TOR ERIK SIMENSEN (No Dawn) – What the hell

TOR ERIK SIMENSEN (No Dawn) – What the hell

 

TOR ERIK SIMENSEN skal snart ut på Norgesturne sammen med et av sine store forbilder innen extreme vokal. Bandet hans, NO DAWN, er valgt ut som support på alle 4 konsertene CANNIBAL CORPSE gjør i Norge i begynnelsen av juni og her får Tor Erik muligheten til å oppleve og kanskje bli litt mer kjent med Cannibal Corpse vokalist George Corpsegrinder Fisher. Men hvem er egentlig Tor Erik Simensen? Finn ut mer om denne hyggelige og blide nordtrønderen i den 53. utgaven av The Deepthroat Series.

 

 

Deepthroat_TorErik.jpg

Når startet du å gjøre ekstrem vokal (årstall og alder)?

Jeg startet med ekstremvokal i 2000, i en alder av 21 år. Inntil da hadde jeg ikke gjort dette i noen særlig stor grad, bortsett fra "fyllegrowling" i festlig lag…

Hva fikk deg til å starte med ekstrem vokal?

Det som fikk meg til å starte med ekstremvokal, var at jeg kom i kontakt med Jontho i RAGNAROK på Elm i Oslo (år 2000), og de trengte ny vokalist. Så da jeg ble spurt, tenkte jeg "what the hell, jeg kan jo prøve…" Da hadde jeg egentlig ikke snøring på hva jeg begav meg ut på… hehe
Jeg hadde ca 40 mil å kjøre fra Tynset til Sarpsborg, så jeg øvde hele veien i bilen. Og det funka for så vidt bra det. En måned etter sto jeg på en scene for første gang og varma opp for Susperia på John Dee!! Jeg var med de noen måneder (april – november) som sessionvocal.
Etter det hadde jeg noen år der jeg kun sang på fæst, helt til No Dawn trengte en kar på vokal i 2004. Da var det på’n igjen, og siden har jeg drevet med det.

 

Kan du prøve å beskrive den eller de teknikker du benytter deg av?

Jeg har blitt fortalt at det å synge ekstremvokal, er noe i likhet med det operasanger driver med. Du henter luft fra nede i magen, og presser den opp. Det er litt vanskelig å forklare for meg som ikke er skolert på snagteknikk, men du blåser på en måte opp magen sammen med lungene, og presser den lufta opp igjennom halsen, samtidig med at du "vrenger" stemmebånda.

Har din teknikk endret seg i løpet av karrieren, og i så fall hvordan?

Ja, den har det…
I starten, når jeg begynte med ekstremvokal sang jeg, eller brøla/skreik, fra halsen. Da vrengte jeg stemmebånda og pressa på, uten tanke på hvor lufta kom fra. Dette førte til en tynn og skranglete vokal i ett eneste stemmeleie. I dag, når jeg er mer bevisst på hvordan det skal gjøres, kan jeg kontrollere de forskjellige stemmeleiene som jeg bruker på forskjellige låter. Jeg har null problemer å droppe fra high pitch til low pich eller omvendt i dag. Dette kunne jeg bare glemme den gangen jeg starta med growling… hehe

 

NoDawn.jpg

Har du noensinne skadet deg ved å bruke feil teknikk?

Jeg har aldri skada meg, men i starten, når jeg akkurat hadde begynt med ekstremvokal, kjentes det ut som at jeg skulle kaste opp hver gang jeg brøla noe…
Jeg får fortsatt hosteanfall hvis det går lang tid mellom øvingene, men det kommer seg fort, siden jeg i dag kan det jeg driver med.

Er det noen ting du gjør jevnlig for å holde stemmen ved like? Rutiner?

Det beste er vel å øve jevnlig. Da klarer man å holde den ved like. Ellers er det ingen spesielle rutiner for meg, bortsett fra at jeg drikker mye vann mens jeg øver. Men ikke iskaldt vann. Helst lunka. Jeg både røyker og drikker, uten at det er noe problem for vokalen min…(enda)

Tror du det kan være farlig å gjøre ekstremvokal?

Nei, jeg tror ikke det er farlig som i at man dør av det, men hvis man ikke sørger for å lære seg teknikk, kan det nok gå ut over stemmen over tid. Jeg har et sideprosjekt der jeg synger kun cleanvocals, uten at det er noe problem. Og jeg har drevet med ekstremvokal i tolv år nå…

 

Hva er viktigst – å lage kule lyder og interessant rytmikk, eller å ha en tydelig artikulasjon?

Begge deler er for så vidt viktig. Det skal låte bra med forskjellig pitch, og rytmikken er viktig for at låta skal funke. Har du en låt med mye taktforskjeller, er det kjipt hvis vokalen er helt straight… Og tydelig artikulasjon er også viktig for at det skal høres reint ut.
Hvis man ikke har det, blir det fort grumsete, og ikke så fett å høre på.

Tror du at å gjøre ekstremvokal kan sies å være en vitenskap – sånn og sånn fungerer det – eller er det mer intuitivt og individuelt?

Det er vel ikke så mye vitenskap kanskje. Eller, det er vel kanskje sånn at hvis du ikke bruker rett teknikk, blir det heller ikke bra. Men det er også individuelt siden alle har forskjellig stemme. Så blir det litt opp til hver enkelt, hvordan den brukes i ekstremvokal sammenheng.

Har du noen tips til andre som skal begynne å gjøre slik vokal?

Finn deg ett band! Det er utrolig vanskelig, kleint og slitsomt å stå på gutterommet å skrike til du nesten driter på deg! Og når så det er gjort, er det bare å øve, øve, øve.
Ikke ta for hardt i til å begynne med. Og husk å drikke masse vann!

NoDawn_11_1.jpg

Nevn tre ekstremvokalister som har en stil du liker godt, og begrunn ditt valg. Hva er det du liker spesielt ved stilen til hver av disse tre? Nevn også tre vokalister (ikke nødvendigvis ekstreme) som har vært viktige inspirasjonskilder for deg, og si kort noen ord om på hvilken måte du har blitt inspirert av hver av disse.

Glen Benton, George Fisher og Adam "Nergal" Darski.
Min første plate innen ekstrem metall var Once Upon The Cross. Da var jeg solgt!
Senere ble jeg introdusert for Cannibal Corpse… Det var jo helt vilt at noen kunne bruke stemmen sin på denne måten! Og vokalen til Nergal er også helt rå! Det er noe med den stemmen, med markant østblokk-aksent, som er noe helt spesielt!

Jeg har egentlig henta mange ting fra x antall vokalister opp gjennom tida, men i starten var jeg veldig inspirert av Shagrath. Syntes han hadde helt rå vokal. Det var noe med den raspete måten han sang på som var helt konge!

 

Etter hvert når jeg begynte å utfordre min egen stemme, kom Keep Of Kalessin virkelig på banen med ARMADA. Da ble Torbjørn "Thebon" Schei en inspirasjonskilde. For jeg hadde ikke hørt noen andre som i den grad brukte tone i growlinga på den måten før. Og når jeg krydra det med inspirasjon fra Corpsegrinder, endte jeg opp med den type vokal jeg har i dag.

Hvem vil du utfordre? (hvem skal være nestemann til å svare på disse spørsmålene) Gi en kort begrunnelse for ditt valg.

Jeg kunne godt tenke meg å sende dissa spørsmåla videre til nettopp Torbjørn "Thebon" Schei for å høre hva han har å si om saken, siden han har en helt annen måte å synge på enn meg.

http://www.facebook.com/nodawnofficial
http://www.nodawn.com/