CHTON – Mer orden, mindre kaos

CHTON – Mer orden, mindre kaos

CHTON har krøpet ut av hula si og vært en tur innom studio og spilt inn ny skive. Bandet er redusert fra kvintett til kvartett og i skrivende stund spiller de på Blå i Oslo under årets Inferno Festival og her kommer et ørlite forsinket intervju med Torstein fra CHTON.

 

LIVE

 

Chton skal spille på Blå på klubbdagen under årets Inferno Festival sammen med Manifest og Hellish Outcast, en trøndersk aften med visse innslag fra Berrrgen. Hvordan tror dere det blir?

Sinnsykt kjipt. Hadde sett fram til en slækk påskeferie. Men neida, det blir nok en av høydepunktene på årets Inferno. Manifest er jo ett av Norges mest habile live-band, som alle vet, og Hellish Outcast har jeg hørt mye bra om også. Med Torbjørn fra Kalessin på vokal regner jeg med det blir et fett show.

Dere har ikke spilt live siden…..ehhh…….lenge siden. Hva kan publikum forvente seg fra Chton på Blå?

Det blir brutalt. Høy pilsføring ispedd en solid dose svart energi. Vi kan love at vi ikke har øvd inn et eneste trinn av koreografi, så her blir det totalt usynkronisert headbanging, dubla basskaggor, fuzzgitar med feedbackgaranti og nesten i overkant mye blasfemi. Just the way you like it!

Blir Terje med til Oslo?

I så fall har han betalt billetten selv. Han er ute av bandet og kommer ikke til å growle med Chton igjen med det første. Kanskje ved en senere anledning som en gjesteopptreden, men dette har vi ikke snakket med Terje om. Den som lever får se. Nå er det Ola som spytter blod på mic’en fulltid.

I presseskrivet vi mottok for noen uker siden, kunne vi lese at dere jobbet med en turne. Er det noe nytt der? Er det Norge eller det store utland som vil få gleden av å se dere på scenen igjen?

Vi har inngått et samarbeid med Morningstar Management, og de jobber med en Europa-turné i disse dager. Det er mye som fortsatt er uvisst, så vi kan ikke avsløre noe foreløpig. Vi jobber også med noe i Norge, men der er ting mer på planleggingsstadiet. Følg med på www.chton.com for oppdatert news etterhvert. Der finner man også kontaktinfo i forhold til booking og slikt.

NY VOKALIST

Terje har annonsert at han trekker seg som vokalist i Chton og brumlebassen Ola tar over som sjefsgrowler? Hvordan vil dette påvirke bandet?

All vokal på den nye skiva "The Devil builds" er det Terje som trakterer, bare så det er nevnt. Hvordan nye låter formes når Ola lager linjer vil bli mer tydelig når vi begynner på nytt materiale, men Terje er ekstremt god på si greie, og han har vært veldig viktig for lydbildet til Chton. En suveren frontmann var han også.
Vi har derimot på ingen måte tenkt å prøve å etterape det Terje gjorde når vi kommer i gang med nye låter, så Ola kommer til å kjøre sin egen greie.

Chton_Ola.jpg

Var dere inne på tanken på å finne en ny vokalist, eller var Ola det naturlige førstevalget?

Vi så oss rundt en liten stund, men fant fort ut at vi faktisk hadde det vi lette etter i bandet. En person mindre å krangle med blir det også.

 

PRE 2012

For helt uinnvidde, kan vi få kortversjonen om hvordan Chton oppstod og hva som skjedde fram til debutskiva?

Chton startet i 1999. Med en rimelig konstant ustabil line-up skjedde ting sporadisk frem til vi ga ut vår første ordentlige demo sånn cirka i 2002, om jeg ikke husker feil. Vi spilte en del live, var med på en god del undergrunns-samleskiver, og ga ut en splitt-kassett med polske Supreme Lord før vi ga ut debuten "Chtonian Lifecode" på engelske Retribute Records i 2004.

Hva har skjedd i Chton leiren siden debutalbumet «Chtonian Lifecode» ble sluppet i 2004?

Vi har holdt det gående hele tiden og aldri parkert klørne, for å si det sånn. Vi spilte mange konserter i kjølvannet av "Chtonian Lifecode", og fortsatte vel med det et par år etter skiva ble sluppet. Etter det var vi tilbake til et punkt hvor mye stod i veien for både studio og konserter. Vi hadde vel et helt album klart, mer eller mindre, som Vegar (vår daværende trommis) hadde skrevet store deler av. Så økte aktiviteten i Keep of Kalessin (hvor Vegar også spiller trommer) betraktelig cirka samtidig som vi plutselig også stod uten bassist. Litt familieforøkelse her og der, samt at Vegar valgte å slutte for å fokusere mer på Kalessin, gjorde at vi endte på sparebluss en tid. Vi forkastet mye av det tidligere låtmaterialet, og fortsatte å lage nye låter. Et par skaller kom og gikk i mellomtiden, inntil vi fant dagens line-up som er Espen på trommer, Ola på bass og vokal og Øyvind og Torstein på gitar. Nå har vi funnet tilbake til en djevelsk sult, som jeg tror vil høres både live og på skiva som kommer.

