ARVAS – Bor Satan i Bergen?

ARVAS – Bor Satan i Bergen?

20. mai spiller Gorgoroth opp til dans i Bergen by, og med seg på dette har de blant annet Arvas. Ettersom Arvas ikke er et høyfrekventert band på folks lepper tenkte jeg det var på høy tid ( he he, høytid ) at vi stiftet bedre kjennskap med Arvas. Jeg tok en kjapp spørsmålsrunde med bakmann V-Rex for å finne ut litt om Arvas og om True Satanic Black Metal…

Arvas_1.gif

Arvas, hvem og hva er Arvas? Kan du gi oss en historikk?

Ja nei, alt startet opp en gang i 93-94, etter at jeg fikk sparken fra Aeternus hehe. Var nok ikke helt god på den tia der så var jo fortjent. Og vi ble fort venner igjen.
Startet opp ett en manns prosjekt jeg kalte for Örth. Spilte inn endel demoer en periode. Spilte i noen andre band samtidig som ikke kom noen vei så vendte alltid tilbake til dette prosjektet mitt.

Fikk med meg trommis Erik ‘Grim’ Brødreskift og Ares på bass i 96. På denne tiden hadde jo disse to vært med i den del kjente band som Immortal, Gorgoroth, Borknagar osv. Vi spilte inn en skive som vi ga ut selv. Etter dette her så gikk det en stund uten at noe skjedde for jeg måtte sitte inne i 15 måneder for drapsforsøk… Erik valgte å ta selvmord i 99. Og da tok jeg ett års pause…

I 2000 joina jeg ett band som het Frozen Cries. Gjorde under hele den her perioden planer og låter og spilte inn demoer for Örth. På en konsert vi holdt med Frozen Cries i Bergen var supportbandet Koldbrann fra Drammen. Der møtte jeg Fordervelse som skulle bli min faste samarbeidspartner og trommis i Arvas. Sluttet etter hvert i Frozen Cries og fokuserte fullt på Örth, men skiftet navn til Arvas.

Etter litt om og men og ett par demoer tok jeg en pause igjen før jeg i 2008 bestemte meg for å satse alt på Arvas, denne gangen ville jeg ha fullt band og spille live og da tenkte jeg på Fordervelse. Tok kontakt med ham ang trommejobben og han var interessert, fikk tak i Aindiachai fra Taake og en god kamerat av meg Hexzaldre ble med på bass. Vi øvde inn ett live sett og gjorde vår første konsert i Bergen 20.03.2009.

Meg og Fordervelse spilte inn debutskiva vår ”Blessed From Below..Ad Sathanas Noctum” høsten 2009. Jeg gjorde all gitar, vokal og bass og Fordervelse tok seg av trommene. Etter dette har det jo blitt endel spilling her og der og det har vært fantastisk å få være med å se bandet bli bedre og bedre. Har vært litt frem og tilbake med live musikere, men slikt er jo ganske naturlig. I Arvas er det to faste heltids medlemmer, og det er da meg og Fordervelse. Dagens besetning på scenen er meg på gitar, Stürm på gitar, Vhred på bass, Fordervelse bak trommene og på vokal har vi Angst Drakamer. Dette med å ha en egen vokalist var noe vi kom frem til tidligere i år, blir litt lettere for meg å KUN fokusere på spillinga. Nye vokalisten kommer også til å være med på nye skiva som vokalist og tekst forfatter. Så det var oppsummeringa.

Arvas_2.jpg

Arvas, navnet på bandet kan minne vagt om en alvekarakter fra Lord Of The Rings, kan du elaborere litt rundt bandnavnet?

Arvas betyr egentlig ikke noe i det hele tatt, det bare datt ned i hodet mitt en gang så likte jeg klangen i navnet og det var i grunn det hehe. Lord Of The Rings har jeg ikke noe forhold til rett og slett.

True Satanic Black Metal er en benevnelse du selv har brukt om Arvas i mange år, hva legger du i det?

Det er motpol til alt det her True Norwegian Black Metal greiene som alle bruker nå for tia, så jeg fant på noe anna som passer uttrykket til bandet bedre. Jeg har ikke hatt noe særlig forhold til alle disse TNBM bandene heller. Syns endel av disse bandene har et mer rock/punk utrykk enn regelrett svart metal. Arvas er vel mer thrasha og intenst og old school.

Live, fortell litt om hva vi kan forvente av Arvas på scenen.

Live pleier vi å kjøre veldig rett frem, men fakler, sauehoder/grisehoder, blod og faenskap bør helst være tilstede. Det har noe med symbol verdi og en viss attitude og gjøre, samt hyllest til døden. Disse tingene ligger meg nærme og betyr veldig mye for meg. Når det er sagt så er dette med scenedekor helt klart ting vi kommer til å utvikle videre i fremtiden. Sprenge litt grenser osv er jo helt klart interessant og kan bety mye rent underholdningsmessig. At folk mener det er uoriginalt med slike effekter på scenen er helt greit. Å være original er ikke nødvendigvis det som teller mest for meg.

