TROLLFEST – Brumler videre

TROLLFEST – Brumler videre

TROLLFEST begynte som en lek i 2004 men har etter relativ kort tid og mye turnering, endt opp som ett av Norges heteste liveband, spesielt i mellom-Europa. I disse dager er bandets femte fullengder kalt Brumlebassen ute og da måtte Trollmannen grilles litt.

Trollfest_Brumlebassen.jpg

Brumlebassen – hvor kommer denne tittelen fra?

Det begynte med at dette er det danske ordet for humle som vi syntes var morsomt, vi syntes også det var en jævlig fet tittel siden det også kan være en halvfeit svær gosse på norsk (som noen av oss er) og brumling og bass er jo heller ikke å forakte i metal.

I et tidligere intervju kom det fram at de tre første skivene ble spilt inn på gutterommet mens «En Kvest for den Hellige Gral» ble innspilt i studio. Jeg antar dere har vært innom studio denne gangen også. Hvordan gikk oppholdet i studio og hvem skal ha mest ros for at skiva ble som den ble?

Vi var i strand studios denne gangen også og det gikk egentlig veldig fint. De første som skal ha ros for at skiva ble som den ble er jo oss i trollfest. Uten oss hadde det ikke blitt noe av for å si det sånn, men Marius skal jo også selvfølgelig ha ros for å være en dyktig lydtekniker og generelt en veldig profesjonell fyr å jobbe med.

Hvordan er Brumlebassen annerledes enn sine forgjengere?

Mens alle knotter stod på ni mens vi spillte inn En Kvest for den hellige gral, har vi denne gangen skrudd alt sammen opp på ti. Vi tok alt vi har gjort frem til nå, la det i en skål, tok frem stavmikseren og blenda til den store gullmedaljen. Vi tilsatte litt ekstra balkan kryddder, litt meksikansk krydder, lagde en pop figur av litt av det, og spica opp god gammel trekkspill tradisjon. Vi jobba også litt med å lage en litt mer organisk lyd en tidligere og coveret har en veldig rød farge i forhold til den gulbrungrønne kvest.

Kan vi få en kort beskrivelse slik dere selv ser Brumlebassen?

Stort troll, bart, hoggtenner, biekostyme og honning i en eller annen form overalt rundt seg. Musikalsk ser vi på dette som ett prakt eksempel på ekstrem worldmusic metal.

 

Video av låta «Trinken Troll» ble spilt inn på Unholy (RIP). Hvorfor valgte dere å spille inn nettopp der og hvordan tok dere nyheten om at Kai måtte stenge døra?

Unholy lokalene er/var jo prototype på en metal bule, mørk kjeller og flott hule feeling. Da vi trengte en pub å spille inn video i, og vi kjente noen av folka som jobba der fra før så falt egentlig valget ganske naturlig. At Kai har måttet stenge dørene er jo rett og slett sørgelig og direkte trist.

Litt tilbake i tid: Hvordan oppstod den aller første Trollfestlåta?

I bakrus etter en fest, før vi skulle videre på en ny fest.

Hvor lang tid tar det normalt å skrive ei Trollfestlåt?

Alt fra en uke til et år tror jeg. Noen ganger treffer man en gullåre umiddelbart og det tar ikke lengre tid å lage en det gjør å spille inn. Andre ganger må man prøve ut masse forskjellig, bearbeide materiale og rett og slett jobbe med justeringer og detaljer i månedsvis før man er tilstrekkelig fornøyd med resultatet.

Trollfest_12_2.jpg

Og hvor mange kasser øl og flasker med ildvann går med på å få den innspilt?

Igjen så varierer det veldig mye, det som kan sies med sikkerhet dog er at det tar nøyaktig tre kasser pils og fire flasker ildvann før låten er skikkelig fornøyelig testet ut.

Hva er Trollfest uten øl og ildvann?

Bare troll.

Hvordan fungerer Trollfest uten øl og ildvann?

Som en syklubb i et hønsehus.

La oss snakke litt om øl. Trollfest har spilt konserter i de fleste europeiske landene. Ergo har dere fått smakt på mye god brun drikke. Hvor har de det beste ølet?

Belgia står faktisk veldig høyt på lista til nå, men det skal sies at når arrangører må kjøpe inn pils til sju mann så har de en lei tendens til å kjøpe det billigste mølet de kan finne og vi har flere ganger blitt ledd av av fans for å drikke ekkelt og latterlig øl. På den andre siden dog er vi for det meste ikke kresne rompehull og setter pris på kvantitet fremfor kvalitet så lenge det er kjølig temperert.

