TAAKE – Bergen – Kvarteret

TAAKE – Bergen – Kvarteret

Helnorsk svartmetall-magi

Det er overraskende varmt denne septemberkvelden og det nærmer seg midnatt da Taake med Hoest i spissen entrer scenen på Kvarteret i Bergen for å holde release konsert for sitt nyeste mesterverk, "Noregs Vaapen". Det har alltid vært noe spesielt med å se Taake spille til doedsdans hjemme i Bjoergvin, og denne kvelden skulle på ingen måte bli noe unntak.

Kledd i Norges flagg og smykket med dyreknokler drar Hoest og gjengen i gang den nye låten "Orkan", og allerede er det en spesiell atmosfære som brer seg i lokalet, på en måte bare Taake kan. Hoest står nesten som en statue majestetisk i front med sin karakteristiske, iskalde vokal, og en liten stund begynner jeg å lure på om han har mistet litt av den villskapen og intensiteten som kjennetegner Taakes liveshow. Dette blir imidlertidig rask avkreftet idet han knuser dyreknoklene i scenegulvet og bandet glir direkte over i "Nordbundet", som vi etter hvert kjenner godt til da den ble utgitt på Kveld EP`en for en stund tilbake. Herfra er det flat pedal og det spares ikke på noe.

Hoest sparker, slår, hyler og lever seg så til de grader inn i fremføringen at det er ikke et fnugg av tvil om at han er stolt av å endelig kunne presentere det nye materialet live for et publikum. V`gandr fra Helheim trakterer som vanlig bassen og backingvokal på en utmerket måte og bandet som helhet låter tightere og mer samkjørte enn jeg noensinne kan huske å ha hørt Taake før. Lyden er det heller ikke mye å utsette på. Åpningssporet på den nye skiva "Fra Vadested til Vaandested" blir også dratt fram i løpet av kvelden, og der jeg personlig syns den låter litt treig og matt på plate så kommer den virkelig til live i en live-sammenheng. Det lukter allerede litt av en framtidig klassiker.
Selv om man neppe kan beskylde Taake for noen form for publikumsfrieri så kommuniseres det i mye større grad med publikum denne kvelden enn undertegnede har sett før. Blant annet får vi kremlåten "Over Bjoergvin Graater Himmerik I" dedikert til Bergenspublikumet.

Jeg har aldri tidligere vært vitne til noen form for ekstranummer på en Taake konsert, så da deres vanlige avslutningsnummer, "Natttestid ser Porten Vid I" glir rett inn i bandets egen tolkning av G.G.Allins "Die When You Die", så er det en artig overraskelse før Taake går av scenen.
Og de gir seg ikke med det, de entrer scenen igjen og drar i gang klassikeren Hordaland Doedskvad III og avslutter med Doedsjarl. En passende avslutning på en utmerket konsert. Jeg har aldri sett Taake så bra som dette.

Setliste:
Orkan
Nordbundet
Umenneske
Hordaland Doedskvad I
Fra Vadested til Vaandesmed
Over Bjoergvin Graater Himmerik I
Du Ville Ville Vestland
Nattestid ser Porten Vid I
Die when you die (GG Allin cover)
Doedskvad III
Doedsjarl