FARMERS MARKET – Oslo – Rockefeller

FARMERS MARKET – Oslo – Rockefeller

Endelig med ny skive og det betydde ei forrykende releasekonsert på Rockefeller med Farmers Market. De hadde med seg flere gjester fra fjern og nær, og viste at av Norges liveband befinner de seg på øverste hylle.

Folkemusikk, slik kan en oppsummere kvelden, folkemusikk av alle slag. Det starta med en duo som spilte norsk folkemusikk. Så blei det litt ufo og jødisk musikk før Farmers Market steg fram. Som vanlig hadde Farmers Market sitt bulgarskinspirerte progrockpreg, men flere overraskelser kom utover kvelden.

Sudan Dudan var duoen som starta det hele. Med sang, munnharpe, gitar og langeleik. De spilte rolige låter, og med et ikke så forberedt publikum kunne dette nesten bli for taffelmusikk å regne. Det skal litt til å nå igjennom, og av og til drukna de vel litt i publikums støy. Skulle de ha nådd igjennom og fanga publikum fra første stund, hadde det nok vært en fordel om det var litt mere fart og støy. Likevel var det å ha med noen spilte norsk folkemusikk ei god tanke. Det er ikke så ofte vanligfolk hører og opplever vår egen folkemusikk, og en bryr seg nok ikke nok om det. Men det skulle gjerne vært litt mer fart og spenning, eller om de heller hadde spilt som band nummer to.

Goylem Space Klezmer var et underlig band. De starta med et blinkende lysshow som fikk en til å lukke øya. Seinere blei det både syngi om dreidel, (snurrebass), og ufoer. Til det hele viste de passende og rare videoklipp fra hele verden, og utafor. Det gjorde sitt til at det blei veldig underholdende. Siden dette også var folkemusikk, dog i litt moderne drakt, så var det jo dansemusikk. God driv og trøkk gjorde at de fikk varma opp publikum godt, og skapte god stemning. Eneste som kunne være litt nølende var da de sang. Da kunne det nesten høres ut som om de ikke var så trygge og sikre. Ellers var det veldig overbevisende spilt. For alle som bare er vant med «vanlig» klarinettspill blei det også veldig underholdende. Klarinettisten spilte lekende lett, tilsynelatende uten noen begrensninger overhode.

Mer klarinett blei det. Farmers Market var en mann mer enn de pleier. En klarinettist ekstra var de nå, og han gjorde en god figur. Både var og spilte morsomt på scena. Han gjorde mye ut av seg og fikk ofte vist seg fram. Spilte på  klarinett som om det skulle vært ei fiolin, og lekte seg i høyden så ofte han kunne. Gjorde så Farmers Market fikk vist seg fra ei ny side.

Farmers Market starta med å spille nye låter, og det veldig overbevisende. Det fanga en fra første tone. Herlig driv og livlig spilt. Veldig gøy å høre at de har fornya seg og ikke bare setti seg fast i det samma gamle.

Siden det var releasekonsert, og de hadde holdt på i enten tjue eller enogtjue år, ville de gjøre litt ekstra og hadde da med seg litt diverse gjester. Blant annet hadde Carstensen lagt ned en del jobb og løfter (og blitt beskyldt for det som verre er) for å få en kvartet med kvinnelige bulgarske sangere inn i landet. Med sitt litt annerledes, men artige sangteknikk framførte de flere låter a cappella og med band. I tillegg hadde de deltakelse fra Kringkastinga i form av en gjeng fra KORK. Disse hadde ikke så framtredende roller, men gjorde sitt til at det hele blei større og fyldigere.

Ikke bare bulgarsk musikk, rockemusikk og norsk musikk var representert, men de hadde også med seg en kar på indiske trommer. Underveis i låta ga slagverkeren oss ei slags innføring i indiske rytmer, samtidig som han fikk vist at han hadde orden på tunga. 

Det var vel nesten ikke en sjanger eller verdensdel som ikke på ei eller annen måte blei representert da kvelden var over. God blanding som låt veldig godt sammen. Og Stian Carstensen lede an det hele på strålende vis.

Kvelden avslutta de med et par av låta de er mest kjent for. Godt kontrollert sang fra Nils på gitar, som alltid. Til slutt var de rundt søtten menn og kvinner på scena! Fullt trøkk.