JØRGEN RØDLI – A Dive…

JØRGEN RØDLI – A Dive…

Enkelte personer har større platesamlinger enn de fleste av oss. Derfor er vårt fjerde kapittel i «A Dive…» med utvalgte personer med ekstra store samlinger. Vårt andre offer denne runden er storsamleren Jørgen Rødli fra Trondheim.

At du er en vinylfreak er det vel ingen tvil om. Hva er det med vinyl som gjør at du foretrekker det fremfor de mer plassparende formatene CD og digitale filer?

Vinylformatet er barneminner for meg. Jeg husker jeg fikk donert mitt første stereoanlegg med platespiller fra en venn av familien og jeg fikk med Suzi Quattro – s/t fra 1974 på vinyl. Da var jeg 9-10 år. Vinylformatet har siden vært der for meg.

Husker du den aller første skiva du kjøpte for egne penger?

Jeg husker ihvertfall min første kassett. Jeg var på bytur sammen med min mor og jeg fikk kjøpe Twisted Sister – Under the blade på kassett. Det var stort for en 10 åring.

Possessed_BeyondtheGates.jpg

Når det kommer til min første vinylplate jeg kjøpte for egne penger må det ha vært Possessed – Beyond the gates i 1986 på Playtime i Trondheim. I tillegg samme år kjøpte jeg King Diamond – Fatal portrait, Slayer – Reign in blood, Metallica – Master of puppets, Destruction – Mad butcher ep, Anthrax – Madhouse ep og Exodus – Bonded by blood.

Hva er det sjeldneste albumet du har i samlinga di?

En av de mest sjeldne skivene i samlinga må være Motorpsycho – Soothe Metalbox som kun ble laget i 100 ex og jeg har nr. 6. I tillegg originale Mayhem – Deathcrush ep og Subway Suck singelen som kun eksisterer i 25 eksemplarer.

Inneholder platesamlinga til Jørgen kun metal? Hva annet kan vi finne i din samling?

Hovedmajoriteten er Metal, men man kan også finne punk, hardcore, 70-talls prog og norsk rock. Kjøper mye norsk prog fra 60/70 tallet for tiden: Aunt Mary, Junipher Greene, Prudence.

Blir det mange besøk på platemesser og bruktbutikker og sånt?

Det blir noen platemessebesøk iløpet av året men mest innen regionen. Bruktbutikker og platebutikker som Aftermath og Big Dipper blir ukentlig besøkt. Men de fleste skivene blir kjøpt på nettet.

Jorgen_collection.jpg

Hvordan lagrer du platesamlinga di? Er den katalogisert, alfabetisert, lagret bort i kasser eller er det bare hulter til bulter?

Platesamlinga mi er lagret i plasstilpassede hyller på musikkrommmet mitt og er sortert alfabetisk. Noen er sortert etter plateselskap som jeg samler på som.f.eks. Banzai records, Ebony, Mausoleum, Pure Steel, Night of the vinyldead og High Roller records. Sistnevnte tar størst plass da jeg skal ha alle fargede vinyler som gies ut og testpressinger…..galskap. Pr. I dag teller samlingen ca. 16340 vinyl (lp,ep,10" og 7"), 1440 kassetter, 3935 cd plater, 205 dvd, 105 vhs, 21 8-spors, 2 blueray og 1 laserdisc.

Bruker du den tradisjonelle blå melkekassen som mange andre vinylsamlere har sine vinyler i?

De blå plastkassene blir kun brukt til plater som jeg selger på platemesser. Ja jeg selger faktisk unna litt plater som er duplikater fra samlinger jeg har kjøpt inn over flere år. Det hender seg at jeg kjøper ting jeg har fra før. Husker ikke alt til enhver tid.

ADive_Jorgen_BBB.jpg

Exodus «Bonded by Blood» er ditt favorittalbum. Når hadde du først gleden av å høre dette vidunderet av ei thrashskive og var det kjærleik ved første lytt? Hva er det som gjør at nettopp denne skiva er ditt favorittalbum?

Bonded by blood satt som ei kule første gang jeg satt på skiva. Jeg hørte låten Metal Command på Monsters of rock som gikk på Sky Channel på 80-tallet. Det var en live-versjon fra Combat turneen 1985. Skiva kjøpte jeg på postordre via bladet Okej i 1986. Det er ikke en dårlig låt på denne skiva og vokalen til Paul Baloff passer perfekt. En av tidenes thrashalbum ved siden av Slayer – Reign in blood, Anthrax – Among the living, Metallica – Ride the lightning og Testament – The legacy.

Har du det som finnes av versjoner av denne skiva eller nøyer du deg med og kun ha den originale vinylen fra Torrid Records fra 85? Har du kassetten som ble utgitt i 84 og som hadde den originale tittelen «A Lession in Violence»?

