SEIGMEN spiller på Folken torsdag (27/9)

SEIGMEN spiller på Folken torsdag (27/9)


Torsdag 27/09-2012 – Stavanger/Folken – Storsalen

 

Dører 20:00
Konsertstart 21:00

CC: Utsolgt!

Seigmen til Folken!
Nittitallet var et magert tiår for ny, norsk rock. De dominerende artistene hadde stort sett sine røtter i åttitallet, og få nye rockband var i stand til å konkurrere på  salgslistene. Et markant unntak var Seigmen. Deres særegne hybrid av hard rock, sort melankoli og popsensibilitet erobret sakte men sikkert publikum, inntil det eksploderte med singelen og albumet ”Metropolis” i 1995. Deres storslagne og unorske liveproduksjoner satte en ny standard som ikke ble tangert av andre norske artister før etter at Seigmen hadde takket for seg i 1999, mens de fortsatt var på høyden av karrieren.

Høsten 1994 traff “Total” platehyllene, et album som av de fleste regnes som Seigmens mesterverk. Her stemmer det meste. Tyngden, de mørke stemningene og det umiskjennelige Seigmensoundet komplementeres med enda større melodiøsitet enn tidligere og en kraftfull produksjon signert amerikanske Sylvia Massy. Total dukker stadig opp på ymse lister over de beste norske utgivelsene gjennom tidene, bl.a. i Morgenbladets kåring av tidenes 100 beste album.

Om “Total” var Seigmens kunstneriske mesterstykke, kom det kommersielle høydepunktet først med oppfølgeren “Metropolis” (1995). I tittelmelodien fusjonerte låtskriver Kim Ljung Seigmen-soundet med en stor dose pop-følelse, og en tekst som var både nær og utilgjengelig på en gang. Resultatet var 22.000 solgte singler, noe av det høyeste som er oppnådd for en norskspråklig rock-singel. Albumet med samme navn passerte platinum (50.000), vant Spelemann prisen og gjorde Seigmen til nasjonale stjerner. Konsertene ble store massemønstringer, og deres bevisste bruk av lyseffekter og visuelle virkemidler gjorde dem til pionerer på området her hjemme.

I 1997 fulgte albumet “Radiowaves” der programmering og synther fikk en mer fremtredende plass. Den største endringen var allikevel overgangen fra norske til engelske tekster. Seigmens posisjon som liveband styrket seg ytterligere i kjølvannet av ”Radiowaves”, og sommeren 1998 spilte de på Roskildefestivalen for andre gang.

Senere samme år meldte gitarist Sverre Økshoff at han ønsket å forlate bandet. Holdningen innad hadde alltid vært “en for alle, alle for en”, og beslutningen førte til at bandet ble oppløst. Seigmens svanesang fant sted på et stappfullt Rockefeller 6. mai 1999, etter en utsolgt avskjedsturné.

Seigmens appell til fansen har aldri gitt seg, og i årene som har gått har også en ny generasjon oppdaget bandet. Deres musikalske arv merkes fremdeles, og billettene har gått unna de få gangene bandet har stått på en scene sammen etter oppløsningen. Sist gang Seigmen spilte en hel konsert sammen var i det nye operabygget sommeren 2008.

I 2012 er det 20 år siden debut-epen ”Pluto” ble sluppet og 15 år siden det siste studioalbumet Radiowaves kom ut. Det er også Slottsfjellfestivalens 15-års jubileum, og nettopp jubileet til festivalen i hjembyen Tønsberg er den utløsende faktoren for at Seigmen har bestemt seg for å komme sammen igjen og spille noen få konserter. Publikum kan se frem til å møte et band som fortsatt vet hvordan en livekonsert skal spilles, og kanskje til noen små overraskelser.