ERIK HÆGGERNES (Sulphur & Bourbon Flame)

ERIK HÆGGERNES (Sulphur & Bourbon Flame)

ERIK HÆGGERNES er trommis i SULPHUR og trommis/vokalist i BOURBON FLAME. Han har en fortid fra band som Arcturus, Gorgoroth og Deathcon og her kommer hans bidrag til The Blast Beast Series.

Hva er det som driver deg som trommis?

Det er vel i hovedsak det å være med i et band som lager bra musikk. Det å være med å skape noe, ta del i å bygge opp en låt fra bunnen av. Selv om det er mest Øyvind som driver med det, så liker jeg å kunne arrangere og prege musikken med trommingen.

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de tre?

Det er en veldig vanskelig balanse der. Øver man for mye på det ene, mister man noe av det andre. Nå er ikke vi bland de kjappeste banda, så det er ikke enorm fokus på det. Men man må kunne spille sånt bra når man først gjør det, og det er noe som krever en del øving. Ikke det i seg selv å kunne slå fort, men man må spille en del blastbeats for å få det til å høres bra ut. Vi har vel på mange måter mer fokus på groove, noe som ikke kommer gratis heller. Mange tror at kan man spille fort så kan man spille sakte, noe jeg vet av erfaring ikke stemmer. Pluss man må tenke litt på lyd nivåer. Er ikke fan av trommiser som "pirker" når det går unna og kjører full trøkk med rimshots på rolige partier.

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Dave Lombardo er vel selveste sjøl! Lærte i 14-15 års alderen å spille fire-flate, så hørte jeg Slayer, og da var det gjort! Ellers er jeg ganske inspirert av Tommy Lee, som jeg mener er rockens mest undervurderte trommis. Av nyere dato er en av mine absolutte favoritter Alex Rudinger, som er helt utrolig!! Hadde jeg truffet noen av disse hadde jeg vel hatt noen spørsmål tenker jeg, men hadde nok holdt fattningen.

Sulphur_Erik_1.jpg
(Photo: Andrea Chirulescu)
 

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Når man har dagjobb og diverse annet, er det begrenset hva man har av tid. Har selv merket at å benytte tiden effektivt er alfa-omega. Imrovisasjon har ingenting for seg for meg i alle fall. Ta et video opptak, og se selv etterpå hva du egentlig gjør. Har sett selv at jeg ikke nødvendigvis er veldig effektiv, og detter lett ut av opplegget hvis ikke jeg er streng med meg selv. Jamming er gjerne bedre med band. Man kan og få utrolig mye ut av en halvtime hvis du tvinger deg selv når du egentlig ikke orker. Mange mener det er viktig å spille hver dag, noe jeg til dels er enig i. Men det er og viktig å kunne se når man begynner å gå inn i et dårlig mønster f.eks med bass trommer. Da mener jeg det er veldig lurt å ta 3-5 dager helt fri, og på en måte null stille seg. Det viktigste er vel å vite hva man vil. Har man som meg litt begrenset med tid, er det viktig å bruke den på noe du får noe igjen for. Fantaserer ofte om å kunne ta et fri år og øve 4-6 timer dagen, det er en grunn for at de som er proff har det lille(store) ekstra.

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Er som sagt selvlært, men har i senere tid plukket opp en del ting fra Youtube. Det er vel mitt beste tips. Søk på f.eks hånd eller fot øvelser på youtube. Der er mye tull og tøys, men mye bra. Og det er en grunn for at proffene viser disse tingene. Kan virke meningsløse i starten, men er helt klar lurt å ta med.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Det er som oftest Øyvind som kommer med låter mer eller mindre ferdig. Ofte og med et tromme arr. Det er vel egentlig ingen framgangs måte, vi prøver oss fram og det går vel mest på hva som føles riktig. Prøver å ikke alltid ta den først og letteste løsningen, men vil heller ikke overkomlisere ting.

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Som du nevnte i starten, balansen mellom tempo og groove. Og som jeg sa, men kan være teknisk flink og kjapp men hendene, men det betyr ikke at man kan spille blastbeats "riktig". Har sett noe klipp av f.eks Mike Mangini som er helt fantastisk flink og kjapp, men han kan ikke derfor spille Blastbeats bra. Det må rett og slett bare spilles masse før det låter riktig.

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

Jeg bruker mest håndledd, og en mellom ting mellom hel opp og hel ned. Kan egentlig ikke forklare det, det bare skjer.

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Veldig både og det der. Å spille i et band i den størrelsen som Sulphur er, syntes jeg er veldig vanskelig. Det koster så pass mye penger og tid, og krever veldig mye å komme opp på et større nivå. Noe som det selvfølgelig ikke er noe garanti for heller. Når man begynner i bli i midten av 30 årene alle mann, og folk gjerne har barn osv er det ikke enlelt. I gode perioder syntes jeg helt klart det er verdt det, men har ofte lyst å selge hele driten og begynne med coverband(som dessverre er det eneste man tjener penger på). Men er akkurat i gang med ny plate, og det hjelper litt på motivasjonen.

Sulphur_Thorns.jpg
 

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Aller helst vil man jo følge stemingen i publikum, men vi har gjort så pass få jobber den siste tiden at det blir full fokus på det jeg driver med. Med litt mer rutine på jobbene blir det mer i øyeblikket. Digger band som klarer å levere i øyeblikket.

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Det koster godt med peng ja, og for uten det som kan kjøpes bør man ha godt med tid og driv/lyst. Skader ikke med gode band kompiser heller. Kan ofte bli bedre trommis av å spille med en god gitarist eller bassist. Også viktig å gjøre det for seg selv, og ikke fordi man tror man er kul.

Også litt om utstyr:

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Har noen forskjellige (alle 14"), men favoritten er en DW Bronse over Steel 6,5. Den er helt fantastisk.

Hvilken type pedal[er] bruker du?
Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Har og der noen å velge i, men bruker hovedsakelig Pearl Deamondrive. Syntes disse er litt bedre for groove partier og lignende. Settings er vel ganske fabrikk innstillinger, men har fjærern litt tigthere, og longboard setting. Har prøvd litt fram og tilbake, men til syvende og sist er det ikke pedalen som spiller. Veldig mye fram og tilbake om pedaler, men tror egentlig øving er viktigere. Har sett mange med "dårligere" pedaler enn meg, som er helt fantastisk.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Takk for "praten", og vil gjerne sende stafettpinnen videre til Tor Helge fra Vulture Industries, som jeg mener er en av byens beste og mest kreative trommis. Eller Kjetil Greve, som er Bergens ubestridte groove mester!

https://www.facebook.com/SULPHURBAND