VESEN – Et koselig groove

VESEN – Et koselig groove

Vesen er i disse dager ute med et helt nytt album de har kalt "Goat Carcass Rising". Skiva er litt annerledes enn hva vi er vant til fra den kanten, men fortsatt handler det om thrash metal. Personlig mener jeg musikken til Vesen er blitt renere (sounden) med årene, det er litt mindre black og mer thrash og det er tydelig at gutta har en læringskurve som peker oppover. Det er flere tekniske finesser å finne i låtene deres og variasjonen er voksende. Min bestemor ville nok sagt at Vesen er i ferd med å bli voksen. Hva sier du/dere til det?

Vesen_11_1.jpg

Vi er i hvert fall enige i at læringskurven peker oppover, det er vel ikke unaturlig at man gradvis blir bedre som låtskrivere. Interessant at du mener det er mer thrash enn black i denne, sånt er vanskelig å høre sjøl, men jeg synes samtidig at vi har kjørt nogenlunde samme stilen på alle full-lengderne våre. Det vi bevisst har gjort på den nye skiva er at vi har dratt ned tempoet noe, og kuttet ned på blastbeat-partiene.  Rett og slett prøvd å finne mer groove, og det synes jeg vi har lyktes med.

Jeg har fulgt med på hva dere har gjort i snart 10 år nå med demoene "Disturbance" og "Masterpiece" + debutskiva "Ugly" som kom ut for 6 år siden. Andreskiva "Desperate Mindless Aggression" fikk jeg av forskjellige grunner ikke satt meg skikkelig inni og da kan vi kanskje benytte anledningen til å få høre hva dere tenker om de 2 første skivene nå i dag.

De to første skivene står seg greit, vi fikk ut det beste vi kunne av oss på de gitte tidspunktene, og sånn ble de, med alle sine feil og lyspunkter. Vi spiller selvsagt flere av låtene live fortsatt, og "See you in hell" og "Funeral stench" er blant de første låtene vi setter opp på setlista. "Ugly" var vel en helt grei debutskive, og en milepæl for oss personlig, slik det sikkert er for de fleste som gir ut sin første full-lengder. "Desperate…" var stilmessig hakket svartere og mer aggressiv, med mange (for oss) kjappe partier. Vi fant så ut at det å basere seg på å spille kjapt ikke helt er vår greie , så nå har vi satset mer på midtempo og det å finne et koselig groove.

Hva med nyskiva "Goat Carcass Rising", ble sluttproduktet slik dere hadde tenkt det?

Vi er absolutt fornøyde med sluttproduktet, men det blir jo  aldri helt som en hadde tenkt seg på forhånd, på godt og vondt. Det er jo mye av moroa også, at skiva forandrer seg gjennom hele prosessen. Vi er ganske frie i låtskrivingsprosessen, og den eneste føringa vi ga oss selv var at vi skulle dra ned tempoet noe, og det lyktes vi med.

Vesen_Goat.jpg

Hvordan vil dere beskrive den progresjon dere har hatt fra dag en og fram til i dag?

Enorm, men samtidig minimal. Utgangspunktet og intensjonen er ganske lik som da vi spilte inn den første demoen, men vi har selvsagt utviklet oss massivt på det spilletekniske og ikke minst på låtskrivinga. Black/thrash har alltid ligget til grunn, men vi har tatt noen avstikkere underveis som mange andre ikke ville tatt. Noen ganger har det funket, andre ganger ikke, men det var viktig for oss å prøve det der og da. Erfaringene har hjulpet oss til å finne det uttrykket vi har i dag, og kanskje gitt oss et visst særpreg, og også en frihetsfølelse i låtskrivingsprosessen i forhold til at vi ikke føler vi må følge så mange regler. Vesen vil uansett aldri bli en one-trick pony, og det er også en av grunnene til at det fortsatt er interessant å spille i dette bandet.