Av bonded by blood har jeg nå 23 vinylversjoner, 13 kassetter og 10 cd. Jeg har ikke den kassetten du refererer til men jeg har ikke sluttet å samle så kanskje en dag står den i hylla. Jeg mangler flere kassettversjoner og cd versjoner. Har undersøkt om det finnes en original japan pressing med obi, men har ikke funnet ut noe enda.

Denne skiva ble reinnspilt og utgitt som «Let there be Blood» i 2008. Hva synes du om den saken?

Dette er en plate de kunne ha droppet. Ingenting er som originalen. Jeg har den i samlinga. Den kom på rød vinyl i et opplag på 2500 kopier.

ADive_JorgenRodli_13_1.jpg

Har du hatt gleden av å se Exodus live?

Jeg har sett Exodus kun 1 gang da de stod på samme scene med Suicidal Angels, Death Angel og Kreator på Sentrum Scene i 2010.

Du kommer hjem etter en lang og slitsom arbeidsdag og vil slappe av med litt musikk. Hva vil du mest sannsynlig høre på da?

Hvis jeg vil slappe av med behagelig musikk må det bli siste skiva til Ghost eller Ancient Wisdom.

Hva var så det siste innkjøpet du gjorde?

De siste innkjøp var 5 stk. Banzai kassetter, Jag Panzer vinylbox, Leprous, Kadavar, Purson, Jello Biafra og Cathedral….jeg kjøper plater hele tiden.

Hvilket innkjøp er du mest fornøyd med?

Mest fornøyde siste kjøp må være å få tak i originale demokassetten til Legacy (tidl.Testament)

Jeg må bare spørre om dette også; hvilket innkjøp er du minst fornøyd med?

Minst fornøyde siste kjøp må være et eller annet spansk metal jeg kjøpte på ei messe sist men husker ikke hva de het.

ADive_JorgenRodli_13_2.jpg

Hva har du i spilleren akkurat nå?

I dag spiller jeg siste skiva til Leprous – Coal.

Hvilket forhold har du til førsteutgaver og sånt? Må du ha førsteutgavene eller tar du til takke med re-mastrede reutgivelser?

Jeg prioriterer førsteutgaver, men hvis det ikke lar seg gjøre kjøper jeg en re-press.

Hva med autografer og signerte album? Hva er dine tanker rundt det? Mener du at verdien på skivene øker når de er signerte?

Jeg har noen signerte skiver men jeg har ikke gjort meg noen tanker på om de har høyere verdi eller ikke. De har vel høyere verdi hvis personen som har signert ikke lenger er blandt oss. Jeg har personlig signerte plater av Brats (Michael Dennner) og Bathory (Quorthon ).

Det er delte meninger om live-album. Noen liker dem mens andre mener det ikke blir ekte nok. Hva er din mening om live-album?

Livealbum er stas og da må jeg trekke fram Iron Maiden – Live after death (første cd platen jeg kjøte), Thin Lizzy – Live and dangerous, Destruction – live without sense, Deep Purple – live in japan og Motorhead – No sleep til hammersmith.

Kvinnfolk og metal. Hvordan er det med kjønnsfordelingen i platesamlinga di? Finner vi mange utgivelser av rene jenteband?

Det er jo en del rene jenteband der ute og jo du finner en del av de i samlingen min. Jeg har b.l.a. Girlschool, The Runaways, Gallhammer, Meanstreak, Rock Goddess, Leather Angel, Vokana, Wench og Vixen.

Overkill_FuckYou.jpg

Vinylskatteinnkreveren står på døra og krever et vinylalbum der og da. Hva vil du tilby ham?

Overkill – Fuck you! Ep`n

Er det noen spesifikke album du leter etter som du skal ha i samlinga di før du dør?

Jeg leter etter plater hele tiden. De som står høyest på listen nå er cd`n til Destruction – the least successful cannonball, Vinylen til Prudence  – live 1975, Singelen til Iron Maiden – The soundhouse tapes og Avatar (savatage) – City beneath the surface, Accept – Death row vinyl og Hypocrisy – Osculum Obscenum vinyl. OM noen har disse ta kontakt.

Hvem er den heldige som arver herligheten når Jørgen ikke er mer? Eller skal du ha ekstra stor kiste og ta med deg gullet i grava?

Samlinga blir i mitt eie til jeg finner ut at leiligheten jeg skal ha til pensjonisttilværelsen ikke har plass nok. Da blir det å dra på platemesser eller åpne en platebutikk . I grava går det ikke ( kanskje en kassett i likskjorta med Exodus – Bonded by blood)