NECROPHOBIC – Storslagent og majestetisk

NECROPHOBIC – Storslagent og majestetisk

Svenske NECROPHOBIC ble dannet tilbake i 1989 av Joakim Sterner og David Parland. Navnet tok de fra Slayer låta med samme navn. Det har vært litt turbulent i bandet de siste par årene og Joakim er eneste gjenværende medlem i bandet. Eternal Terrors Rune Grande tok en prat med ham i forbindelse med plateslipp av deres syvende fullengder kalt "Womb of Lilithu".

NECROPHOBIC har en helt fersk skive i kofferten og det har skjedd litt med lineupen innad i bandet. La oss vente litt med de nyeste medlemmene og begynne med det viktigste først; «Womb of Lilithu». Hva kan du si om skiva?

Joakim: I mina öron är det en storslagen och majestätisk skiva, som innehåller lite mer än vad som kanske var förväntat att höra från NECROPHOBIC, men som gör att detta kan nog bli en stor favorit efter ett par lyssningar för många fans

Hvor lang tid brukte dere på å skrive låtene og spille den inn? Ble noe gjort annerledes denne gangen?

Joakim: Det tog ungefär ett år att skriva och sedan när allt var färdigskrivet så började vi spela in den i vår egna studio. Skivinspelningen tog ungefär tre månader, men det pågick inte inspelning varje dag under tre månader, eftersom vi inte hade någon utomstående att ta hänsyn till. Om du hyr studiotid, så tickar ju klockan hela tiden och tid är pengar, så det är helt klart en bättre lösning för oss att kunna spela in allt själva under våra egna tider. Vi har gjort detta för tredje skivan på raken nu, men nu behövde vi inte ens spela in byta till en annan studiolokal, utan använde vår egen.

Necrophobic_WombOfLilithu.jpg

Hvordan er den blitt mottatt av pressen så langt?

Joakim: Den är ju alldeles färsk, så jag har inte hunnit läsa så många recensioner ännu. Det som jag kommit över är väl runt 5-6 stycken, men alla har varit grymt bra. En var till och med full pott! 10 av 10! Men den generella känslan är att den verkar vara riktigt uppskattad och det är ju såklart grymt skönt att veta, men viktigast är ändå vad fansen kommer tycka. För det är ju dom som betalar pengar för att lyssna och inte får den gratis, som alla journalister får, som överöses med nya skivor hela tiden, haha.

Tekstene; hvor henter dere inspirasjon til disse fra? Hva er favorittemnet å skrive om?

Joakim: Denna gång har vi gjort en konceptplatta och texterna handlar genomgående om demoner. Inspirationen kan komma från vadsomhelst, men i detta fall har det hämtats från böcker. Något favorittema kan jag inte ge nåt riktigt bra svar på, men det handlar ju alltid om ondska och mörka krafter på ett eller annat sätt.

Necrophobic har vært med i bransjen en stund og dere har vært innom noen plateselskaper. Hva er dine tanker rundt platebransjen nå i dag? Er det noen mulighet for at den vil overleve? Vil det digitale ta over helt eller er dette bare en liten «bakketopp» vi må over? For eksempel; vinylen er jo kommet tilbake igjen.

Joakim: Det går ju mer och mer mot det digitala, vilket är så som samtiden ser ut och det är väldigt bekvämt att ha all musik så lättillgänglig. Jag själv lyssnar nog på merparten musik genom digitala kanaler, såsom Spotify, men jag har en relativt stor skivsamling av både vinyl och CD och jag gillar ju den fysiska produkten bättre, men allt vad som kommer med den. Jag tror inte att vinyl och CD kommer att bli starkt igen, men att det fortfarande finns att köpa är jättebra. "Womb of Lilithu" kommer ju ut som Digipak CD, vanlig CD, men även som dubbel-skiva med gatefold-fodral och dessutom i tre vinylversioner, som svart, genomskinlig och svart-vit splatter och det känns ju grymt coolt! Den svarta versionen kommer att finnas hela tiden, men dom två andra versionerna är mycket limiterad och vårt skivbolag har sedan en tid tillbaka lagt ut en sida på deras webshop där man kan förbeställa allt detta och så vitt jag vet är allt nästan helt slut, trots att den inte släpps förrän om 2 dagar (nu på fredag, 25 oktober).

Necrophobic_13_1.jpg
(C) Jens Ryden
 

«Womb of Lilithu» slippes både som du just sa på CD og som dobbel gatefold vinyl. Hvor viktig er vinylutgivelsen for deg? Samler du på vinyl selv?

Joakim: Jag samlade på vinyler tidigare, men nuförtiden har jag inte tid och plats för det, men jag gillar som sagt att den finns i alla format för våra fans, som gillar det. Visst händer det att jag köper vinyl någon gång ibland fortfarande eller byter till mig en vinyl av någon musikerkollega. Det som är så grymt med vinyl är ju det stora formatet och med rätt formgivning på en vinyl, så det formatet oslagbart!

