ADVERSUM – Galskap, feilplassert ambisjon og selvmorderiske tendenser

ADVERSUM – Galskap, feilplassert ambisjon og selvmorderiske tendenser

Å få gitt ut plate var en gang i tiden noe stort og unikt og det var ikke alle forunt å få oppleve den gleden. Det var den gangen man tjente penger på plateutgivelser. Men det var da. I dag derimot foregår det meste digitalt og det er mye lettere å få gitt ut musikken sin på plate. Får du ikke platekontrakt, er det ganske enkelt å lage ditt eget plateselkap og gi den ut der. Men det er en ting om ikke har endret seg og det er at det er ytterst få forunt å tjene penger på platesalget. Mn kan lure litt på hvorfr så mange starter plateselskap når det om oftest går med røde tall. Årsakene er sikkert flere, men ideologien, interessen for musikk og følelsen av å kunne få gitt ut musikk er nok den største. Eternal Terror har det siste året vært en del i kontakt med Kim Sølve, den ene halvparten i Trine & Kim. Kim er involvert i et plateselskap de har kalt Adversum, et plateselskap som i disse dager slipper sin femte og sjette utgivelse. 

Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det en jungel der ute med massevis av plateselskaper over alt. Er konkurransen for stor?

Det er et mylder av selskap der ute, og det er mange som brenner for det de gjør. Men for meg som lytter og publikum er mye monokromt, konformt og kjedelig. Veldig mange av dem ser og høres like ut, har samme eller manglende idealer, kjedelig smak eller prioriteringer jeg ikke skjønner meg på. Det samme gjelder også artistene de utgir. Adversum skiller seg i alle fall littegranne ut fra mange selskap, og deri ligger vår styrke og svakhet. Så får vi se hvor ille det kan gå.

Adversum_KimSolve.jpg
Kim Sølve

Hva var det som gjorde at du tok sjansen på å starte et nytt plateselskap?

Det er fristende å svare galskap, feilplassert ambisjon og selvmorderiske tendenser. 2010 var kanskje et av de verste årene gjennom tidene å sparke i gang et nytt selskap, av alle ting. Men derfor passet det jo bra å begynne da; klarer man å starte opp noe i disse tider så har det kanskje livets rett.

Adversum er en fortsettelse av og legemliggjøring av arbeidet jeg har gjort via Trine + Kim designstudio i mange år – å prøve å få frem en type musikalsk og idealistisk tankegang som jeg synes har noe å fare med. Om det økonomiske går til helvete (og det gjør det nok) så kommer vi allikevel til å ture på, kanskje som en slags kilde der folk som deler vårt musikksyn kan oppsøke musikken. Sånn sett er jeg ikke redd for å "mislykkes", da drivkraften er noe helt annet enn penger og suksess ikke måles kun i salgstall.

Vi har investert penger i selskapet og vi ønsker selvsagt at disse pengene kommer tilbake igjen fra salg slik at de kan reinvesteres i nye fysiske utgivelser. Ingen av oss kommer på noe tidspunkt til å ta ut lønn og alt som kommer inn går ut igjen i form av utgivelser. Vi håper folk dere ute liker det vi gjør og at mange nok vil betale for musikken til at vi kan fortsette å utgi fysiske produkter. Dere som leser dette må gjerne ta det som en oppfordring – vi trenger at folk kjøper platene som er tilgjengelige nå så vi kan få gått i gang med produksjonen av de neste utgivelsene. Det er mye bra i gjære.

Så langt er Adversum et slags offisielt selvmordsprosjekt som lanserer en del storslagen musikk før vi eventuelt forblør og går over til neste fase av eksistensen.

Er du helt alene om selskapet eller har du med deg flere som har råderett i Adversum?

Jeg hadde aldri begynt Adversum på egenhånd. Tvert i mot var det slik at jeg måtte la meg overtale til å bli med. Min kollega i Adversum er belgiske navnebror Kim, som bor og jobber i Belgia. Han skrev til meg våren 2009 og påsto hardnakket at vi skulle starte et selskap sammen. Han har i mange år drevet NEUROPA, et selskap for Industri, Neofolk og Dark Ambient med velkjente artister som Orchestra Noir (Tony Wakeford), Toroidh, Death in June og Arditi. Så han har god erfaring med den biten av selskapsdrift som jeg ikke har tid til å ta meg av.

Gjennom meg kom han i kontakt med Kristoffer Rygg og står nå også for den praktiske delen av å driften av JESTER RECORDS. Disse tre selskapene har nå felles webshop og delvis felles distro via nettverket han har bygget opp med NEUROPA.

Norsk distro har vi gjennom www.duplicate-records.com

StagnantWaters_pressphoto_12.jpg
Stagnant Waters
 

Dine 6 første utgivelser er med Delirium Bound, Yurei, I Left The Planet, Alfa Obscura og Stagnant Waters. Hva kan du fortelle oss om disse utgivelsene?

29. Oktober i år var slippdato for YUREI’s "Night Vision" og STAGNANT WATERS selvtittulerte debut. "Night Vision" er Yurei’s andre plate, og tar med publikum enda dypere inn i det progressive, filmatiske og Lynchianske mentale universet fra førsteskiva. Bjeima, som komponerer, fremfører og produserer alt til Yurei er et multitalent av de sjeldne.