Hva med det dårligste ølet?

Hæ? Finnes det dårlig øl? For og parafrasere en gammel komiserie som jeg ikke skal nevne med navn (av skam) så er øl litt som pizza og puling. Det finnes varierende kvalitetsgrader innenfor både pul og pizza, men når alt kommer til alt og det er over så har du fremdeles pult eller spist pizza og det er mye mye bedre enn å ikke pule eller ikke spise pizza. (Eller ikke ha øl, jamnfør helligdager du glemte å kjøpe inn til)

Trollfest_Trollmannen.jpg

Hvor i Europa er de mest spandable med sin friske brune leskedrikk?

I vår erfaring så langt så må det faktisk være i Sveits tror jeg. Ingen av gangene vi har vert der har vi greidd å drikke opp kvota vår eller for den saks skyld tømme dem for leske. Tyskalnd pleier dog å være ganske medgjørlige de også og noen steder får man kjøpe øl i en-liters "glass". Noen som er helt utrolig for en nordmann.

Og hva med gnien? Er det hjemlandet som stikker av med førstepremien her?

Ja, uten noe nærmere ettertanke så tror jeg nok den prisen må gå til kjempekjære Kjell Mangle Bondeviks Norge.

Hvilken annen alkoholholdig drikk kan erstatte en god kald pils på mårran?

En frisk vin kan jo gjøre underverker på morgenkvisten og jeg har hørt at Whiskey skal være "the breakfast of champions", personlig dog så liker jeg og sove på morgenen og satser på at de tar frem pilsen til lunch.

Trollfest er størst nedover i Europa og da kanskje i de sentraleuropeiske landene. I hvilke land eller område føler dere selv at dere har slått best an i?

Vi har jo uten tvil lengst fartstid i Tyskland, hvor vi også spilte vår første gig noensinne. På den andre siden er det jo litt sånn med nisje musikk at man egentlig aldri slår skikkelig ann noen plass, men har et lite kobbel med fans hvor som helst. Fanklubb i chile er vel et aldri så lite eksempel på akkurat det.

Hva har dere gjort for å oppnå denne statusen dere har der nede?

Lagd musikk og latt det ligge å småboble på internett. Det kan også hende at alle videoene vi har lagt ut på youtube har hatt en positiv effekt eller kanskje vi rett og slett er sexy.

Trollfest har en ganske fyldig live-CV og man kan bare anta at minst et par av dere er med i andre band. Blir det sånn at Trollfest får førstepri og andre band blir nedprioritert?

I begynnelsen var det vel egentlig trollfest som hadde minstepri, men etterhvert som det viste seg at det var flere enn oss som syntes trollfest var moro og vi begynte å få fete tilbud så har vel egentlig trollfest vokst til å bli iallfall en av første prioriteringene.

Trollfest_12_1.jpg

Trollfest var del av Heidenfest turneen i fjor og skal være med på samme turnekonsept kommende høst. Dessverre kommer ikke Heidenfest innom Norge. Det er sikkert for kaldt. Hvordan er denne turneen og kan dere anbefale disse turneene for nordmenn?

Vi hadde mektige mengder moro på fjordårets tur og vi forventer oss enda mektigere mengder moro på årets tur. Om man liker metal med folkelige elementer, billig øl og ikke hater reising så anbefales heidenfest på det varmeste. Drikker man øl på konsert stedet så sparer man nesten inn reiseutgiftene der iforhold til å gjøre det samme i Norge.

I tillegg spilte dere under Metalfest gigene i Østerrike, Tyskland og Sveits i siste halvdel av fjoråret. Hvordan var disse konsertene?

Særdeles konge må jeg si. Bra organiserte festivaler med fete lineups, kule scener, bra stemning og nok en gang, billig drikke.

Kan Norge lære noe av Rock the Nation, gjengen bak en hel haug med turnekonsepter som Heidenfest?

Det spørs egentlig om slike endags festivaler hadde funket i Norge. Standard prosedyre i Norge er at man sitter hjemme og drikker frem til siste bandet begynner. Da er det egentlig liten vits i å ha fem band som spiller på samme kveld når publikum bare kommer for å se siste bandet.

Kan Trollfest klare å påvirke Rock the Nation slik at en eller flere av disse turneene kanskje en dag kan ta turen innom Norge?

Nei, det tror jeg ikke.

Jeg tror dette får holde for denne gangen, med mindre det er noe livsviktig dere føler må være med. Kom i så fall med det nuh!

Støtt trollfesten og kjøp Brumlebassen NÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ!!!

http://www.trollfest.com/

http://www.noiseart.cc/