Så var det det andre da. Hvordan er livet i Necrophobic uten Johan og Sebastian?

Joakim: Ingen är oersättlig, men visst var det inte så kul i början av 2011, då dom ville sluta och hoppade av. Det var en tid i ovisshet, men sakta, sakta började vi få hopp om bandet igen.

Hva var årsaken til at de to er ute av Necrophobic?

Joakim: Ja, det hade väl uppstått lite slitningar och oliktänkande på vissa plan och sådant resulterar ofta i att folk lämnar band. Så även i detta fall. Vi umgicks ju även väldigt mycket privat, men där blir det ju inte samma sak.

Necrophobic_13_3.jpg
(C) Jens Ryden
 

Robert og Fredrik kom inn som nye gitarister i bandet. Hvordan gikk det?

Joakim: Det fungerade bra till en början. Det blev ju fullt ös direkt för deras del, för vi fick ju ett nytt skivbolag precis i samma veva och direkt därpå erbjudandet att vara huvudsupport till Morbid Angel på deras en månad långa europaturné. Robert kunde tyvärr inte vara med på hela den turnén olyckligtvis, utan bara vara med sista veckan, så under förberedelserna till den turnén, vilket endast var några veckor, så repeterade vi med tre gitarrister: Robert, Fredrik och Tobbe, som skulle både spela gitarr och sjunga lead under större delen av den turnén. Efter nyår 2011 var planen att direkt åka ut igen, men på en lite kortare sväng, men Robert kände redan där och då att han hade inte den tid att satsa, som krävdes, så sitället för att känna sig som en bromskloss, så valde han att hoppa av och inte stå i vägen. Något vi alla förstod och samtyckte till, men självklart var det tt tråkigt beslut.

Er det noen stor forskjell i det musikalske uttrykket til Necrophobic nå enn det var før John og Sebastian eller er det noenlunde det samme?

Joakim: Jag tycker inte det skett så avsevärt stora förändringar i och med bytet. Visst, spelstilar är ju olika och så, men våra låtar är skrivna som tidigare, men med lite nytt tänkande och lite annorlunda arrangemang. Vi har ju ett sätt vi låter och det ska aldrig ändras, men det finns mycket som går att göra på ett annorlunda sätt, utan att för den sakens skull låta som ett annorlunda band.

Det har gått fire år siden forrige album «Death to All» og fram til den nye skiva «Womb of Lilithu» var ferdig. Hva har dere brukt tiden til hvis man ser bort fra utskiftingen av gitarister?

Joakim: Bytt skivbolag, turnerat, spelat festivaler och skrivit musik och text och sedan spelat in skivan, mixat skivan och mastrat skivan, tagit nya bandbilder, producerat omslag, layoutat skivan med mera, med mera och allt som hör ett band till.

Necrophobic_13_5.jpg
(C) Jens Ryden
 

Her i Norge er det sånn at de fleste metalfolk, både musikere og fans, enten jobber med mat eller med unger i en eller annen form. Hvordan er det i Sverige? Hva jobber svenske metalfolk med?

Joakim: Dom som inte lever på sin musik, för det finns det ju självklart folk som gör, även om det är black metal eller nån annan form av metal, dom jobbar med allt möjligt. Inom vård, inom reklambranschen, TV och Radio. Vissa kör sopbil, vissa är hantverkare, så det är mycket olika yrken, vid sidan av musiken.

Hva slags musikk lytter du mest til når du ikke jobber med din egen musikk?

Joakim: Just nu lyssnar jag på nya Watain och debutplattan med Black Trip. Annars lyssnar jag just nu på gammal musik, som musik från 70-talet. Den musiken hade jag inte intresse av då jag blev hårdrockare på tidigt, tidigt 80-tal. Då fastnade jag direkt för den hårdare hårdrocken. Nu, som sagt, tar jag mig tid att lyssna mycket på den musik jag inte hann med att lyssna på tidigare och det är mycket gammal Scorpions, Rainbow och mycket annat.

Hvordan står det til på livefronten framover?

Vi ska ut och spela så fort som möjligt. Inget är färdigplanerat just nu, men det kommer det att bli.

Er det ellers noe nytt i Necrophobic leiren som er verdt å nevne for fansen?

Ja. Vi gick nyligen ut med ett statement på Facebook, men vi arbetar just nu för att kunna komma tillbaka med ett fullt band inom en snar framtid.

Takker for at du/dere tok deg/dere tid til å svare på dette intervjuet. Håper dere dukker opp i Norge snart igjen. Necrophobic live er alltid kul.

Skål og ut

 

https://www.facebook.com/necrophobic.official

http://www.season-of-mist.com/