STAGNANT WATERS er to franske villskudd samt den norske Black Metal-veteranen Zweizz aka Svein Egil Hatlevik (fra Fleurety, Umoral, eks-Dødheimsgard). Plata er en orkan av skrudd elektronikk og ADHD-Metal. Ganske perverst for mange, tror jeg.

Kritikkene av begge de nye platene er vært overraskende enstemmige i sin jubel så langt. Hadde forventet mest slakt, men så feil kan man ta.

Yurei_cover.jpg  StagnantWaters_cover.jpg
 

Den første plata på Adversum var YUREIs "Working Class Demon" i 2010, en melankolsk, surrealistisk affære i spenningsfeltet mellom neo-Black Metal, jazz noir og progressiv rock. Herremannen bak Yurei er min gode venn Bjeima, som alene trakterer alt av instrumenter, vokal samt produksjon. Hadde en viss utslitt referanse av en amerikansk regissør vokst opp med Black Metal kunne Yurei erstattet Angelo Badalamenti. I etterkant av denne plata har Bjeima blitt bassist i Virus. Kritikkene var jevnt over latterlig positive. "Night Vision", som er nevnt ovenfor, er en videreføring og foredling av alt som gjorde førsteplata bra.

DELIRIUM BOUNDs "Delirium, Dissonance and Death" er en nådeløs og hemningsløst jagende skive som forener Black og Thrash Metal. Skiva er bygd opp av disharmonisk riffing og herlig dundrende men allikevel ganske oppfinnsom tromming.

I LEFT THE PLANET var sideprosjektet til Alexander Nordgaren fra Fleurety. Bandet besto av prominente musikanter og pionerer innen merksnodig mørkemusikk, inkludert nevnte Alexander Nordgaren på gitar og Czral aka Carl-Michael Eide (fra Ved Buens Ende, Aura Noir og Virus) på trommer, i tillegg til en rekke særs habile medlemmer, deriblant fra Fleurety. I 1996 gjorde bandet én innspilling, som aldri har lekket eller blitt spredd på noen måte. Denne innspillingen er et unikum og viser et band som var langt forut sin tid, med en sammensmeltning av metal og jazz. Innspillingen er analog og som de beste innspillinger midten av nittitallet låter det nært, varmt og ekte. Denne utgivelsen vil utvilsomt tilfredsstille tilhengere av band som Ved Buens Ende og Fleurety, i likhet med det meste som kommer på Adversum (knis). I fjor våres fikk Adversum fått æren for å dele denne innspillingen med publikum og gjorde det i form av en tung 12" vinyl med de 3 låtene fra 1996 på A-siden og en gravering/etsning på B-siden. Utgitt i 274 eksemplarer.

Deretter kom ALFA OBSCURAs "Plutonian Shores", en ansamling seriøst mørke og intense Black Metal-låter som hårfint balanserer mellom tradisjon og oppfinnsomhet. Det går lenge mellom hver gang jeg lar meg betta av splitter ny Black Metal, men denne plata sparker seriøs rass for de som liker frenetisk Black Metal tuftet på det som gjorde sjangeren spennende for snart 20 år siden, men ispedd nok frisinn og personlig uttrykk til å gjøre det verdig mange fornøyelige gjennomlyttinger; En rabiat og fengende hyllest til nittitallet og menneskets mørkesider.

Begge de nye platene og alle de tidligere utgivelsene er tilgjengelige fra Duplicate Records nå, eller direkte fra ww.adversum.no om du befinner deg utenfor Norge.

Yurei_pressphoto_12.jpg
Yurei

Det kunne vært spennende i samme slengen å høre hva som kommer videre i form av utgivelser også.

Den neste plata blir nok debuten til -M-, et band jeg startet i 1992. Med meg har jeg Petter "Plenum" Berntsen på bass (Audiopain, eks-Virus), Bjeima på trommer (Yurei, Virus, Alfa Obscura) og Member 01 på vokal (The Konsortium).

THE GHOST CONSPIRACY blir etter hvert utgivelsesklare, uten at jeg vet helt når det skjer. Samme med SWARMS. Det er nok av andre utgivelser på gang også, men det er for tidlig å si noe særlig.

Det beste er å henge seg på Adversum på Facebook, så får man nyheter når det er noe å meddele:

http://www.facebook.com/ADVERSUM

Hvilken bandprofil satser Adversum på og hvilke band er mest interessante for dere å slippe på Adversum?

Overfladisk sett slekter jo mange av Adversums artister så langt på dissonant svartrock fra nittitallet, men videreutviklet i egne, genuint personlige retninger med påvirkning fra et langt bredere musikalsk arsenal. Stemning, estetikk og tonalitet er viktig for meg. Og musikk hvor man har dyrket bort formildende omstendigheter. Jeg ser ikke på Adversum som et Metal-selskap. Vi er et selskap som OGSÅ gir ut Metal, men hvis musikkprofil forholder seg til dypereliggende likhetstrekk enn om man kun har valgt én konkret sjanger.

Nysgjerrige er herved invitert til www.adversum.no og www.facebook.com/ADVERSUM

Tusen takk for praten!