DIMMU BORGIR på besøk i Bergen (28/5)

DIMMU BORGIR på besøk i Bergen (28/5)

Mandag 28. mai 2012 – Bergen/Ole Bull Scene

 

DIMMU BORGIR

 

C.C. NOK 350,-

18 år leg plikt
(Vergeordning)

 

DimmuBorgir2010a.jpg

DIMMU BORGIR, etablert av Shagrath, Silenoz og Tjodalv og oppkalt etter uvanlig formede lavaformasjoner øst for innsjøen Mývatn på Island, debuterte på metal-scenen i 1993 via et uoffisielle øvingsopptak tatt opp på kassett. Dypt inspirert av inkarnasjoner av black-metal fra 80- og 90-tallet, samt verkene til klassiske komponister som Wagner og Dvorak, utviklet DIMMU BORGIR et uttrykk bestående av rå og melodiøs vokal, dyster gitar og destruktive trommer. Mindre enn et år etter sin uoffisielle debut via den berømte, men uoffisielle kassetten, spilte bandet inn sitt første fulle ordentlige album, For All Tid, og dette til vill applaus. Albumet etablerte DIMMU BORGIR for alvor på metal-scenen og skapte et ryktemessig momentum for bandet.

Mens denne prosessen eskalerte og egenhendig levde sitt eget liv, gikk bandet på ny inn i studio og spilte inn det som ville komme til å bli en av black-metalhistoriens mest essensielle album, Stormblåst. Til tross for at albumet utelukkende ble sunget på norsk, skjøt albumet fart på DIMMU BORGIR sin internasjonale karriere. Via albumet etablerte badet sin klassiskinfluerte sound som ble, og som på mange måter fortsatt er, deres signatur. Stormblåst ble utvilsomt betegnet som årets metal-utgivelse i 1996, og fikk i så måte legendarisk status.

Etter Stormblåst spilte Dimmu Borgir inn sitt første materiale bestående av engelske tekster. Låtene dette medførte, som senere ble utgitt i 1996 på en mini-CD med tittelen Devil’s Path, utgjorde grunnlaget for bandets platekontrakt med selskapet Nuclear Blast, og i 1997 kom deres tredje album, og all-time classic, Enthrone Darkness Triumphant. Albumet ble spilt inn med den levende legenden Peter Tägtgren bak spakene i Abyss Studios. Etter utgivelsen merket bandet for alvor hvordan den internasjonale oppmerksomheten eskalerte. Bandet solgte over 150.000 eksemplarer og ble listet verden over. DIMMU BORGIR fulgte opp med konserter på deriblant Holland’s Dynamo, Germany’s With Full Force og Wacken Open Air Festivals.

Etter triumfen med Enthrone Darkness Triumphant, gikk bandet på ny inn i Abyss Studios og spilte inn Godless Savage Garden, hvilket bandet i etterkant ble Spellemanns-nominert for. I 1999 utga Dimmu Borgir til stor begeistring for alle fans og kritikere albumet Spiritual Black Dimensions, og egenhendig forvandlet og redefinerte de markedet for black-metal. De som noen gang måtte ha tvilt på bandets troskap til ekstrem musikk, ble nå tvunget til å måte møte virkeligheten. Albumet innehadde en kompleksitet og intellektualitet man ikke hadde sett maken til tidligere innen black-metal.

DIMMU BORGIR har siden den gang, til alles glede, utelukkende holdt seg på dette nivået. DIMMU BORGIR har tidvis gjort besetningsmessige endringer, men det er via sine album som Death Cult Armageddon (2003), In Sorte Diaboli (2007), Puritanical Euphoric Misanthropia (2010) og Abrahadabra (2010) at bandet sum summarum ha etablert seg som eliten blant eliten innen black-metal.

Etter å ha vært på flere verdensturneer, solgt haugevis med album, vunnet Spellemann, samt vært topplistet verden over, besøker DIMMU BORGIR nå Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand i slutten av mai. Bandet seneste album Abrahadabra fra 2010, som utgjør en oversvømmelse av makt, en presentasjon av uopphørlig dyktighet, og fremfor alt, et intelligent manifest av en svært intakt kreativ kraft, demonstrerer hvorfor DIMMU BORGIR utvilsomt er det viktigste og mest fremtredende symfoniske black-metal bandet i verden. Nettopp av den grunn er det grunn til å tro at det kommer til å bli rift om billettene når bandet besøker en rekke klubbscener rundt omkring i Norge i mai.

http://site.dimmu-borgir.com/