ROCKHEIMKUNNSKAP – Mayhem (18/10)

ROCKHEIMKUNNSKAP – Mayhem (18/10)

Tirsdag 4. oktober 2011 – Trondheim/Rockheim

 

 ROCKHEIMKUNNSKAP – PIGGTRÅD

 

MAYHEM

 

C.C. NOK 250,-

Aldersgrense 18 år
(Vergeordning – må avtales på forhånd med Rockheim)


Konsertstart kl 21:00

Intervjudel starter kl 22:00

 

I den nye serien RockHeimkunnskap er turen nå kommet til MAYHEM!

Publikum og fans oppfordres til å sende inn sine spørsmål til Mayhem.

Følg denne linken og skriv inn dine spørsmål der.

 

Rockheim_Mayhem.jpg

 

Mayhem er et norsk black metal-band som siden oppstarten i 1984 har vært inspirasjon for mange band innen sjangeren. Bandet består av Attila Csihar på vokal, Necrobutcher på bassgitar, og Hellhammer på slagverk. I tillegg benytter bandet seg for tiden av to session-musikere på gitar. Bandet har gjennom tjuefem år vært gjennom en del endringer som har påvirket bandet i stor grad. Mayhem fremstår i dag som pionerer innen sjangeren og har en fan-base over hele verden.

Inspirert av grupper som Venom, Slayer og Hellhammer, ble Mayhem dannet i 1984 av Euronymous (Øystein Aarseth), Necrobutcher (Jørn Stubberud) og Manheim (Kjetil Manheim) på henholdsvis gitar/vokal, bass og trommer. Denne besetningen ga senere ut demoen Pure Fucking Armageddon i 1986. Senere ble Maniac (Svein Erik Kristiansen) og Messiah (Eirik Norheim) rekruttert, begge på vokal, og bandets første fullengder, Deathcrush ble gitt ut i 1987 (de første tusen eksemplarene av skiva ble raskt utsolgt, og ble senere trykket opp på ny i 1993 av labelen Deathlike Silence Productions (tidligere Posercorpse).

Både Maniac og Manheim forlot bandet sent i 1987, av ulike årsaker. Etter et mellomspill med Kittil Kittilsen og Torben Grue fra bandet Vomit ble besetningen stabilisert med Dead (Per Yngve (Pelle) Ohlin) og Hellhammer (Jan Axel Blomberg) på hhv. vokal og trommer. Konsertene med Dead blir i dag sett på som legendariske, pga hans fremtoning og nerve på scenen.

Den 8. april 1991, begikk Dead selvmord. Aarseth var den som fant Dead, som hadde skåret opp pulsårene før han hadde skutt seg selv i hodet med en hagle. Han etterlot seg et avskjedsbrev hvor han beklaget alt blodet samt en unnskyldning for å ha avfyrt våpen innendørs. Istedet for å kontakte politiet, gikk Aarseth til nærmeste butikk hvor han kjøpte et engangskamera for å fotografere liket. Et av disse bildene ble senere stjålet og brukt som plateomslag-bilde på den colombianske bootleg-skiva Dawn of the Black Hearts fra 1995. Plateomslaget til denne skiva er i senere tid blitt kåret til tidenes mest kontroversielle. Ubekreftede rykter skulle siden ha det til at Aarseth tok deler av Deads hjerne som han så skulle ha spist, samt laget smykker av deler av Deads skalle. Bandet har senere gått ut og avkreftet det første ryktet, og bekreftet det andre. Aarseth delte ut disse smykkene til norske og svenske musikere han mente var spesielt verdige.

Deres andre utgivelse kom i 1993, med Live in Leipzig, et album med konsertopptak fra deres første album, samt låter som senere skulle bli utgitt på De Mysteriis dom Sathanas, som i dag regnes som en av de store black metal-klassikerne.

Senere fulgte Wolf’s Lair Abyss i 1997, og konsertalbumet Mediolanum Capta Est i 1999.

I 2000 kom Grand Declaration of War, et ganske eksperimentelt album, der Mayhem tok et sidesprang fra det man kaller oldschool-black metal, altså klassisk black metal, som senere Venom, Bathory, Darkthrone, og følgelig tidligere Mayhem. Elementer av albumet inneholder også industriell metal. Viktige temaer er apokalypse og krig, og låtene er delt inn i ulike stadier av krig.

I 2001 fulgte en rekke konsert-album, Live in Marseille 2000, U.S Legions og European Legions. I 2004 ga Mayhem ut albumet Chimera, et album som gikk tilbake til de «gode gamle» dager, hvor temaene igjen går over til det morbide og evige. Albumet Ordo Ad Chao kom ut i 2007 og fikk svært gode kritikker. For albumet fikk bandet Spellemannprisen 2007 i klassen metal. I tillegg til nevnte utgivelser, har Mayhem også blitt gjenstand for en rekke bootleg-album, faktisk er de Norgeshistoriens mest piratkopierte band.

http://www.thetruemayhem.com/
http://www.rockheim.no/