hvor folk man sjeldent ser får en mulighet til å treffes år etter år. Det er maks trivelig.

Har du en morsom historie eller to fra Inferno som du vil, kan og tør dele med våre lesere?

Tja, for å ta en jeg tør dele med leserne: Jeg avtaler en del småting med den italienske manageren til Fleshgod Apocalypse på Inferno-hotellet om noen småting. Han løper videre til bandet for å sjekke ting opp. I mellomtiden snakker jeg litt med Silenoz før Håkon fra Scream kommer å avbryter leende fordi han syntes vi var så like, da begge har barbert hode og langt skjegg i flette. «My brother from another mother», fniser han og tar bilde. Litt senere, mens jeg fortsatt venter på at manageren til Fleshgod Apocalypse skal returnere, ser jeg plutselig en frustrert mann veive og gestikulere til en forvirret Silenoz som bare ser ut som et spørsmålstegn. Det er italieneren som desperat prøver å forklare «meg» planene videre for Fleshgod, mens Silenoz bare svarer «I have no idea what you are talking about». Så mulig Håkon hadde et poeng.

At det kommer nok folk er det viktigste for en festivalarrangør, men for folket selv er det nok lineupen som er det aller viktigste.  Hvordan har responsen vært fra folket på årets lineup?

Den har vært veldig bra. Nærmest utelukket positivt. Folk virker å være mer bekymret for at de ikke skal få plass på Taake og Svartidauði. At vi selger veldig bra med billetter tyder jo også på at vi har en del band mange vil se. I tillegg så ser fans av undergrunnen ut til å sette pris på den islandske kvelden til Terratur Possessions. Så det ser ut til at vi har en fin balanse mellom de store trekkplastrene og noe av det beste som rører seg i undergrunnen.

Hva ser du selv mest fram til å få sett selv i år?

Jeg ser jo alltids frem til å se de jeg ikke tidligere har sett, som for eksempel Antichrist, Sargeist og Mortuary Drape. Men alt i alt tror jeg Behemoth-konserten kan bli en av de heftigste i år. Tror det kommer til å koke i salen når de går på.

Inferno_bands_15_1.jpg
 

Når dere skal booke band, tar dere mye hensyn til folks ønsker eller er det stort sett å prøve å booke et godt variert program ut fra hva som er tilgjengelig av band?

Det er vel litt begge deler. Av de større bandene handler det jo mest å sette sammen et godt og variert program som i tillegg til å være solid også skal selge billetter. De må jo naturligvis også være tilgjengelig når vi har festivalen. Mens det blir mer naturlig å følge med på hva som rører seg blant mindre band igjennom folks ønsker og hva som blir snakket om. Jeg observerer jo en del festivaler som er gode på de større band, men har lite av up-and-coming-artister, mens andre igjen har det beste i undergrunnen, men mangler band som klarer å trekke folk.

Det er en reduksjon i antall band i år på Rockefeller og John Dee. Dere har gått fra 10 til 8 band (fire på hver scene hver dag). Why?

Om du teller det siste bandet på Revolver så blir det 9 band per dag, mens torsdag faktisk har hele 11 band om du også teller med de på Kulturhuset. Dette skyldes flere grunner, men for å ta de to viktigste. Vi ønsket å gi de større artistene lenger spilletid. Det som ofte kan være litt kjedelig med festivalkonserter fremfor vanlig klubbkonserter er jo redusert spilletid til artistene. Så på denne måten kan vi gi full pakke til flere av bandene. En annen ting er jo det at det har blitt litt vel sent å ha headlinerene klokken 01.00. På denne tiden begynner publikum å bli slitne og fulle, og sånn sett kanskje er mer klare for å feste og være sosial fremfor å se en konsert. Så vi håper det kan fungere bedre å ha de klokken 24.00. I tillegg får tilreisende også en mulighet til å oppleve litt av bylivet da man nå rekker å ta seg noen øl på byen før kranene stenger, om man da ikke drar på Revolver for å se siste band.

Det blir en sen Revolver-konsert hver dag i år. Hvorfor?

Fordi da kan vi gi muligheten til de som faktisk ikke fikk nok av konserter på Rockefeller og er sultne på mer få en siste konsert på Revolver. Så selv om vi har redusert antall konserter i år så er spilletiden en del lengre. Vi begynner litt tidligere på John Dee og avslutter en del senere på Revolver.

