BLUESFEST med BJØRN BERGE og AMUND MAARUD i Trondheim (12/5)

BLUESFEST med BJØRN BERGE og AMUND MAARUD i Trondheim (12/5)

Lørdag 12. mai 2012 – Trondheim/Blæst

 

BLUESFEST 

med

 

BJØRN BERGE

AMUND MAARUD

 

C.C. NOK 270,-

20 år leg plikt

 

BJØRN BERGE

"Bjorn Berge is an acoustic genius. The Norwegian singer can move mountains with his acoustic guitars, he can outplay the hardest metalheads and raise an enormous amount of energy. His repertoire ranges from his own powerful songs to smashing cover versions, which are much more than standard versions of old hits thanks to Berges brutish voice and extremely dynamic guitar technique. Although this statement is only partial true: Despite all this, Berge’s music is always catchy and soulful. His concerts are definitely THE acoustic guitar event of this decade. Bjorn Berge is probably the best solo live performer you will ever see. His performance comes from his soul, a whiskey of maturity, seasoned, his hands that fly across the guitar making it an instrument that has never been heard before. A live show by Bjorn Berge is best described as “A performance of Art and total control of the the 12 string guitar"

Etter ni studioalbum, to av dem Spellemannvinnere, slipper Bjørn Berge Blackwood. Siden han startet med musikk som 13-åring, har han i løpet av karrieren opparbeidet seg et rykte som gitarist helt i verdenstoppen. Berges unike "fingerpicking"-stil kommer til sin rett også på hans tiende album, en utgivelse som på mange måter er en videreføring av uttrykket på forgjengeren Fretwork fra 2009. Dette er musikk som går tilbake til bluesrøttene, med energi like raus som instrumenteringen (hovedsakelig gitar og banjo) er sparsom.

Bjørn Berge har spilt gitar og banjo siden han var 13 år gammel. Siden den gang har han vært opptatt av å spille musikk og har i løpet av sin karriere opparbeidet seg et ry for å være en gitarist helt i verdenstoppen. Hans ”fingerpicking-style” er det ikke mange som gjør han etter og hans unike nivå har gjort han til en ettertraktet artist på den europeiske arena, foruten konserter i Canada og USA.

Han startet sitt eget bluegrassband på midten av 80-tallet, men har nå de siste 15 årene vært fullt opptatt med sin solokarriere som gitarist og å rendyrke og utforske mulighetene som ligger i det å spille 6- og 12-strengs gitar. Han har utgitt 9 album så langt, hvorav 2 av dem har resultert i Spellemannspris og album nr. 10 kommer nå i august, med tittelen "Blackwood". På dette nye albumet har Berge skrevet alle låtene selv, utenom to. Musikalsk sett går han litt mer tilbake til røttene og det er en naturlig videreføring av hans forrige album "Fretwork" fra 2009.
De siste 7-8 årene har han gjort hele Europa som sitt arbeidsfelt, noe som innebærer utallige reisedøgn pr. år og han besøker jevnlig flere av de store jazz-, blues- og gitarfestivaler rundt omkring. Musikken hans er vanskelig å sette i bås da han kombinerer flere musikalske sjangere, men i hovedtrekk befinner han seg i folk-/bluessegmentet ispedd elementer fra bl.a. rock og funk. Han fremfører stort sett eget materiale, men han gjør også sine egne tolkninger og versjoner av låter fra artister/band som Red Hot Chili Peppers, John Butler Trio, Joni Mitchell og Motorhead for å nevne noen.

Av festivaler som er besøkt de siste par årene kan nevnes:
Roskilde Festival (DK), Cisco Ottawa Bluesfest (CAN), Versailles Jazzfestival (FR), Nice Guitarfestival (FR), Nuits de la Guitarre, Patrimonio, (FR – Korsika), Sheperd’s Bush Empire (UK), Arezzo Wave Love Festival (IT), Basel Guitarfestival (CH), Notodden Bluesfestival (NO), Burg Hertzberg Festival (DE)

Fakta:
* En av Europas mest ettertraktede liveartister.
* 10 utgitte album. Siste utgivelse "Blackwood"
* Opptrer kun alene. 

 

AMUND MAARUD

Med albumet ”Electric” er Amund Maarud (30) tilbake der
mange mener han hører hjemme ‐ i bluesen. Albumet markerer
også Amunds 20 år som bluesmusiker, nå i ny utgave med en noe mer rocka tilnærming.
Han startet som seksåring i bandet Maarudkara med broren Henrik på trommer og faren på bass. De kom på andreplass i NRKs ”Talentiaden” i 1997 og albumdebuterte med ”First Blues” året etter. Seinere fulgte ei ungdomstid i husbandet på Muddy Waters i Oslo.
”Noen valg blir tatt uten at de egentlig er oppe til vurdering. Da jeg var ti år gammel bestemte jeg meg for å blir bluesgitarist på heltid. Det virket ikke som noe rarere enn å ønske å bli lastebilsjåfør i ung alder,” skriver Amund i sine liner notes til albumet ”Electric”.
I 2000 startet han Amund Maarud Band, fortsatt med broren Henrik på trommer og med blues på repertoaret. Bandet ble nominert til Spellemannprisen 2003 i klassen blues/country for debutalbumet ”Ripped, Stripped & Southern Fried”, og fikk gode kritikker også for oppfølgeren ”Commotion”. Bandet var et av de mest etterspurte på livescenen, men etter mange år som bluesmusikkens ”unge håp” meldte han og boren i 2006 overgang til rocken med The Grand.
Bandet debuterte med selvtitulert ep og album på eget plateselskap i 2007, og ble nominert til Alarm‐prisen i live‐kategorien samme år. Bandet holdt en lang rekke konserter i inn‐ og utland de neste to årene: På festivaler som Roskilde, Eurosonic i Nederland, på ”Rockpalast” på tysk tv og på de største norske festivalene.

”Mitt forhold til blues har vært tidvis turbulent og vi har krangla en del. Etter 15 år tok jeg ei pause og satte kursen mot rockescenen med The Grand. Jeg trengte å blåse ut, få opp volumet og la faenskapen få puste fritt,” skriver Amund. I fjor annonserte The Grand at de ville ta en pause for å fokusere på sine individuelle
prosjekter, bl.a. Morudes, en bluespunkduo med broren Henrik, samt soloprosjektet under navnet Amund Maarud.
Bandet har i utgangspunktet en besetning på fem til syv personer. Repertoaret består av bluesbasert musikk med fokus på Amunds gitar, og som vanlig er broren Henrik med på trommer. Eirik Tovsrud Knutsen, fra The Grand spiller piano, Egil Stemkens på bass og
Bendik Brænne saksofon, mens de som sjumannsband stiller med Peter Marius Gundersen på trompet og Hans Foyn Friis på trombone.
”Det er mange som har ventet på at Amund Maarud skulle ’ta til vettet’ og begynne å spille blues igjen. Svaret hans er ’Electric’, og det swinger som i ’gamle dager’ – og litt til, skriver Dagbladets anmelder Øyvind Rønning om albumet ”Electric’, som han gir en
femmer på terningen. Han fortsetter: ”Amund er blitt ’voksen’. Han synes det er utfordrende å vri og vrenge litt på bluesen, og
det skal vi være glade for. Uten sånne musikere ville bluesen vært så kjedelig som mange vil ha det til. Det kan vi ikke ha noe av,” skriver han.