Vesen har gått fra å være en kvartett til å bli en stødig trio. Er dette det beste for Vesen nå? Hvordan løser dere bassistproblemet live?

Ja, det er det beste for Vesen nå, og i overskuelig fremtid. Nå er vi kun de tre som har vært med hele veien, og etter over ti år med å spille sammen har vi vokst sammen til en enhet, med våre arbeidsprosesser og rollefordeling som fungerer for oss, og som det ville føles merkelig å skulle bryte opp per i dag. Vår forrige bassist Kenneth var jo også med såpass lenge (7 år), at det å skulle ta inn et nytt fullverdig medlem for oss nå ville føles nesten forstyrrende og unødvendig. Vesen er såpass inspirert om dagen at vi trenger ingen nye impulser sånn sett.

Live har vi fått med oss Stein Sund (Thundra, Evig Natt), som ikke bare er en knakande dyktig bassist, men også helt sjef i sceneopptreden. Stein er en gammel kamerat av oss, og den nye skiva ble faktisk spilt inn i studioet hans på Karmøy, Black Dimensions Studio.

Jeg har fått med meg at Dag Olav har flyttet på seg og har bosatt seg på Karmøy. Hvordan løser dere problematikken med øving og sånt?

Øvingene blir sjeldnere, men samtidig mer fokuserte og produktive. Vi har øvingsmuligheter på begge sider av fjellet, og faktisk fungerer dette bedre for oss enn da vi alle bodde i Oslo og øvde fast to dager i uka. Folk møter fokuserte og spillesugne på øving.

Hva med konserter?

Vi har noen planer for høsten, men lite er bekreftet så langt. Bare å følge med på myspace og Facebook.

Vesen_11_2.jpg

De fleste thrashband har en signaturlåt som de som oftest må ha med til slutt når de spiller konsert. Eksempelvis så har Destruction "Bestial Invasion", Tankard har "Empty Tankard" og Sodom har "Stalinhagel". Hva med Vesen? Har dere en låt som dere vil kalle for deres signaturlåt og som må være med før dere går av scenen?

Kan vel ikke skryte på oss noen signaturlåt, så populære har vi ikke blitt enda, hehe. Men "See you in hell" har vi som regel spilt, i hvert fall tidligere. Siden vi mekket en video til den og brukte den til å promotere Ugly-skiva, så er det mange som har hørt den. Og når vi spiller på Østlandet vil folk alltid høre "Torso Bitch", det er ei låt som har vært med oss i nesten alle år, men vi har ambisjoner om å fase den ut, hehe.

Jeg med mange husker en fuktig februaraften på Betong i 2007 da Vesen delte scene med Tankard, Gehennah og Audiopain. Det var en kveld for historiebøkene og garantert grunnlag for mang en mimrestund i ettertid. Er det ikke snart på tide med en ny alkothrashaften som denne?

Ja du hildrande du, det var en trivelig kveld. Absolutt enig i at det er på tide med en lignende kveld igjen. Hører du, Sigurd?

La oss fortsette å mimre litt; hva sitter best igjen i hjernebarken fra årene som har gått med Vesen?

Jeg vil tro det er de mindre hyggelige episodene som er mest interessante å lese om. Konserten vår på Legions of the North på Hamar i 2002 er vårt definitive lavpunkt. Alle i bandet var drita, og gigen gikk deretter. Det lærte vi mye av, for å si det sånn. Ellers var det jo artig å spille på det årlige tivoliet på Eidsvoll, på en polkagris-stripet scene foran unger i karuseller og ellers praktisk talt null publikum. På video-opptaket ser man en varebil kjøre foran scenen mens vi spiller. Veldig Spinal Tap.

Hvordan ser fremtiden ut for Vesen?

Først og fremst blir det å spille live for å promotere Goat Carcass Rising. Som forøvrig er ute nå, så løp og kjøp. Kan skaffes til veie på www.unbornprod.cjb.net.

http://www.myspace.com/uglyvesen

Vesen_logo.jpg