WARDRUNA – Til Nidaros

WARDRUNA – Til Nidaros

WARDRUNA kommer til Trondheim for å spille konsert 19. juni. Konserten skal foregå i Djupvika og blir en del av Trondheim Vikingmarked. Dette blir første gang Wardruna kommer til Trondheim og i den forbindelsen har Eternal Terror tatt en prat med Kvitrafn.

 

Dette er første konserten til Wardruna i Trondheim. Hva betyr Trondheim for norsk runologi, vikinghistoriene og runehistorier som Wardruna skriver om i tekstene sine?

Ja det er det og jeg er svært fornøyd med å endelig bli invitert til å spille i Trondheim! Trondheim og Trøndelag har en rikholdig og viktig plass i vår historie og naturligvis også i den tematikken jeg formidler gjennom Wardruna. I denne anledningen så er det viktig for meg å i skyggen av Olav "den Hellige" sitt fortsatt klamme grep over store deler av Trøndersk kulturliv, bidra til en (om enn liten) motvekt som husker og hyller bondehæren og alle de trønderske heltene som stod opp mot og satte en stopper for den maktsyke tyrannen Olav.

Konserten spilles på et lokalt vikingmarked. Det vil si at en stor del av publikum blir på en måte mer autentisk enn på de vanlige konsertene. Tror du at du vil bli mer påvirket på noe måte av å spille foran folk som kanskje lever livet deres etter gamle tradisjoner og har mer kunnskap og meninger om hva Wardruna synger om og om instrumentene dere bruker?

Nå er ikke det viktigste for meg å nødvendigvis være så autentisk men når det er sagt så er jo rammene man spiller i viktig for å skape en sterk opplevelse – både for dem med og uten vikingklær. Jeg ser på det å spille konsert med Wardruna som en dialog mellom oss og publikum og den dialogen nås muligens litt lettere når publikum har kjennskap til vårt tematiske verden og "ordforråd".

Wardruna_14_4.jpg

Blir det full Wardruna pakke som under for eksempel konserten på Riksteatret i Oslo?

Det blir Wardruna med full produksjon ja!

Hva er de største utfordringene og mulige hindringer for en sånn utendørs konsert som den i Trondheim? Dere spiller med mange instrumenter bygd av tre f.eks som kan være sensitivt til vann, kaldt luft, etc. Kan for eksempel været ha noe å si for gjennomføringen av konserten? Og hva slags fordeler finnes det når man holder konsert utendørs?

Den største utfordringen er som du nevner instrumentene og deres sensitivitet for vær og vind – men det er jo også litt av det som gjør disse instrumentene så spennende å jobbe med. Det bidrar til å gi dem både ånd og personlighet. Jeg er som regel veldig selektiv i forhold til hvor vi spiller med Wardruna nettopp fordi jeg mener at om vi gjør konsertene på steder som på en eller annen måte komplimenterer musikken vår så ligger også forholdene i mye større grad til rette for å skape sterke opplevelser både for publikum og oss. Wardruna handler jo mye om natur og vårt forhold til naturen så da sier det seg selv at det å fremføre musikken i flott natur kan potensielt bli veldig riktig.

Bidrar du eller andre Wardruna medlemmer med andre aktiviteter på viking markeder? Hva er den beste man kan oppleve på sånne markeder, for din del?

Ved siden av det å spille på marknader så holder fra tid til annen litt kurs og foredrag om både musikk, instrumenter samt ulike aspekter av våre gamle trolldoms- og esoteriske tradisjoner. De "nye vikingene" ser jeg på som svært viktige kulturformidlere og marknadene er et sted hvor folk i alle aldre kan oppleve en stor og nyansert bredde av vår helt unike, komplekse og fascinerende opphavelige kultur. For meg personlig som deltager på marknader så er det stemningen, leirbålene og ikke minst alle de flotte og kunskapsrike folkene man møter.

Hvis jeg ikke tar feil, så har dere spilt på slike «markeder» tidligere? Blir publikum involvert i konserten?

Vi har tidligere spilt på andre Vikingmarknader og det har en hyggelig tendens til å bli en veldig flott stemning og marknaden i Trondheim har rykte på seg for å være veldig bra så vi har høye forventninger og gleder oss stort!

Wardruna_14_1.jpg

Wardruna har laget musikk til soundtracket til TV-serien Vikings. Synes du det er greit å bli promotert via denne serien? Hva synes du selv om serien? Liker du den? Er det noe virkelighet i det de lager eller er alt oppspinn og fantasi og alt for mye Hollywood?

I de to første sesongene av Vikings så har Wardruna hatt oppunder 30 plasseringer av musikk og i tillegg så har jeg vært med å lage musikk til 2-4 scener pr. episode av sesong to sammen med seriens hovedkomponist Trevor Morris. Wardruna har blitt en viktig ingrediens i serien og det er jeg veldig fornøyd med. Jeg føler at Wardruna formidler mange ting som jeg anser som både viktig og allmennyttige så det å nå ut til et bredt publikum er selvfølgelig en bra ting i mine øyne. Vikings er en underholdningsserie som er laget for å potensielt kunne underholde bredt, noen det absolutt klarer. Serien er IKKE laget for å dekke historie-nerder som meg sine behov for historisk korrekt fakta – for der faller den selvsagt litt igjennom – i likhet med de fleste andre Vikingfilmer som er laget. Jeg synes Vikings er et steg i riktig retning og liker at serien ønsker å gi mer nyanserte bilder enn vi er vant med samt å komme forbi en del av de mange stereotype fremstillingene av Vikingene. At Hollywood velger Hollywood løsninger er vel og greit men jeg synes det er mye verre når vi her hjemme velger Hollywood versjonene fremfor det mer autentiske – som f.eksempel Tusenfryd sin versjon av Tor med Hammeren og ikke minst det overforenklede nivået på det Norske barn og unge lærer om Norrøn historie.

Synes du at vikingmarkeder burde være åpent for alle eller kun være et møtested for folk som lever etter vikingstandarder og deler vikingtroen? Ideen bak spørsmålet er at tradisjoner ofte blir forandret når for eksempel noen vil være med og kun er interessert i livstilen, men ikke tradisjonene.

Tenker vel at tradisjonene og livsstilen henger såpass nært sammen at det ene er avhengig av det andre for å i det hele tatt være interessant. Livsstilen i viking-reenactment er også svært tidkrevende og omfattende så jeg tror uansett ikke at man kommer unna interessen for flere deler av tradisjonene. Å bli med i et vikinglag er noe alle kan gjøre og et marked er også åpent for alle og slik bør det absolutt være. Det er jo selvfølgelig viktig for kvaliteten av et marked at det er visse kriterier som ligger til grunn i forhold til klær og kvaliteten på det som selges etc. om man skal være deltager – men som gjest er det jo bare å komme som man er eller vil være. Vil også poengtere at et vikingmarked eller vikinglag har i utgangspunktet ikke noe som helst med personlig tro eller religion å gjøre.

 

https://www.facebook.com/events/488472324591946

 

Billetter til konserten får du kjøpt her:

http://aftermath-music.com/item.php?id=11903

 

Aftermath_logo_1.jpg