WACKEN METAL BATTLE Norway 2014 – Delfinale Jevnaker

WACKEN METAL BATTLE Norway 2014 – Delfinale Jevnaker

WACKEN METAL BATTLE 2014

 

Delfinale Jevnaker

Glassheim

5. april 2014

 

GLITTERTIND

 

MECALIMB

HEX

ATENA

AETHON

 

W: O: A Metal Battle er en musikkkonkurranse som ble grunnlagt i 2004. Den ble startet opp som en idé for å øke de fremtidige generasjoner av Heavy Metal og Rock musikere. Denne konkurransen har sin opprinnelse fra Wacken Open Air. Første gang arrangert i nåværende format var i 2007, da med 13 forskjellige land som deltagere. Norge hadde sin første deltaker i 2006, da med Manifest som invitert deltaker. Fra 2007 har Fracture, Pica Fierce, Irr, No Dawn og Faanefjell representert Norge i finalen på Wacken Open Air.

Nå er det klart for 2014 utgaven og norsk deltaker skal velges ut. Først skal det arrangeres delfinaler i Oslo, Trondheim og Jevnaker før den norske finalen blir arrangert i Trondheim 3. mai.

 

Glittertind_header_13.jpg
GLITTERTIND

"Fra å finne mening til å miste mening"
Glittertind
som prosjekt strekker seg 12 år tilbake til 2001, og begynte som noe ganske annerledes enn det uttrykket er på "Djevelsvart" i 2013. Glittertind var da et enmannsprosjekt bestående av Torbjørn Sandvik (da 16 år). Inspirasjonen var hentet fra de kollektive historiene vi forteller og har fortalt om oss selv. De store historiene. Om hva ideen Norge er for folk. Om store konflikter mellom herredømme og trell, riksmål og landsmål, kristendom og åsatro, nyliberalisme og sosialisme. På album frem til "Djevelsvart" har den røde tråden dreiet seg om det å finne mening og sammenheng.  

Det første albumet "Evige Asatro" (2004) kom ut på nederlandske Karmageddon Media og vakte oppsikt i metallpressen delvis på grunn av det originale prosjektet som bestod av egne låter samt gamle skolesangboksanger ikledd energisk punk og metall, og delvis på grunn av Torbjørns unge alder på 17 år. Verdens største ukentlige rockemagasin, Kerrang!, gav albumet 4/5K! og skrev følgende:
"..One listen to one-man Norwegian project Glittertind will instantly make you want to eat meat off the bone, casually get into a drunken fight and possibly grow a huge beard as well, thanks to their raucous Pogues-turned-up-to-11 sound. Madder than a donkey on a trampoline and twice as ludicrous, this is also an incredible amount of fun!.."

Den andre utgivelsen "Til Dovre Faller" (2005) ble utgitt i forbindelse med at det var 100 års jubileet for selvstendighet. I en kontekst av nyliberalistisk hegemoni hvor demokratisk eid makt stadig vekk overføres til de få private superrike, så var denne utgivelsen ment som en venstrevennlig protest mot denne utviklingen. I tillegg til å ha egne låter, ble gamle protestsanger gitt nye farger av punk og metall. Eksempelvis "Norge i rødt, hvitt og blått" fra 2.verdenskrig, "Flaumen går, i Noreg er vår" som omhandler kampen for landsmål, og den tidligere forbudte studentvisa "For Norge, Kjempers Fødeland" fra unionen med Danmark. Utgivelsen vakte oppsikt både i den norske metallpressen og den utenlandske.  Det anerkjente britiske hardrockbladet Terrorizer gav albumet 8/10 og skrev:
"..Glittertind understands that folk is first and foremost life affirming as opposed to hateful, morbid, anti-social, suicidal and racist. It is also simple and realistic – just like punk. How refreshing it is to witness a patriot who is strong and healthy-spirited enough to oppose the EU entity, yet wish for a ‘united and peaceful Europe’. How ideologically consistent the inclusion of songs against Nazi occupation side by side with songs resisting older foreign conquests of Norway.."
 

"Geirmund Simonsen blir en del av Glittertind"
Høsten 2005 flyttet Torbjørn til Oslo for å studere til å bli psykolog og la Glittertind til sides. Tiden gikk, og 3 år senere, i 2008, ble han kontaktet av Thomas Steindl som var A&R ved Napalm Records (Universal Music Germany). Da hadde musikken levd sitt eget liv på Internet og vokst seg stadig større. Napalm Records ønsket å gi ut et nytt album med Glittertind, og dermed pustet Torbjørn støv av gamle sangbøker og ideer. Med seg fikk han Geirmund Simonsen som til daglig jobber med musikkkomposisjon og produksjon i teater, film og tv-bransjen (Eksempelvis Lars Monsen, Ingen grenser, Thale, Hvaler, Hotel Cæsar, Eurovision 2010). Med sine to svært ulike bakgrunner ønsket de å lage noe unikt.

Sammen skapte Geirmund og Torbjørn albumet "Landkjenning" som kom ut i 2009 Napalm Records. Den røde tråden til albumet omhandlet kristningen av Norge, og tok utgangspunkt i to forskjellige historier man kan fortelle. Enten storhetsfortellingen om kristningen som sivilisasjonens inntog i Norge eller historien om kristendommen som voldsideologi legitimert med misjonsvirksomhet. Hvilken historie man velger vil ha stor påvirkning på hvem man opplever å være. Fra å være et band som primært blandet punk, metall og folketoner, ble musikken nå også preget av Geirmund Simonsens maleriske filminnflytelse.