Dere skal nå spille med Gorgoroth, hvordan kom det i stand?

Jeg så en event på Facebook faktisk om konserten og sa dette til Fordervelse, så da spurte vi Kvarteret her i Bergen om de hadde supportband, fikk ikke svar på en god stund men etterhvert fikk vi spørsmål om vi fortsatt var interessert, så det var det.

Hva betyr det for Arvas å få spille med Gorgoroth?

Det kan bety masse om de riktige menneskene er tilstede, promo valuen er enorm på en slik type konsert, selv om det er i Bergen. Er seks måneder siden sist vi spilte her, men denne gangen har vi helt ny besetning og håper dette kan være interessant for fans av bandet. Jeg vet også at det vil komme en god del tilreisende til denne konserten for å se Gorgoroth så håper de vil se oss også. Nå skal det også nevnes at bandet som spiller før oss, BLODHEMN også er ett band å legge merke til.

Hvilke planer har Arvas for framtiden?

Nå etter den konserten her så skal vi sette oss ned å gå gjennom nye låter jeg har laget og så velge ut hva som skal få være med på nye skiva. Det blir nok en litt lang prosess, men foreløpig ser det ut som det meste jeg har laget har falt i smak hos Fordervelse. Da er det bare å lage en pre prod med han på trommer og så hører vi litt på den en måneds tid før vi spiller inn selve skiva. Etter dette så prøver vi å få til noe Europa turnering utpå høstparten og dette er ting som nok vil skje, vi har ting på gang men vi offentligjør ikke noe før alt er bekrefta.

Arvas_1.jpg

Svartmetall har vært gjennom en del historie, spesielt i Norge, hva er det som er fascinasjonen med denne sjangeren?

Det er jeg litt usikker på, jeg har i grunnen ikke tenkt noe over det på den måten. For meg er svart metal en kunstform, en måte å utrykke seg på, attitude og integritet. Det dreier seg ikke så mye om musikken for min del. Ikke for å være arrogant men selv hører jeg nesten aldri på svart metal og skjønner ikke helt musikken som kom ut etter 97, syns mange av de nyere bandene høres veldig like ut og jeg ser ikke noe spesielt interessant i det de driver med. Det er også veldig mange band for tiden, mange nye kommer til hver dag og er jo umulig å følge med på alt som kommer ut, så jeg datt helt av lasset. Jeg pleier å si: skal jeg høre på black metal så lager jeg det selv…

Når det er sagt så har jeg mange venner som spiller i band, både kjente etablerte band og mindre band, til og med helt ukjente band. Disse bandene støtter jeg.

Topp tre band du kunne tenkt deg å dele scene med…

Ahhhh faen hehe, den var litt vanskelig, men det må bli Slayer, Megadeth og Mötley Crüe.

Og så et par bonusspørsmål:

Vi må spørre… Bor satan i Bergen?

Haha!!! Ja faktisk, jeg tror han bor i kjelleren min rett og slett.

Ettersom du holder hus i Bergen og er av riktig alder for spørsmålet så må vi nesten spørre om ditt forhold til Pondus…

Pondus ja, jeg har ikke noe forhold til ham, men jeg vet godt hvem Frode Øverli er for jeg traff ham på en Kiss convention en gang for lenge siden. Vi er begge ihuga Kiss fans serru.

Avslutningsvis… Hvorfor skal våre lesere sjekke ut Arvas, og hva er det som skiller Arvas fra horden av svartmetallband på markedet?

Arvas er noe annet enn de andre bandene akkurat nå. Dels fordi musikken er inspirert av helt andre genre enn svart metal.. Hører du ett svart metal band så kan man veldig fort trekke visse musikalske paralleller til det og det bandet. Det er ikke like lett å sammenligne Arvas sin musikk med andre i genren sånn sett.  Altså, må man på død og liv ha noe referere til så finner man jo kanskje noe, men det vil ta tid hehe.

Vi kjører en veldig mørk stil, det er ekstreme tekster og vi kjører full pakke live der vi får lov å gjøre det. Det er ikke så veldig mange band i Norge som kjører old school stilen akkurat nå, vi er dessuten endel eldre enn andre band og vi leverer. Rent utrykksmessig, lyrikkmessig og i stilen vil jeg si vi er i samme gate som Gehenna og Throne Of Katarsis..

 

Arvas på Facebook:

https://www.facebook.com/#!/pages/Arvas/26249586006

 

Myspace:

www.myspace.com/arvas