1001 WATT 2011

1001 WATT 2011

 

1001 WATT 2011

 

Parkbiografen, Skien

13/10 – 15/10

1001 WATT er en av de eldste metalfestivalene i Norge. Den ble første gang arrangert i 1999. De tok en pause etter 2003 og startet på igjen for 2 år siden i 2009. Med litt kjapp hoderegning finner man da ut at årets festival er den 8.

Festivalen har aldri hatt noe fast tilholdssted og har byttet på å avholdes i Parkbiografen, Cafe Radio og i Katabombene. I år er de tilbake i Parkbiografen.

1001 WATT har stort sett hatt en norsk hovedprofil, men i 2002 var det flere innslag fra utlandet og det var muligen årsaken til at festivalen tok en pause etter sin femte utgave i 2003. Økonomi og festival går som kjent veldig dårlig i lag, hvis man ikke har tunga rett i munnen.

Det er en god del band som har spilt opp gjennom de 7 årene festivalen har vært arrangert og man nevner i fleng LIMBONIC ART, PAGAN’S MIND SVARTAHRID, ARTCH, MACTÄTUS, GUARDIANS OF TIME, BEHEMOTH, DREAM EVIL, AUDIOPAIN, LOST HORIZON, WINDIR, ZYKLON, GRIFFIN, TÖMMERMENN, SABATON, SAHG, GODSIZE, JØRN LANDE, SCAR SYMMETRY, HIGNLAND GLORY, RAM-ZET, TRIOSPHERE, SAINT DEAMON, SIRENIA og COMMUNIC.

Programmet til årets 1001 WATT ble klart noe sent, men skal pr dags dato være ferdig. Øverst på plakaten står BACKSTREET GIRLS og JORN. Ellers er SUSPERIA, GOTHMINISTER, KAMPFAR, HATESPHERE og GUARDIANS OF TIME blant de største navna.


1001watt_2011_header.jpg

 
Intervju med Festivalmanager Jan Arne Iberg
(av Rune Grande)
 

 

Kan vi få be om en liten bakgrunnshistorie for 1001 Watt?

Jeg hadde lenge tenkt på en happening som var litt mer enn kun en konsert men det fantes ingen skikkelig rockescene i byen. I 1999 tenkte jeg å prøve å lage en minifestival som også hadde en platemesse. Jeg arrangerte på en pub som den gang het Cafe Radio, et sted som den gang var alt annet en metal! Det ble en braksuksess og lysten til å gjøre noe mer ble født der og da.

For å få en festival gjennomført trengs helt klart mer enn bare en person. Hvem har du med deg og hvordan får dere alt gjennomført?

Jeg gjør nok 90% alene men det er nok av folk som vil hjelpe meg når det nærmer seg festivaltid.  Det viser seg i år at det blir i meste laget for kun en person så hvis festivalen skal bli større/bedre trengs det frivillige som er villige til å "blø" like mye som meg. Det er ikke å ta i å si at det kreves MYE for å gjennomføre en bra festival.   

Hva med bookingen? Er det du alene som booker band og hva er kriteriene for at band skal være interessante nok til å få tilbud om å spille på 1001 WATT?

Det er i hovedsak jeg som bestemmer lineup’en.  Meningen med 1001 WATT er å ha "alle" musikkstiler innafor hardrock/metal på festivalen. Det  var lettere i 2000 for å si det sånn. Nå har jo de fleste banda sin egen "stil" men det  er viktig synes jeg å ha et bredt spekter i musikken. Min filosofi er fortsatt at folk skal oppdage "ny" musikk.  Har ingen eksakte kriterier igrunn. Det er ikke noe drawback at banda er mye ute å spiller og virkelig vil noe med musikken sin. Bortsett fra det er det ikke så mange kriterier egentlig. De fleste banda har jeg jo sett live sjøl så jeg vet jo litt åssen de funker på scenen.

1001watt_BackstreetGirls.jpg
BACKSTREET GIRLS
Headliner fredag 14/10
 
 

Hva er de 10 beste øyeblikkene fra festivalen så langt, sett fra ditt ståpunkt?