Glittertind_13_2.jpg

"Landkjenning" fikk svært god omtale i Norge. Atle Bredal i Norsk på Norsk (NRK P1) gav albumet 8/10, Bergensavisen 5/6, Bergens tidende 5/6, Scream magazine 6/6 for å nevne noen. I tillegg ble låten "Går min eigen veg" playlistet på NRK P1 og spilles jevnlig den dag i dag. "Landkjenning" nådde dessuten en 20 plassVG-lista topp 30 norsk. Utgivelsen fikk også svært god omtale i utlandet. Danmarks Metalized gav albumet 8/10, Sweden Rock gav 8/10, Metal Hammer i Tyskland gav albumet 6/7 og Aardschock i Nederland gav det 77/100.  

"Fra studioprosjekt til fullt band"
Høsten 2009 ble Torbjørn kontaktet av Johnny Anglund som arrangerer Karmøygeddon festivalen i Haugesund. Johnny ønsket å se Glittertind på festivalen hans, og Torbjørn og Geirmund tenkte at dette var en gylden mulighet til å utvide line-up’en i bandet. Den nye line-upen ble: Torbjørn Sandvik (Vokal, rytmegitar), Geirmund Simonsen (trekkspill, effektgitar, samples, backingvokal), Stefan Theofilakis (fløyte, backingvokal), Olav Aasbø (leadgitar, backingvokal), Bjørn Nordstoga Eide (bass) og Geir Holm (trommer).

I april 2010 stod Glittertind for første gang på en scene med full besetning. Karmøygeddon-konserten overgikk all forventning og overrasket både publikum og bandet. 750 mennesker tok av i ekstase, og det hele ble et magisk øyeblikk ingen i bandet kommer til å glemme. Heavymetal.no’s Yngve M. Jacobsen skrev blant annet:

"Sangene kom som perler på en snor; noen rolige og med minimalt med harde kanter, andre så fyrige at man nesten gikk opp i røyk. Når det svingte og alt satt, som var tilfelle flere ganger, ble man stående og gape. Folket i salen eksploderte etter hvert som de skjønte hva som skjedde, dette dreier seg om å være til stede på en eksepsjonell hendelse. Dette er en konsert man i ettertid med stolthet kan si man var på. Litt som Woodstock, at noen lyver på seg Karmøygeddon 2010."

For første gang som fullt band er Glittertind nå klare til å skrive neste historiekapitell. Med utgivelsen "Djevelsvart" på Indie Recordings ønsker bandet å vise tre års hardt arbeid i studio og er nå klare for en ny runde livespilling!

WMB_Jevnaker_Yngve.jpg

Vi har tatt en prat med arrangør Yngve Lorang for å høre litt om hva Wacken betyr for han og ellers litt om selve arrangementet.

 

Hva betyr Wacken for deg?

Wacken betyr ikke så mye for meg , men betyr masse for andre mennesker og band.

Har du vært der selv? Når? Høydepunkter?

Jeg har aldri vært på Wacken selv. Har alltid prioritert Sweden Rock som jeg besøker for 11. året på rad i år.

Bandene er det viktigste i en Band Battle konkurranse som dette. Hvem skal delta i konkurransen på Jevnaker?

Band som skal i kamp er :
MECALIMB – https://www.facebook.com/Mecalimb
HEX – https://www.facebook.com/hex.a.d
Atena – https://www.facebook.com/atenaofficial
Aethon – https://www.facebook.com/aethonband

Dere velger å dra inn Glittertind i tillegg til de som deltar i selve konkurransen. Hvorfor har dere valgt å gjøre det på denne måten?

Vi tar inn Glittertind for å dra mer folk + at det blir en bra avsluting på kvelden.

Dommerne er til syvende og sist de som har det siste ordet om hvem som skal gå videre til den norske finalen i Trondheim senere i vår. Hvem kommer til å sitte i juryen hos dere?

Dommerne i år er lokale: Vi har Henning Velo og Ken Normann fra Mobilize , Mari Andreassen fra The Untouchables , Anne Martine Grymyr fra avisen Oppland og Kim Aleksandersen fra Aleksandersen Lyd og Lys.

Venue er også viktig. Det samme er lyd og scene og fasiliteter. Hva kan du si om Glassheim?

Glassheim er en kjempekul plass med en old school rockescene med bra lyd- og lysanlegg. Vi har også et knall bra Lyd/Lys firma som vi samarbeider godt med som er Aleksandersen Lyd og Lys fra Jaren på Hadeland så her får banda kvalitet. Glassheim er jo klubbhuset til The Untouchables Hard Rock Club så hele huset er fyllt opp med Hard Rock bilder, T-Shirts og mye mer som må ses.

Når må folk møte opp hvis de skal ha med seg alle bandene denne kvelden?

Første band går på kl. 20:00
Puben i 1. etg Åpner kl. 18:00
Velkommen til Wacken metal battle og Glittertind konsert lørdag 5. april.

https://www.facebook.com/events/197876843756068/?fref=ts