MAYHEM, THYRUZ – Jessheim – Kulturhuset

MAYHEM, THYRUZ – Jessheim – Kulturhuset

Dere kan selv få et inntrykk via videoen som ligger med her, men de ord jeg skriver er valgt fra en sitteplass lange oppe i salen. Sitteplass? Ja, dette var en konsert på Kulturhuset på Jessheim, der stolradene slynget seg oppover fra scenen. Hadde kjæresten min vært med, skulle vi sittet bakerst og klint. Men hun var ikke med, og det endte med at Thyruz klinte til med sin norske form for black metal. Lydbildet var ok, dog vel høyt. Dette gjorde at det innimellom smakte grøt. Helhetlig sett dog, var musikken til Thyruz overraskende bra. De har kule breaks, de fremstår på scenen som underholdende artister der de har masker og enkle effekter. Altså, det er ikke snakk om fyrverkeri og flygende kameraer ala Melodi Grand Prix, men sett i forhold til de fleste bandene der musikerne stort sett bare står der og rykker lett på hodet. Jeg har vært på mange konserter i mitt liv, og som regler bekrefter de musikken jeg allerede liker, eller så irriterer opptredenen meg grunnet dårlig lyd eller uengasjerte musikere eller altfor fulle folk. Men Thyruz sin opptreden fikk meg til å få lyst til å sjekke ut bandets utgivelser. Og da er det valuta for pengene.

Når en er sittende, edru og i godt humør, er det deilig å merke at jeg ikke blir sliten i beina. Det er tungt når man står i timesvis, slik jeg gjorde forrige helt i Strømstad, da Mayhem var rundt 2 timer forinket i forhold til det jeg først fikk oppgitt som tidspunkt. Videre var lyden ikke særlig topp i utlandet, da det ble rømmegrøt i de raskeste partiene. Det var derfor herlig å merke at lydbildet her hjemme var eminent. Det var jevnt og både gitarer og trommer spilte på lag, mens Attilas vidunderlige skrik og lyder drønner utover det ganske rom. Jeg synes at HellHammers trommelyd kan være litt plastikk til tider, men denne kvelden satt ting godt. Og da var det vel bare låtmaterialet som kunne gått gærn. Men med "Time To Die", "Illuminate Eliminate", "Deathcrush" (selvsagt), "My Death" og godbiter fra "De Mysteriis dom Satanas", inkludert tittellåten kan det ikke gå galt. Når Mayhem spiller til dans (eh, altså, ikke helt siden de fleste av oss satt godt) spares det ikke på konfekten. Eller kjøttet, om du vil. Det var mange kilo med kjøtt på scenen, noe som passer godt til Mayhems rå musikk.

Når storparten av publikum sitter, blir det litt stillere mellom låtene. Men han fyren som stod der fremme og ropte "Chainsaw Gutsfuck" med kropp og sjel ble til slutt fornøyd, da det dukket opp en motorsag på scenen. Mayhem er kunst, de skaper kunst og de har en særegen stil, både musikalsk sett (siden ingen album ligner på det forrige eller neste) og siden de varierer det de gjør på scenen. Norge 1 – Sverige 0.

www.thetruemayhem.com
http://thyruz.com/