DOMINANZ – Fett, mørkt og dystert!

DOMINANZ – Fett, mørkt og dystert!

Fra Bergen kommer DOMINANZ. Med pumpende rytmer, hardtslående mørke riff og brutale industrielle melodier blander Dominanz to svært ulike sjangere i et atmosfærisk belagt lydbilde. Bergen er godt kjent på verdenskartet når det gjelder metallsjangeren. Derimot er det få andre bergensband som beveger seg i det samme lydlandskapet som Dominanz. Bandet fikk uhemmet gode kritikker fra verdenspressen for debutalbumet ”As I Shine”. Det viktigste norske metallmagasinet Scream Magazine skrev blant annet "et nytt fantastisk norsk band er skapt", og trillet terningkast 5/6. Denne sommeren og høsten har Dominanz vært i studio og spilt inn oppfølgeren til ”As I Shine”. Musikken er blitt mørkere og enda mer aggressiv. Eternal Terror skribent Rune Grande har dykket litt ned i Dominanz verden og bandgrunnlegger Roy Nordaas har stått for informasjonen.

Vi tar en litt annerledes åpning på dette intervjuet og spør ganske enkelt: Hvordan ser fremtiden ut for Dominanz? Har dere staket ut en kurs og har dere klare mål for hva dere vil med Dominanz?

Det har vi absolutt. Vi har nylig vært i studio og spilt inn nytt album. Dette vil bli gitt ut tidlig neste år. Nå i oktober skal vi spille noen konserter her hjemme og i baltikum. Vi er også så heldig at vi får spille på Blastfest i februar. Parallelt med konsertvirksomhet og plateutgivelse påbegynner vi nok allerede i høst arbeidet med det tredje albumet. Vi har allerede gjort oss noen tanker rundt det. Som sagt så skjer det litt rundt bandet de neste månedene, så vi går spennende tider i møte.

Hva og hvem er Dominanz?

Dominanz består av en trio som med pumpende rytmer, hardtslående mørke riff og brutale industrielle melodier blander ulike sjangere i et atmosfærisk belagt lydbilde. Vi har et ønske om å skape mørk og dyster musikk samtidig som det skal forbli fengende. Byen her mellom de syv fjell er jo godt kjent på verdenskartet når det gjelder metallsjangeren, men det er derimot få andre bergens band som beveger seg i det samme lydlandskapet som oss. Vi har alle tre bakgrunn fra svart metall sjangeren, og Jørn, gitaristen, er som kjent fremdeles aktiv med Hades Almighty. Dette hører man også tydelig av lydbildet, og da kanskje spesielt vokal bruken, men også selve musikkstilen. Samtidig prøver jeg å variere vokalen og måten å synge på for å gjøre musikken enda mer variert og kompleks.

Dominanz_13.jpg

Og for og gå tilbake til den andre enden, hvordan oppstod bandet? Hvem var med fra starten av og hvem er hoveddrivkraften i bandet?

Det begynte med at jeg skrev en del låter for meg selv, og etter noen år med komponering begynte det å nærme seg nok materialet til et helt album. Jeg fant det da hensiktsmessig å gjøre et band ut av det. Både Frode og Jørn er gode kamerater av meg, og det var vel på en ferie til Polen jeg overtalte de til å bli med. Dominanz startet med å være 5 i bandet, men det var da vanskelig å få alle til å dra i samme retning. De utfordringene som vi møter live løser vi med at Jørn splitter opp gitarsignalet sitt ut til to forskjellige amper. På denne måten får vi et fyldigere lydbilde, og mer trøkk i gitaren. Vi har jo heller ikke med en synthist live lenger, og vi blir derfor nødt til å kjøre det på samples. Akkurat det er selvfølgelig ikke optimalt, men det funker rimelig bra mener vi.

Hvor og av hva hentes det mest inspirasjoner når en Dominanz låt skal kreeres?

Det varierer veldig. Noen ganger er det bare sånn at det kommer en melodi, jeg spiller den inn på mobilen eller et annet media man har tilgjengelig. Andre ganger er temaene blitt til med jamming i øvingslokalet. Det forestående albumet har i hovedsak blitt til ved at meg og Jørn har tatt for oss hver vår "riff tape" som vi har hatt liggende. Vi møttes da med jevne mellomrom hos meg over en six pack og tok utgangspunkt i riff vi har hatt liggende. Det er vel få, eller kanskje ingen, av dem vi har brukt som de var, men det har hjulpet oss i gang med låtskrivingen.

Det lyriske er blitt mer og mer viktig i metal og det tar normalt mye lengre tid i dag å skrive tekster enn hva det gjorde for eksempel på 80-tallet. Det er mer gjennomtenkt og mindre rim, for å si det sånn. Hvor mye tid bruker Dominanz på tekstene sine? Hva er favorittemnet å skrive om?

Jeg bruker veldig mye tid på tekstene, ofte lenger tid enn selve musikken. Tekstene blir også gjerne skrevet litt om helt til det siste. Dette for å tilpasse rytmikken og for å gjøre vokallinjene best mulig. I hovedsak handler tekstene om undertrykkelse, tortur, drap og misbruk. Til kommende album har jeg både latt meg inspirere av dr. Mengeles assistents beretninger om livet, torturen og drapene som skjedde i Auschwitz. Jeg har også latt meg inspirere av Malleus Maleficarum, også kjent som Heksehammeren. Samtidig skal det sies at tekstene ikke omhandler noen av disse historiske begivenhetene, men det er fiksjon som er inspirert av blant annet disse hendelsene.