Du har selv ikke vært med i Inferno så veldig lenge, men organiseringen av festivalen, har den endret seg mye siden starten i år 2000? (spør en av de gamle 😉 )

Det har det ja. Lars Frode og Jan-Martin er de som har vært med hele veien, så jeg hører med de. Lars forteller meg at «det kommer litt an på hva man legger i den definisjonen av organisering, men en del har endret seg ganske mye. Litt fordi man har lært litt om hvordan ting fungerer bedre underveis og litt fordi det har kommet til nye aspekter nå og da (ting som flere dager, klubbkveld, konferanse, festivalhotell "konseptet" osv osv). De seneste årene så har jo ting satt seg mye så da er endringene fra år til år mye mindre. De tidlige årene var det nok mere endringer sånn sett.» Jan legger til «at vi nå har et veldig bra crew som har jobbet med Inferno i mange år.»

Inferno var tidligere relativt alene med å arrangere metalfestival her i Norge og Norden på våren. Men i de siste årene er Blastfest kommet til i Bergen og Karmøygeddon har vokst seg sakte større på Haugalandet. Har dere merket noe til konkurransen?

Det har generelt blitt latterlig mange festivaler både her til lands og i resten av Europa. Vårt format har jo også blitt kopiert ganske så solid rundt omkring. Vi merker at vi må gå ut med headlinerene mye tidligere slik at folk skal få planlagt hvilken festivaler de skal velge. Før kunne vi vente til Kick-off i februar, men nå må vi ut med bandene mye før. Vi har dog ikke noe problem sånn videre da det er stort sett fullt hus hos oss. Det er nok hardere for de andre å etablere seg, enn det er for oss å bestå. Mange av de andre festivalene er jo også kortlivet, mens vi leverer år etter år. Vi har jo erfaringen i tillegg til at vi hele tiden prøver å være frempå, forbedre oss og vi er ikke redd for å prøve ut nye ideer. Det går faktisk såpass bra at vi solgte ut 4-dagers passene ved juletider og  vi har solgt over det dobbelte av billetter sammenlignet med i fjor på denne tiden. Så skal du ha med deg årets fest lønner det seg å handle nå.

 

 

Inferno_symbol_1.jpg

 

Billetter:

4 DAGERS PASS: UTSOLGT
3 DAGERS PASS: NOK 1250
DAGSPASS ONSDAG: NOK 380
DAGSPASS TORSDAG: NOK 500
DAGSPASS FREDAG: NOK 500
DAGSPASS LØRDAG: NOK 500

Billetter kjøper du hos  www.billettservice.no

 

Overnatting:

Som vanlig er Royal Christiania festivalhotell

Dobbelrom inkl frokost: NOK 999,-
Enkeltrom inkl frokost: NOK 725,-
Ektra seng inkl frokost: NOK 250,-

 

Program:

 

Inferno_banner_onsdag.jpg

Taake_15.jpg
TAAKE
(Photo: Stig Pallesen)

John Dee
(18år)

The Osiris Club

Patria

Blodhemn

 

Pokalen
(18 år)

Misþyrming

Sinmara

Svartidauði

 

Vulkan
(18 år)

Solbrud

Naglfar

Arcturus

 

Blå
(18 år)

Galar

Momentum

Krakow

Taake

 

 

Inferno_banner_torsdag.jpg

Behemoth_15.jpg

 

John Dee

17:30 HAEMOPHAGUS

19:05 INNER SANCTUM

20:40 ANTICHRIST

22:50 ENSIFERUM

 

Rockefeller

18:15 EXECRATION

19:50 SEPTICFLESH

21:30 1349

00:00 BEHEMOTH
 
 

Revolver

01:30 DOOMRAISER 

 
 

Kulturhuset

21:00 VIRUS

 
22:20 VULTURE INDUSTRIES 

 

Inferno_banner_fredag.jpg


Enslaved_15.jpg

 

John Dee

17:30 ADE

19:05 CRESCENT

20:40 DØDSENGEL

22:50 SARGEIST

 

Rockefeller

18:15 GOATWHORE

19:50 SKELETONWITCH

21:30 MY DYING BRIDE

00:00 ENSLAVED
 
 

Revolver

01:30 SHEOL

 

 

Inferno_banner_lordag.jpg

 

Bloodbath_15.jpg

 

John Dee

17:30 Band Competition Winner

19:05 DEATHCULT

20:40 SLAGMAUR

22:50 MORTUARY DRAPE

 

Rockefeller

18:15 SECRETS OF THE MOON

19:50 KAMPFAR

21:30 DØDHEIMSGARD

00:00 BLOODBATH
 
 

Revolver

01:30 SECTU