DIABOLICAL – Blastfest Special

DIABOLICAL – Blastfest Special

Diabolical er et svensk dødsmetallband som begynte i 1996. De skal spille på Blastfest og har nettopp gitt ut sitt femte album Neogenesis som er etter min mening det beste albumet fra den kanten hittil.  Neogenesis er et solid, teknisk, godt balansert og komplekst album som utfordrer og tar et steg fremover i den musikalske evolusjonen. Med Neogenesis har Diabolical definitivt klart å sette standaren litt høyere for andre band i samme sjanger. Dette er et konseptablum basert på en roman som handler om verdens ende og hvert kapittel i boka har en sammenheng med hver sang. Plata er også forskjellig fra det de har gjort fra før og musikalsk sett har Diabolical valgt en litt annerledes vei denne gang. Derfor ble jeg interessert i å finne ut mer og her er det Carl Stjårnlöv (gitar) har å si.

Jeg synes selv at Neogenesis er et veldig bra album fordi jeg liker band som utfordrer publikum. Hvordan vil du beskrive albumet for de som ikke har hørt det enda?

Denne albumet er mye mer majestetisk og inkluderer et kor, men uten at vi har gått bort fra dødsmetallrøttene våre. Det har mye variasjon. Vi går fra brutal dødsmetall som går veldig fort til sakte og eteriske melodier med fiolin, piano og et kor. Sangene har mange lag og det er mye som skjer hele tiden. Dess mer du hører det, dess flere detaljer kommer du til å oppdage. Du vil finne stadig nye melodier og nye instrumenter også.

Hvordan setter dere dere inn i riktig låtskrivemodus? Hvor henter dere inspirasjonen fra?

Jeg bare setter meg selv i låtskrivemodus og hodet mitt kommer med masse ideer med en gang. Jeg også liker å gå turer på fjellet og i skogen. Jeg tenker masse på det jeg vil skape og begynner å leke med ideene jeg får. Av og til kommer alt fra bare en ide, en melodi eller et riff, men andre ganger bare bestemmer jeg meg for noe: en sang som er groovy, går fort eller kanskje noe bombastisk. Jeg tenker masse på det helt til jeg får det til. Etter alt er klart så kommer den vanskelige prosessen med å sette sammen det hele med en gitar og cubasen.

Var sangene skrevet av en person eller i jam-sessions?

Det vi gjør er at en kommer med en ide, tar opptak og pre-produserer den hjemme. Så jobber vi sammen med det når vi øver og senere i studio også. Sangene våre går gjennom en lang prosess og mange versjoner blir laget før vi er fornøyde. Vi jobber masse med detaljene. For Neogenesis så hadde vi et par pre-produksjonsseanser hvor vi tok opp alle delene som hadde kor med enkelte vokalister før vi gikk i produksjonsfasen med et helt kor. Vi jobber på denne måten fordi sangene våre er komplekse og har mange lag, så hvis vi bruker masse tid i pre-produksjon for å finpusse alle detaljene trenger vi ikke å bruke så lang tid når vi spiller inn plata. Vi heller bruker tid og krefter på å gi en bedre performance.

Diabolical_14_4.jpg

Hva er deres musikalske bakgrunn?

Vi har ikke noe fancy musikalsk utdanning. Mesteparten av oss lærte av erfaring. Pår studerte musikk en gang og han vet ting jeg ikke vet, så vi har egentlig lært av hverandre gjennom årene. Nå jobber vi med musikken helt til det høres ut akkurat som vi vil det. Av og til så bruker vi mange timer på en liten del som varer bare noen få sekunder og det er nettopp det som beriker musikken vår.

Hvordan opplevdes det å spille inn plata?

Det var tøft fordi alt gikk sakte og var veldig dypt. Det tok et år (etter pre-produksjon) og det var utrolig komplekst med 400 tracks med layered guitars, kor og massevis av andre ting. Det var den lengste og mest kompliserte innspillingen i Necromorbus Studio. Men det var veldig givende å gjøre det.  Jeg likte veldig godt det å spille inn kor fordi det var noe nytt for meg.  Det å ha så mange talentfulle folk rundt meg i studio og instruere dem samtidig som du begynner å høre at resultatet blir magisk er helt fantastisk.

Dere skal spille på Blastfest i Bergen, hva vet dere om denne byen?

Det er en veldig fin by med masse fjell rundt, jeg vet det er nær sjøen og ligger på vestkysten. Jeg synes byen har en magisk atmosfære, fine bygninger og natur. Jeg var der på Hole in the Sky Festival. De er synd at den tok slutt, men samtidig jeg er begeistret fordi Blastfest kom for å fylle tomrommet.

Diabolical_14_1.jpg

Hvilket band gleder du deg mest til å se på Blastfest og hvorfor?

Wardruna. De ga et av de beste albumene i 2013 og det var kult å se at de skulle spille på Blastfest. Det blir en helt spesiel opplevelse, det er sikkert.

Hva er det du hører på for tiden?

Wardruna, selvfølgelig. For å være ærlig så hørte jeg på Yggdrasil alt for mye i fjor. Albumet har det du leter etter som musiker. Den unnvikende følelsen som er vanskelig å sette inn når du skaper musikken. Wardruna klarte å finne den.

Er det noen underground-band som du liker og vil anbefale oss?

Svart Crown fra Frankrike! Vi skal faktisk turnere sammen i Storbritannia i februar/mars. De spiller veldig mørk og aggressiv metal. Musikken er dritbra. Andre band jeg digger og som faktisk kommer fra Frankrike også er Otargos, Seth og Aosoth, det er noe som er verdt en titt på.

Er det noe mer du har lyst til å si?

Jeg håper at folk kan komme og se oss på Blastfest. Vi gleder oss til å se dere der, men hvis dere ikke kan komme så det skal være andre muligheter for å se oss fordi vi skal spille rundt om i Europa i år. Vi har mange planer! Så hvis du ikke har hørt vårt nyeste album Neogenesis du kan skaffe den her: store.diabolical.se

 

FACEBOOK https://www.facebook.com/diabolicalofficial

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=1cGOG_kPXZg

 

http://www.facebook.com/blastfestival