PROGPOWER OSLO 2013

PROGPOWER OSLO 2013

PROGPOWER er en festival som første gang ble arrangert i Nederland i 1999. USA versjonenen kom to år senere og i fjor (2012) kom festivalen til Norge for første gang. Lokasjonen her til lands er på Parkteateret i Oslo og eventen går over to dager. Det satses tydelig mer på kvalitet enn kvantitet i ProgPower da antall band ligger på åtte i år og ni i fjor. Det er ikke uvanlig at bandene får spille en time hver, noe som er forbeholdt kun de største bandene på andre festivaler.

Tidspunktet for festivalen er lagt til høsten.

Under fjorårets festival var det MOB RULES (Ger) og PAGAN’S MIND (Nor) som headlinet den første dagen mens MANITOU (Nor) og WOLF (Swe) tok seg av de to siste spotene på dag to. I år er det CIRCUS MAXIMUS (Nor) og ICS VORTEX (Nor) som topper dag en mens IHSAHN (Nor) og THE GATHERING (Hol) topper dag to. Andre band på plakaten er Memory Garden (Sve), Triosphere (Nor), Withem (Nor) og Tritonus (Nor)

ProgPower_Asgeir-Mickelson-0553.jpg

 

Intervju med

ASGEIR MICKELSON

en av gutta bak

PROGPOWER OSLO

(Av Rune Grande)

 

Festival på tidligvinteren, går det egentlig bra? Kommer det folk?

Tja, så lenge det er innekonsert spiller det vel null rolle hvilken årstid man er i. Da er det viktigere å styre unna tider som da feriepengene er dunstet bort eller når julegavehandelen har en grådig hånd nede i lommeboka. Å arrangere festival er en ganske kompleks affære. Det er ikke bare å kontakte favorittbandene sine, booke de for en halvspist karamell og så automatisk selge bøttevis med billetter. Man må forholde seg til festivalens stil (som nok er bredere enn det folk antagelig tror), følge med på hvilke band som er aktuelle med nye skiver og derfor er konsertaktuelle, så deale med bookingagenter og managere som ofte er greie folk, men også med en og annen vrang jævel som tror at bandet sitt er top of the pops til tross for et platesalg på kanskje 100 skiver her til lands…

Det gror som aldri før i prog-scenen i Norge og det er mange veldige gode band der ute som gjør det bra der ute i den store verden. Det må være en fryd for tiden å booke band til en festival som ProgPower Oslo.

Både ja og nei. Norge er definitivt sterke på progressiv metal, men som nevnt skal konsertsyklusen til bandene stemme over ens med når vi arrangerer ProgPower Oslo, så det er ikke automatisk noe såpeglid å booke norske band. Ulempen med norske band kan også være at de har spilt over alt i området slik at konsertverdien er veldig lav. Men for all del! Vi er jo et av de ledende landene i verden på akkurat progressiv metal så jeg har ikke noe å klage på! Det første bandet vi kontaktet for årets festival var Circus Maximus, men da de fikk vår forespørsel leflet de med en Europaturne og måtte derfor takke nei til oss. Det var selvfølgelig en skuffelse, men da vi for en stund siden trengte en ny headliner stilte gutta opp som glade smågutter på sin aller første speiderleier. Fine folk!

Med denne suksessen enkelte norske prog metal band har der ute i verden, tror du det kan gjøre noe med imaget Norge har som et svartmetalland?

Nei, tvert i mot! Dette er band som skiller seg så markant fra hverandre at de lever på hver sin hylle i sjangerskapet. Metalfolk er vanligvis veldig bevisste på stilartene innen metalen og har stålkontroll på hva de liker (og ikke). Jeg ser det heller som en fordel at flere typer stilarter får oppmerksomhet – det gjør at folk generelt oppdager lettere de bandene som er her til lands. Vi har all grunn til å være stolte av oss selv!

Man vet jo at metalfolk utenfor Norges grenser liker prog metal, men hvordan er det her hjemme? Er det en voksende scene?

Vanskelig å vite for sikkert, men det at det dukker opp flere og flere bra prog metal-band tyder jo på at stilarten lever i beste velgående. Jeg har inntrykk av at prog er store greier i særlig Norge og Italia – og det er særlig "arven" etter Dream Theater som har slått an her til lands. Jeg vil sågar påstå at et band som Circus Maximus er like gode som Dream Theater – faktisk ofte bedre! Smørbukken Michael Eriksen har jo en helt fantastisk stemme som James LaBrie – og mange andre – bare kan drømme om!

Organisasjonsmessig; har ProgPower Oslo noe med ProgPower USA og ProgPower Europa å gjøre? Hvem er med i festkomiteen her hjemme?

Festivalkomiteen vår består av Frode Øien (Scream Magazine), Jan-Martin Jensen (Radar Booking) og meg selv. Vi har helt definerte oppgaver og samarbeidet fungerer veldig bra. Det største problemet oss i mellom er vel det at jeg ofte innbiller meg at jeg har så mye bedre tid enn det jeg faktisk har… Når det gjelder de andre ProgPower-festivalene kommuniserer vi sporadisk med dem, men per i dag er det ikke noe konkret samarbeid oss i mellom. Dette har vi derimot snakket om så vi får se hva vi finner på sammen neste år.

Er det kun musikken som står i førersetet når ProgPower Oslo skal arrangeres eller gjør dere som de fleste andre festivalene og inkluderer f.eks. Metal Marked, Show cases, dj-er på hotelbaren osv?

Vi har vært inne på tanken, men har tatt valget om å kjøre en ganske "enkel" profil i starten. Så kan vi heller utvide etter hvert som festivalen får litt mer pondus og publikumstrøkket er større. Vi ser ingen grunn til og ikke levere det folk vil ha dersom det er interesse for flere ablegøyer enn det som skjer på scena.

Parkteateret, hvordan fungerer det som et festivallokale?

Veldig bra! Parkteatret er utvilsomt et av Oslos beste konsertscener! Eneste ulempen er at det er litt trangt backstage. Heldigvis foreligger det planer om utbygging så det ser vi frem til. Har du ikke vært på Parkteatret før så er ProgPower en gylden mulighet for å sjekke det ut, hehe!

Og festivalhotellet Scandic Vulken? Er det et bra festivalhotelvalg i hovedstaden?

Absolutt! At vi bruker det igjen i år sier vel sitt. Nå har ikke vi brukt hotellet til annet enn å losjere band og et par av oss i organisasjonen, men jeg kan melde om fint hotell med gode rom og bra standard. Prisene vi tilbyr er også fine, men disse måtte man utnytte seg av før 1. november. Husk det neste år! På http://www.progpower.no kan man holde seg oppdatert om sånt.

 

 

Tickets.gif

BILLETTER:

FESTIVALPASS: NOK 650,- + avgift
DAGPASS: NOK 400,- + avgift

Billetter får du kjøpt fra billettservice.no

 

 

ProgPower_Oslo_13_poster.jpg

PROGRAM:

 

Fredag:  

CIRCUS MAXIMUS
ICS VORTEX
MEMORY GARDEN
TRITONUS

 
Lørdag:

IHSAHN
THE GATHERING
TRIOSPHERE
WITHEM

 

FACEBOOKEVENT:

https://www.facebook.com/ProgPowerOslo?fref=ts

 

Webside: http://www.progpower.no
Facebook: https://www.facebook.com/ProgPowerOslo