Dominanz_3.jpg

Er det noen eksepsjonelle fremgangsmåter som benyttes når Dominanz-musikk blir til eller er det som hos band og musikere flest?

Som jeg nevnte er de fleste av låtene blitt til i mitt hjemmestudio. Da er det som sagt ofte sånn at meg og Jørn har noen skisser liggende. På denne måten er det enklere å ta vare på det som har noe ved seg og er fett, og samtidig forkaste dårlige ideer umiddelbart uten å dvele med kjipe riff i ukesvis. Etter at vi har satt sammen en låt og er fornøyd, får Frode (trommisen) det uten trommer, deretter lytter han til det, og får ideer til trommetakter, før vi tar det med opp i øvingslokalet og finpusser på låtmaterialet. Etter at låten er innøvd er det tilbake i hjemmestudioet å spille inn alle instrumenter på nytt, før vi reamper og mikser det i studio. I tillegg gjør jeg det meste av vokal hos Bjørnar E. Nilsen i Conclave Studio. Som du skjønner er det en omstendelig prosess.

Det er en stor jungel full av band der ute – hva gjør at Dominanz skal klare seg?

Vi vil nå bare gjøre vår greie uansett. Dominanz er et prosjekt som stadig er under utvikling. Når det er sagt så forsøker vi selvfølgelig å skape et unikt konsept, men det får være opp til andre å mene noe om vi får det til eller ikke. Vi forsøker bare å lage fet, mørk og dyster musikk!

Musikk i fysisk format forventes av et band. Debutskiva «As I Shine» ble sluppet i fjor og skrapte sammen mye skryt fra metalpressen. Man kan lese på det store internettet at skive nummer to snart er ferdig komponert, men før vi kaster oss over den, kan vi få noe ord om hva dere selv mener om debuten?

Det lå veldig mye arbeid rundt den utgivelsen. Vi hadde flere runder i studio både med miksing og mastering. Når produktet var ferskt var vi godt fornøyd med det. Det vi prøvde å oppnå med As I Shine var å skape en mørk og dyster plate, men at den samtidig skulle være fengende. Målet var at den skulle treffe en nerve hos lytterne, men også at de skal komme i humør for en god fest. Vi liker fremdeles godt mange av låtene, men vi har spilt den lenge nå så det skal bli bra å komplementere setlisten vår med nye låter.

Og hvordan blir oppfølgeren? Har dere gjort noen større sprang musikalsk eller andre krumspring iden debuten?

Den blir definitivt enda mørkere og mer aggressiv. Vi mener selv vi har tatt flere steg musikalsk sett. Dette har jo også helt klart en sammenheng med at vi nå er to stykker som bidrar i låtskrivingsprosessen. På denne måten utfordrer vi hverandre og spinner videre på hverandres ideer. Vi har denne gang også fått med oss Lars Skulstad, ex Helheim, på synth på 3-4 låter noe som bidrar til å gjøre musikken mer episk og variert da han er en mye mer skolert synthist enn hva jeg er. Vi har også vært så heldig å få med oss noen velkjente skikkelser innen metallen på gjestevokal, noe som bidrar til at musikken og lydbildet blir enda mer eklektisk.

I skrivende stund, hva er status på skiva?

Vi er nylig ferdig i studio. Den er spilt inn i Earshot og Conclave studio. Herbrand Larsen fra Enslaved har mikset den. Masteringen ble gjort i Fascination Street Studio av Jens Bogren. Vi er veldig fornøyd med både produksjonen og låtmaterialet. Den består av 9 låter og vil få tittelen "Noxious". Utgivelse er planlagt til februar neste år.

Plakat_Dominanz_Frailty_Bergen_13.jpg

En liten turne i Baltikum og i hjemlige trakter sammen med Frailty i oktober. Hvordan kom denne turneen i stand?

For noen år tilbake kom jeg i kontakt med Ian Jansons, manageren til Frailty. Vi har siden holdt kontakten, og for snart et år siden begynte vi så smått å snakke om å gjøre en mini turne i Norge og Baltikum. I Riga er vi 5-6 band som skal bidra til at publikum får en minneverdig helaften. Det blir band fra Sverige, Latvia, Litauen, Estland og vi da fra Norge. Så det kommer til å bli en variert aften. Vi ser virkelig frem til det.

Hva kan folket forvente seg på disse konsertene?

Som sagt så blir det en variert kveld med flere band, også på konsertene i Bergen og Stavanger vil det være lokale supportband. Fra Dominanz sin side vil publikum for første gang få sjansen til å høre og se oss fremføre låter fra vårt kommende album.

Er det noe ellers Dominanz vil dele med våre lesere?

Vil oppfordre alle til å sjekke ut musikken vår, og hvis de har mulighet, komme på en av konsertene våre. En del musikk og videoer er tilgjengelig på www.dominanz.no  

 

http://www.dominanz.no/
https://www.facebook.com/dominanzofficial
https://soundcloud.com/dominanzofficial