TIL DOVRE FALLER 2011

TIL DOVRE FALLER 2011

 

TIL DOVRE FALLER
2011

Dombås Hotell

30/9 – 1/10

TIL DOVRE FALLER tilhører ungdommen i vår festivalfamilie. Dette er kun det andre året festivalen blir arrangert og dermed er det ikke mye historie man klarer å finne frem til.

Festivalen arrangeres på Dombås Hotell med en max publikumsbeholdning på 100 og fjorårets festival ble gjennomført på en dag. 5 band stod på scenen og man kan trygt si at alle bandene alle har røttene sine godt plantet i undergrunnen.

Årets TIL DOVRE FALLER går over 2 dager med hhv 4 og 5 band. Fortsatt er bandene hentet fra undergrunnen og det er fortsatt plass til max 100 personer.

 

Dombas-hotell.jpg

 

INTERVJU med primus motor MORTEN THØRING.
(av Rune Grande)

Hva er bakgrunnen for at du startet denne festivalen midt i ødemarka?

Jeg har alltid hatt lyst til å arrangere en festival, og ettersom at jeg selv kommer fra Lesja, nabokommunen til Dovre, var det ganske naturlig å gjøre det der. Det har aldri vært noe tilsvarende arrangement hjemme i distriktet. Til Dovre Faller ble arrangert for første gang i fjor. Når det aldri har vært et arrangement på stedet hvor jeg har vokst opp med musikk jeg selv liker, så er det svært liten sjanse for at det vil skje hvis en ikke tar saken i egne hender. Det er en lokal festival som heter Treståkk som også arrangeres på Dombås. Denne festivalen har vært flink til å gi lokale band og artister en scene og spille på, men det har ikke spilt noen band innen metal sjangeren utenfor Gudbrandsdalen der. Jeg skal ikke komme her og påstå at Dovre er verdens navle, men selv synes jeg at beliggenheten ikke er dårlig. Festivalen arrangeres på Dombås i Dovre kommune, og det blir et slags knytepunkt mellom Trondheim, Oslo og Aalesund/Molde ettersom at E6 og E136 møtes der. 

For å få en festival gjennomført trengs helt klart mer enn bare en person. Hvem har du med deg og hvordan får dere alt gjennomført?

En festival lar seg ikke gjennomføres alene nei. I fjor startet jeg Til Dovre Faller sammen med Kenneth Hoksvold og Ole Jakob Sønstebø. I år har jeg også fått med meg Priscila Morales fra Raise The Dead og Old School Booking på laget. Hun hjelper meg med praktiske ting ettersom at jeg ikke har noen erfaring med å arrangere noe annet enn fjorårets Til Dovre Faller. I tillegg var det med tre frivillige under festivalen, men i år trenger vi trolig noen ekstra ettersom festivalen varer en dag ekstra. I fjor fikk jeg god hjelp av Stian Fossum fra Metal Merchants. Det ble mange telefoner og spørsmål til han ettersom jeg aldri hadde gjort noe tilsvarende før. Asgeir Mickelson har lagd festivalens hjemmeside. Uten gode folk som stiller opp og hjelper til med god dugnadsånd så hadde det ikke vært mulig å gjennomføre festivalen.

Hva med bookingen? Er det du alene som booker band og hva er kriteriene for at band skal være interessante nok til å få tilbud om å spille på Til Dovre Faller?

Det er i hovedsak jeg som står for booking av bandene til festivalen. Før jeg startet å booke bandene i fjor, spurte jeg både Ole Jakob og Kenneth om de hadde noen ønsker. Priscila anbefalte Maim, og hun booket de Til Dovre Faller. For at band skal få spille på festivalen så er det ikke noe annet som skal til enn at jeg liker musikken, men det må jo også passe inn sjangermessig. Band som forlanger honorarer utover dekte utgifter har så langt vært uaktuelle for festivalen ettersom at vi har et veldig lite budsjett og en kapasitet kun på 100 personer. 

Nå er dette en ganske så fersk festival, med kun 1 år på baken. Hvordan gikk det i fjor? Gikk dere på noen smeller eller gikk det hele bare som en drøm?

I fjor så gikk faktisk festivalen nesten som en drøm. Med ingen erfaring som arrangør, visste vi ikke hva vi ga oss ut på. Vi leide inn Rob Sherred til å styre lyden, noe som gikk helt perfekt. Lyden var upåklagelig igjennom hele kvelden. Det var jo noen små ting som kunne vært gjort annerledes, men det var ikke noe av større betydning. Oppmøtet var over all forventing. Vi har jo en kapasitet på 100 personer, og når det kom 92 betalende, kan jeg ikke klage. Kenneth Hoksvold og jeg så litt på økonomien helga før fjorårets festival, og da fryktet vi et underskudd på rundt 10,000 kr. Etter alt var betalt så gikk det så og si i balanse. Det kan vel fort skje at det blir noen større utfordringer i år ettersom at vi utvider med en dag og det skal spille 9 band igjennom helga.

Festivaljungelen er i opprør og en god del aktører sliter med økonomien og noen få til og med konkurs eller de velger å henge kroken på døra. Er dette noe du tenker på i forkant av årets festival?

Dette er heldigvis ikke en problemstilling Til Dovre Faller trenger å tenke på. Budsjettet vårt er veldig lite, så om oppmøtet svikter helt så er det ikke veldig store summen jeg risikerer. Jeg tror det er viktig og ikke ta i for hardt når en skal arrangere en festival, men å bygge det gradvis opp. Det er også viktig å tenke på hvilke band en booker slik at en treffer en målgruppe med flere av bandene som er booket. Prisene på festivalene er også en veldig viktig faktor. Det er svært få personer som vil betale godt over tusen kroner for å se et eller kanskje to band på en festival. Dette har vært hovedprioriteringen for Til Dovre Faller. Et to-dagers pass koster 350 kroner, noe som gjør at de aller fleste som ønsker å se noen av bandene har råd til det. Det er selvfølgelig veldig trist at det stadig er festivaler som satser på rock og metal som ikke klarer seg økonomisk. 

Har du en drømmelineup du absolutt kunne tenkt deg på Dombås Hotel? Er det noen band som står høyere enn andre på ønskelista di?

Jeg er utrolig godt fornøyd med årets line-up. Det var bare et par band som takket nei til å spille på årets festival så da sier det seg selv at jeg er godt fornøyd. Det er jo selvfølgelig noen band som en gjerne skulle hatt til Dombås, men som ikke lar seg gjøre av økonomiske grunner. 

Når det gjelder banda som skal spille under årets Til Dovre Faller; hva ser du mest frem til?

Hvis jeg skal velge et band så tror jeg det må bli Black Magic. Ettersom at det er jeg som har booket alle bandene så gleder jeg meg naturligvis til å se alle som skal spille.  Jeg hadde gledet meg til å se Griftegård, men de måtte dessverre avlyse pga familiære årsaker. 


Lineup:

Fredag;
Black Magic
Devil
Lobotomized
Maim

Lørdag;
Age of Taurus
Diskord
Ghoul-Cult
Execration
Koldbrann

www.tildovrefaller.com