BJØRN TORE ERLANDSEN (Aspherium)

BJØRN TORE ERLANDSEN (Aspherium)

Bjørn Tore Erlandsen begynte som trommis i Aspherium i 2007 og i Okular tre år senere og han er fortsatt taktholder i begge disse bandene. Jeg traff han første gang under turneen han gjorde med førstnevnte band sammen med Decapitated og Blood Red Throne og her har dere hans bidrag til The Blast Beast Series.

Hva er det som driver deg som trommis?

Det er forskjellige ting, en av tingene er følelsen jeg får når jeg setter meg ned bak settet og begynner og spille, en annen ting som driver meg er det og utfordre meg selv ved å prøve og utvikle meg selv fra hver låt jeg lager trommer til, enten det er å inkludere "licks" fra andre musikksjangere enn metal, eller rett og slett heve lista ett par hakk for hver låt.

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

Definitivt groove! Metal trenger groove også, ikke bare hurtige brekk, basstrommer og blastbeats. Man må få rockefoten!

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Det er så mange forskjellige trommislagere som inspirer meg på forskjellige nivåer, men om det er en spesifikk trommeslager som har betydd mye for meg opp igjennom så må det være Mike Portnoy.

Jeg ville nok spurt han om hvordan han går frem når han skal "fornye" seg i de eks antall bandene han spiller med slik at det ikke låter likt i hvert band.

Aspherium_BjornTore_2.jpg

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Begge deler mener jeg er oppskriften på å utvikle deg som trommeslager, om du kun øver hurtighet og de samme kombinasjonene av brekk og groove patterns, så vil du stagnere, selvom du blir raskere og perfeksjonerer det du allerede kan.

Man har for eksempel større sjans for å redde seg inn om man detter ut på ett parti i live sammenheng om man er flink å improvisere. Vær også flink å øve dynamisk, Don`t be a robot!!

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Sikt alltid på ett høyere nivå enn du allerede er, fokuser på riktig teknikk og ikke glem å improvisere nye ting på gamle låter du er keen på å utforske. Bygg muskler og sener, man trenger at de er i god form når man spiller metal. Har hørt at rocke trommiser er proffesjonelle idrettsutøvere, da sier det seg selv at metal trommiser må yte noen hakk til.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Jeg hører alltid på musikken først uten trommer, prøver å føle hva og hvor låta vil, og hva jeg da kan tilføye av "riktige" groove patterns, brekk etc. For min del så skal trommer tilføye låta en god grunnmur og være den lille ekstra essensen som gjør at låtene driver og flyter riktig. Dynamikk er tingen også i metal tro det eller ei!

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Det å være jevn i tempo er nok en av fellene mange går i med dagens teknologi, da mener jeg studioinnspillinger. Man klarer å gjøre ting annerledes nå enn før i tiden. Men også det å faktisk være ydmyk over andre musikeres mening innad i bandet angående trommer. Da tenker jeg på løsninger som gjør at låtene driver og flyter, harmonisert rett og slett. Vi er en gjeng egosentretiske jæ***r der vi gjemmer oss bak store trommesett, lytt til andre og man merker at man lærer. Og husk å ha med trommetech slik at du slipper unna bæring av utstyret ditt!

AspheriumTheVeilofSerenity.jpg

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

En god kombinasjon av håndledd og fingre funker best for meg, da får man god kraft i hvert eneste slag og man unngår å bli fort sliten.

Hel opp! Mer kraft kan hentes fra større muskelgrupper i beina dine og forskjellige teknikker er enklere å øve inn, som f.eks push and pull (dobbelt slag) og swivel teknikken (side til side) man får også som regel større hastighet med hel opp!

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Takk for det, ja det er absolutt verdt det! Mang engang mister man lysten på å spille som alt annet, men det varer ikke lenge. Man vet med seg selv at man alltid må øve for å holde seg på det nivået man er, eller for å bli bedre. Selvom du er fornøyd med der du er pr dags dato, så vil man alltid måtte bruke timer bak trommene, helt til dagen man legge stikkene på hylla, og trommesettet til skampris på finn!

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Er alltid 100% konsentrert under en konsert, man skal levere varene til de som har betalt for å komme å seg deg og ditt band på scenen, såpass respekt skal man ha for dem. Men selvfølgelig så er det slik at om jeg har med meg mitt eget trommesett med mitt vante oppsett, og man ikke skal ha live premiere på noen nye låter, så setter man seg litt i autopilot og da får man at seg litt tid til å speide ut blant publikumerne og se om de liker det de hører eller ei.

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Dessverre så er koster disse trommesettene vi har en del penger, men man kan ha trommene lengre om man tar godt vare på dem, smører lugs, skifter skinn og vasker trommene i ny og ne. Godt utstyr gjør at ting du spiller låter bra, men en studioteknikker sa noe veldig smart til meg engang: "Om du kan få ett billig sett til å låte som ett dyrt sett når du spiller, da vet du at du har øvd riktig". Det kommer til syvende og sist ann på den som sitter bak trommene og spiller, men bra utstyr er en fordel.

Aspherium_BjornTore_1.jpg

Også litt om utstyr:

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

14" x 5,5" treskarp er min favoritt, og har alltid vært det. Men det er blitt lagd en meget interressant 13" x 5,75" skarptromme i tre som jeg sikler en del på, så da kan det nok være den kombinasjonen som blir favoritt etterhvert.

Hvilken type pedal[er] bruker du? Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Jeg bruker to single Demon Chain pedaler fra Pearl, de gjør det jeg vil dem skal gjøre. Har klubbe posisjonen i fabrikk innstilling, og strammer alltid fjærene litt slik at de skal responere fortere og ikke være seige og jazzy, samt at jeg bruker shortboard istedenfor longboard. Det er lettere å spille fort med loangboard innstillingen, men jeg mister følelsen i pedalen om jeg har loangboard med min teknikk, så da er shortboard favoritt.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Tjodalv fra Susperia er ett klart valg her. En trommeslager som har vært innom både svartmetall og djentmetall. Han har lang fartstid og har lagd noen av de kuleste trommesporene på skiver som -Enthrone Darkness Triumphant og Spiritual Black Dimensions-. Han har utviklet ett eget sound i spillingen sin og hans album diskografi taler for seg selv!

https://www.facebook.com/Aspherium

https://www.facebook.com/okularmetal