Det siste produktive dere gjorde i fysisk format, var 3-spors promoen «Death Awaits». Hva skjedde med denne promoen? Blir disse låtene brukt til noe eller er de fra en svunnen tid?

Både "Scavenger of a Dead World" og "Contagion" er spilt inn på nytt og med på "The Devil Builds". den siste låta, "Dobermanifesto", vil bli å finne på en kommende sjutommer i sin originalinnspilling med Vegar på trommer.

THE DEVIL BUILDS

Ny skive skal være ferdig innspilt. Hva kan dere si om den?

Dansbare toner man lett kan growle med til i dusjen. Allsang på Grensen er booket. Skiva er spilt inn med Arnt Obsidian fra Keep of Kalessin bak spakene gjennom det meste av prosessen, og ble mikset i Berlin i 210 Studios av Stamos Koliousis. Vi har fått et par-tre henvendelser fra plateselskaper, og jobber i disse dager med betingelser og slikt. Skiva kommer sannsynligvis før sommeren.

Chton_CD2.jpg

Vil death metal fans bli overrasket når de får høre den nye skiva, eller ligger Chtons lydbilde fremdeles på de samme breddegrader som tidligere?

Mer orden, mindre kaos. Eller kanskje mer orden og mer kaos. Lyden er kanskje litt mindre grøtete enn på "Chtonian Lifecode", og jeg tør påstå vi har blitt bedre på flere måter. Det er fortsatt mørkt og brutalt, men det er kanskje mer øks og mindre kniv denne gangen. Større sår og mer omfattende blødninger. Tekstene på "The Devil builds" er kanskje hakket mindre poetiske også. Det er vel i gjennomsnitt en hyllest til Satan per låt. Og det er vel ikke værst?
Folk har beskrevet låtene som catchy, noe som ikke er udelt positivt, men det er likevel en slags indikasjon på at vi har laget noe som setter seg hos folk. Man kan høre spor av Tampa-scenen på nittitallet, men det kan man sikkert si om de fleste Death Metal band i dag. Vi har likevel jobbet for å ikke bli nok en copycat, men prøvd å finne vår egen identitet innenfor rammene til denne sjangeren. Hør selv, skiva kommer om ikke lenge.

 

DEATH METAL SCENEN


Death metal scenen i Trondheim, hvis vi kan kalle det for en scene, er større og mer fruktbar enn noen gang. Med band som Cleaver, Imperial, Vecordious og Chton ser ting meget bra ut. Noen tanker om dette selv?

Venter i spenning på debutalbum fra Imperial og Vecordious.
Har aldri tenkt så mye på at det er ei death metal "scene" her i Trondheim, da den uansett aldri har vært utprega stor. I alle fall ikke utenfor Facebook. Bloodthorn har spilt inn sitt grimmeste album noensinne, noe kanskje ikke alle var klar over, men jeg vet ikke hvilke planer de har i forhold til å få den utgitt. Den vil uansett komme som en old-school klasebombe og knuse det meste av en eventuell "death metal scene" i Trondheim.
Men seff, vi som holder på burde absolutt være flinkere til å støtte hverandre og pushe hverandre framover. Bra at noen gidder. Death Metal har aldri vært veien til pengebingen.

Det blir normalt en del innavle og gjenbruk av musikere når en scene skal bygges opp, spesielt med trommiser. Er det slik med death metal scenen i Trøndelag og Trondheim også?

Vet ikke. De som kjenner hverandre kjenner hverandre, og da er det lettere å spørre. Det dukker vel uansett opp noen nye fjes man ikke har sett før av og til. Hvis du sikter til Cleaver, så er jo det så rendyrket innavl du kan få det. 75% av Chton spiller også i Cleaver. Skulle ønske jeg hadde giddet å mekke et kakediagram. Det er så mye stress når alt er så lettvint. Uansett så er Cleaver en litt annen greie enn Chton. Mer dirty og old-school.

Takk for intervjuet Rune! Alle misantroper på sosiale medier kan finne oss på Facebook (søk) og Twitter (@Chtonband). Vi skal prøve å få fiksa opp www.chton.com etterhvert også, så sjekk innom der med ujevne mellomrom.

 

Chton_logo.jpg