VREID – Bergen – Kvarteret & Club Bizarre

VREID – Bergen – Kvarteret & Club Bizarre

Både unge og gamle bergensere var så heldige at de kunne oppleve to konserter under Vreids miniturnè i Norges Rike. Vreid startet sin Vintertur på Tegleverket ti dager etter deres nye album "V’ kom i platehyllene. The Batalion og Iskald var support torsdagen på Teglverket (Kvarteret) for de over 20 år. To dager senere fikk også ungdommen med seg Sogneguttene på Bizarre (Ungdomshuset 1880) under Fritt Fall Festivalen.

Min jomfrukonsert med headlineren Vreid skulle bli spennende og den norske Black & Roll brigaden leverte en konsert som var en fryd for både øret og nakken. Windirs eksmedlemer Hváll (bass), Steingrim (tromme) og Sture (vokal, gitar) ble gjenforent med Windirs/Ulcus tidligere gitarist Strom i 2009 etter at Ese forlot Vreid. The Pitch Black Brigade var dermed klare for å lage en ny skive der kombinasjonen av episke black metal toner og 70-talls rock var hovedingrediensene. "V"  fikk internasjonalt veldig gode kritikker og live var det heller ikke mye å klage på.

Med "Helvete" innledet Vreid en episk tung intro som startet et helvete for headbangermusklene mine i etterkant av konserten. På Kvarteret var det en mer intens opplevelse enn på Ungdomshuset 1880 – lyden på den første konserten var litt mer profesjonell og den eldre garden kjente mer til fra materialet til bandet enn tenåringer på Bizarre. Til tross for dette gjorde det ingen stor forskjell for Vreid som liveband – de leverte uansett. Men publikumsmessig fordi den eldre generasjon hadde lov til å være lengre ut og dermed ble det mer folk på Kvarteret enn på 1880 pluss at ungdommen kunne ha fått litt mer headbang-opplæring.  Som smaksprøve fra den nye platen serverte Vreid "Arche", "The Sound of the River", "Wolverine Bastards", "The Blood Eagle" og "The Others & the Look". "V" er inspirert av tekster bl.a. fra Hamsun, Munch og Sarte og materialet peker litt tilbake til Windir røttene mens andre deler som rene vokaler er helt nytt i pakken.

På Kvarteret hadde Iskald allerede tatt plass som første band på scenen og var nesten ferdig da jeg ankom slik at jeg ikke fikk dem med meg. Men på 1880 spilte Iskald som nest siste før Vreid. Det var en litt kjedelig forestilling for min del selv om musikken deres var bra, varmet de meg ikke opp for Vreid.  Bodø- bandet hadde vært på turnè med Vreid før og lanserte sitt andre album i januar kalt "Revelations of Reckoning Day".

The Batallion var ikke med på konserten på Bizarre, men de var med på resten av Noregs tourneen. For meg trengtes vel litt tid for å komme i det riktige musikkhumøret og i den rette grooven til The Batallion.  Etter en to låter var metalstemningen på plass og bandet med rikets beste rett-i-trynet-thrash kunne nytes med en kald øl i hånden og litt nakkebevegelse inn i mellom. The Batallion kunne som alltid stole på sine hardbarkede fans i Bergen slik at de slipper å stå og spille foran en tom sal.

Dag  to under Fritt Fall festivalen på Ungdomshuset 1880 begynte for meg med Solstorm som leverte tunge toner av støy, doom og anti-euforisk stoner metal og var en bra mer roligere begynnelsen på dagen enn dag en. Publikumet var veldig unge siden det var fri aldersgrense og ungdommene koste seg i de fremste rekkene mens jeg hadde fortsatt vondt i nakken fra kvelden i forveien.

Mannepenis hadde den morsomste og den mest kontrovers opptreden på 1880. True Norwegian Porn Metal er vel ikke best egnet for unger under 18 år med låter som "Voldtekt av småbarn" og "Goat Fuck". Bandet kledde seg i opphissende fetishklær mens vokalisten stod med en erigert dildo foran skrittet på scenen og sang sterkt seksualiserte låter og delte ut kondomer til publikum. I en låt kom en fyr på scenen med en geitebukkmaske og lot som om han pulte noen oppblåsbare geitedukker. Tenåringene var vel også samtidig litt sjokkerte og fascinerte siden de fleste tilstedeværende rocket, banget eller lekte med de geitedukker.

Goddamn har et rykte som et av Bergens mest livespillende band. Det er over ett år siden jeg har sett dem live sist og trolig nok da i bedre form. En annen faktor var vel også at Goddam hadde noen tekniske problemer med trommene før starten, så det tok lang tid før de hadde den rette trommelyden på plass. Etter Mannepenis ble det mer tomt i salen og Goddamn klarte ikke helt å få de gjenværende i godstemning. Kanskje fordi bandet var på et rusfritt arrangement og spilte sin første edru konsert.

Death Academy var et av dagens yngste band og spilte en blanding av hardcore og death metal. Bandet har vunnet Battle of the Bands og har eksistert siden 2008. Noen unge tilhørere hadde de sikkert på sin side men i mine ørene var dette ingen stor konsertopplevelse og jeg tok en kaffepause før Iskald og Vreid skulle på scenen.

Alt i alt var dette to greie konserter og absolutt ingenting å angre på. Å ha sett Vreid to ganger selv uten øl og med masse nakkesmerter etterpå, kan jeg bare konkludere med at Europa inkludert Wacken Open Air kan glede seg.

http://www.myspace.com/thepitchblackbrigade