HENRY ROLLINS – Spoken Words – Roskilde 2013

HENRY ROLLINS – Spoken Words – Roskilde 2013

Det går rykter om at denne mannen noen ganger tar seg en blund, men det virker ikke slik. Spesielt hvis du følger med på hvor han befinner seg til enhver tid. Får å gi de uinnvidde et hint så vil han befinne seg på en eller annen klubb på kloden med sitt spoken word show. I tillegg til å reise mye på egenhånd og å gjøre dokumentarfilmer for National Geografic. Dette er toppen av isfjellet. Han har et eget radioprogram og et eget forlag. Han jobber kontinuerlig! For de som er glad i punk og hardcore, så er han mest kjent som den fjerde vokalisten i Black Flag og den vokalisten som var lengst i bandet og ikke minst sitt eget Rollins band. Det er ikke som han har vært på latsiden på Roskilde heller. På tre forskjellige scener holdt tre show på tre dager.

Jeg så showet hans på Odeon og på Gloria. Gloria er inne i en låve og er mer intim. Personlig er det dette showet som var best grunnet at du faktisk får en nærhet til personen og i mitt stille sinn så er det her spoken word showet fungerte best. Du får en connection med taleren. Noe bør vel også sies om hva vi nordmenn er vant til. USA har en lengre tradisjon for denne kunstformen og ikke minst for stand up. Med andre ord; De er vant til å se en person underholde et publikum i en stadion. Vi nordmenn begynner å kjenne til konseptet, men det er fremdeles intim detaljer fra Anne Caths sexliv og andre grimme eksempler fra norsk stand up som du må betale noen hundrelapper for.

Roskilde_13_HenryRollins.jpg
(Photo: Jacob Dinesen)
 

Showene hans er underholdende, uavhengig og du er fan eller ny på personen og mannen Henry Rollins. Har du derimot sett et show fra før i levende live eller sett et på nettet, så er det alltid noen klassikere som går igjen. Han greid på de showene jeg så å mikse om på introduksjonen og å endre innholdet tilstrekkelig til at du kunne se alle tre showene uten å kjede deg. Spoken word og stand up begynner å bli mer vanlig på festivaler rundt omkring i Europa, innenfor metal har vi Jason Rouse og etter å ha sett et relativt nylig intervju med Scott Ian så har også Anthrax gitaristen også tenkt å kaste seg på denne kunstformen.

Jeg tror hjertet ditt pumper frostvæske hvis du ikke blir rørt av historiene hans og ikke minst når han åpner med noe så hjerteskjærende ærlig som å fortelle om da hans bestevenn ble skutt under et ran og hvor Henry Rollins neste ble drept selv. Han går over i å snakke om da han ble bitt av en klapperslange og kom til sykehus hvor de ikke hadde motgift klar, men de hadde noe i pulverform i reagensrør som de måtte varme ved å rulle de mellom hendene før det går over i å snakke om rektalundersøkelser hos fastlegen. Jeg er ingen ekspert på spoken word, men den eneste stand up komikeren jeg vet om som greier det kunststykke er Richard Pryor, uten sammenligning forøvrig og selv om det er likheter mellom kunstformene, så er det litt som å sammenligne epler og appelsiner.

Han etterlater oss med positive beskjeder om å stikke ut og reise, se verden og bli kvitt fordommene. Positivt, men at flere reiser rundt vil ikke nødvendigvis omvelte statssystem eller fiendtlige regimer. Dette er dog ikke forelesning innen sammenlignende politikk og Henry Rollins greier å røre publikum, meg selv inkludert selv om jeg har sett mye av showene hans. Jeg tror man trygt kan forvente mer slik underholdning på festivaler.