FREDDY BOLSØ

FREDDY BOLSØ

FREDDY BOLSØ er en allsidig trommis som spiller i flere forskjellige band og sjangere. Han er for eksempel med i KYSTFOLKET, DELETED WAVEFORM GATHERINGS og TRE SMÅ KINESERE. Og innimellom er han å se som supertaktholder i death metal bandet BLOOD RED THRONE. Her er hans bidrag til The Blast Beast Series.

Hva er det som driver deg som trommis?

Det er at jeg aldri blir ferdig utlært. Det er så uendelig mye musikk, så mye å forbedre og endre på. Jeg elsker at personligheten til hver bidige musiker jeg spiller med drar musikken hit eller dit, og at det ikke er noen fasit.

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

Tja, en av sjangerne jeg spiller i alle fall, og joda teknikk og hurtighet er viktige ingredienser. Men 70 % (minst) av metalltrommisene glemmer jo at trommene skal låte groovy. Det hjelper ikke å spille 250 bpm om du høres ut som en hakkespett i bakfylla. Klarer du ikke å naile en seig Tom Petty-låt omtrent uten breaks eller cymbaler har du ingenting å gjøre bak settet, sånn generelt sett. Gene Hoglan og Dave Lombardo er to luringer som peiser og groover fett innen metallen.

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Dægger’n, vanskelig spørsmål! Om jeg skal svare innen metallen, så må det vel bli allerede nevnte Gene Hoglan. Hadde vel gitt kisen en god klem og fortalt ham hvor mye han har betydd for meg, hehe. Ellers er det mange, svært mange trommiser og musikere som har inspirert meg oppgjennom årene. Alt fra Charlie Watts, Peter Criss, til tullinger som Terry Bozzio. Altfor mange navn å nevne..

BlastBeast_Freddy_1.jpg

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Jeg øver ofte, oftere enn noen gang egentlig. Men mest for å vedlikeholde formen, eller forbedre den noen hakk. Å være 41 og å skulle frese dødsmetall med BRT er ikke noe kjære mor for en gamlis, eller en kid, det skal høres bøllete ut og da går det ikke an å fisle seg avgårde med bare teknikk, det må litt muskelkraft til også. Jeg liker godt å jamme med meg selv eller låter på øret, bruker mye tid på det. En til to ganger i uka kjører jeg litt tekniske øvelser og hurtighet, men det skulle vært oftere. Men det beste er jo å spille med folk, det er da det skjer.

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Egentlig ikke så mange. Men paradiddler er jo en kjekk øvelse jeg har tatt med meg fra tidlig av. Og uansett hva man øver på, spill øvelsene svakt medium og sterkt og varier tempoene.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Gitaren har alltid betydd mye for meg. Og er vokalsporet noenlunde på g er det også kult å bli inspirert av. Men det er alltid helheten i låta som bestemmer hvordan trommene tilslutt skal låte, begir meg sjelden ut på egotripp.

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Vel, for å være metaltrommis er ikke jeg den mest bereiste mannen å be om råd der, men du kommer ikke en millimeter om du er i dårlig form, hater å reise dårlig, bo dårlig og tjene lite penger. Musikkbransjen er for tida i endring, så forbered deg på litt cowboytilstander så er du litt forberedt og kan bli positivt overrasket. Som trommis generelt handler det om å være interessert i mye musikk og opplevelser og å være utstyrt med et bra sett sosiale antenner. Å ha spilt mange sjangre er aldri et drawback, så fnis aldri av han jazztrommisen før du har prøvd å spille jazz sjøl, okei?!

BlastBeast_Freddy_2.jpg

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

All in, metall – smak på det. Høres det ut som noe du kan høre på mens du tar en kaffeprat med bestemor? Neppe. Det skal være brutalt og høyt, så kjør på med armbevegelser, opp og hent! Også hælen opp, gir i alle fall meg best bevegelighet og hurtighet.

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Jeg har øvd mye fra jeg startet som 12-åring, og det bar frukter på tross av at jeg ofret en del på veien. En del kjærestetrøbbel, skoletrøbbel og vennetrøbbel har det blitt. Men alt i alt, jeg har ikke kunnet leve uten tromminga, end of story. Jeg har forsøkt å slutte spille et par ganger, men jeg holder jo på ennå. Jeg blir en grinebiter og kjenner det fysisk på kroppen når jeg ikke får spilt ofte nok. Trasig, men det hjelper jo på spillinga.

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Det er en kombinasjon, det er umulig for meg å gigge uten å få feedbacken fra publikum. Den er der om den er svak, fiendtlig eller det koker og jeg blir påvirka av den. Man blir god på å overse lite engasjement blant publikum med årene slik at det ikke går utover det spillemessige skal sies. Men før konsert prøver jeg alltid å gå gjennom settlista et par ganger for å forsikre meg at jeg har tingene på stell. Ingenting er bedre enn en gig der alt stemmer og publikum går bananas!

BlastBeast_Freddy_3.jpg
(Photo: Joshua Richards Photography)
 

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Det koster flesk! Men det fins et stort bruktmarked å fråtse i. Finn.no og Ebay feks, samt bruktsider på Facebook. Uansett hvilken sjanger man skal spesialisere seg på er mengden øving alfa omega, samt kunnskap om all annen musikk. For at metall skal kunne utvikle seg må man ha litt peil på andre sjangre. Det er for mye plagiat og likt sound og uttrykk i metallen synes jeg. Er du en trommis som liker 60tallsrock og latin f.eks, i tillegg til metal så er det KUN bra! Men punkt 1 til 10: øv!

Også litt om utstyr: Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Har aldri vært noen gear fetisjist, men for tida digger jeg aluminium og stålskarper, 14×5 opptil 14×7,5. Krispy, med masse trøkk og bunn og tone. Herlig!

Hvilken type pedal[er] bruker du? Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Heller ingen fasit her, men bruker DW 3000, enkel kjede. Lettspilt og uten for mye fjas. Pearl sine demonizer eller hva de heter er også greie. Men har klubba langt ut fra skinnet og ganske slappe fjærer.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Oj, morsomt og spennende! Det er så sykt mange bra der ute.. Alessandro Elide! Han er en multitrommis jeg digger. Har en egen spillestil og gjør ting litt annerledes. Også er’n en fet fyr

 

Kystfolket

Deleted Waveform Gatherings

Tre Små Kinesere

Blood Red Throne