Dæven døtte…må jeg det, hehe! Jeg velger å tro at alle konsertene på årets festival vil ta over den "ti-på-topp" lista men her er de beste øyeblikkene mine fra de andre festivalene:

1.       Godsize 2002-makan til spilleglede og låter fra et band skal en leite lenge etter!

2.       Limbonic Art 2000-den konserten var fet! Massivt fra to mann!

3.       Pagans Mind 2000-den første konserten i Skien ble suksess!

4.       Behemoth 2002-oppvisning i teknisk dødmetall i Skien var fett!

5.       Scar Symmetry 2009-for noen musikere og med to vokalister låt det fett.

6.       Artch 2000-å få de til Skien, rett etter reunion’en var stort!

7.       Sirenia 2010-det låt strøkent!

8.       Jørn Lande&Pagans Snakes 2002-bedre coverband fantes ikke på den tida

9.       Saint Deamon 2009-utrolig melodiøst og tight live!

10.   Mortiferia 2009. Første band ut 2009 Helt utrolig deilig å endelig få til 1001 WATT igjen

Festivaljungelen er i opprør og en god del aktører sliter med økonomien og noen få er til og med gått konkurs eller de velger å henge kroken på døra. 1001 WATT tok en pause etter 2003 og dere startet ikke på igjen før i 2009. Er dette noe dere tenkte mye på før dere besluttet å arrangere årets 1001 WATT og for så vidt alle utgaver av festivalen?

Det er klart at det kan være vanskelig og det er mye som kan gå galt. Men satser en ikke så blir det jo ikke noe av heller… En får heller sette seg ned når alt er over å tenke shit…eller juble for å gå i null eller kanskje til og med gå litt i overskudd. Uansett så er det en sjangs å ta. Men hva gjør en ikke for musikken en elsker så høyt? Pausen som kom i 2003 var et resultat av dårlig oppmøte fra publikum og  at det skjedde mye på det personlige planet for mange av de involverte i 1001 WATT.

1001watt_Jorn.jpg
JORN
headliner lørdag 15/10
 
 

Er det noen drømmeband dere enda ikke har fått på scenen under 1001 Watt?

Åjada…det er mange det… Hvis jeg sier målet er utendørs festival engang så kan jeg sette Metallica her.

Populariteten til metal har omtrent eksplodert de senere årene med deltagelse i Melodi Grand Prix, metalband på nesten alle festivaler i hele landet, låter blir A-listet på radio og det virker rett og slett som om metallen er blitt husren. Har du noen tanker rundt dette?

Det er rett å slett knallbra synes jeg at metalband får "tillatelse" til eksponering på litt andre arenaer. Det er bra for de kommersielle kanalene også for de fanger jo opp interessen fra metalfolka også. Det er vinn-vinn synes jeg.  For meg er metal alltid husrent.

Hva tror du er fordelen for et hvert band som spiller på en festival som 1001 Watt?

Det er jo alltid en fordel å møte likesinnede. Det er jo en arena for å treffe andre som er i samme "båt" og det blir knyttet mange og gode kontakter mellom  publikum og band og ikke minst for arrangørene som virkelig får snakket med artistene. Vi er jo som en stor familie og vi går godt overens.

Hva ser du personlig mest frem til under årets 1001 Watt?

Jeg ser virkelig frem til å få besøk av artistene og rett å slett treffe masse hyggelige folk.

Noen siste ord du vil dele med leserne og som kanskje får dem til å vurdere en tur til Skien og årets 1001 Watt?

1001WATT er den lille, rare festivalen rett sør for Oslo som søker å være en festival for "alle"! Her er det stor bredde i musikken og noen får helt sikkert en "A-Ha opplevelse". Det er ikke bare de etablerte banda som kan levere… og sist men ikke minst: KJØP MUSIKKEN FRA DEN LOKALE PLATESJAPPA!!!….sånn, hehe

1000WATT_2011_plakat.png