Hva skjer med UFFA? – Del 1

Hva skjer med UFFA? – Del 1

Beboerne ved Innherredsveien 69c fikk natt til 29. desember i fjor den triste nyheten om at huset deres stod i full fyr. Uffa huset var i følge politiet påtent og dermed var beboernes faste tilholdssted gjennom de siste 30 årene borte. Etterforskning og undersøkelser på branntomta tar som vanlig noe tid og beboerne var tvunget til å finne seg et midlertidig oppholdssted.
Spørsmålene er mange nå i ettertid av brannen og først og fremst ville vi prøve å finne ut hva som skjer med Uffa fremover. Eternal Terror tok kontakt med pressetalsmann Bendik Næsje og her kommer det første av i alt 3 intervjuer om Uffa. Vi begynte med å spørre om det mest åpenbare.

Uffahus.jpg

Ståa i dag:

Savner dere bygningen i Innherredsveien?

Ja, det gjør vi. Bygget i Innherredsveien var for mange av oss som ett andre hjem, og vi ser tungt på å måtte gi slipp på huset som det alltid har vært. Heldigvis får vi tomta tilbake!

Hvor holder dere hus nå? Er dette en midlertidig løsning dere er fornøyd med?

Vi har brukt Ivar Matlaus bokkafe på Svartlamoen samt lokalene vegg i vegg, Infocafeen, til å holde møter og fortsette smått med cafevirksomheten vår. Vi er veldig glade for at vi fikk låne lokalene, men i løpet av uke 10 får vi en arbeidsbrakke oppe på tomta, så vi kommer til å flytte oss opp dit i stedet. Da kommer også øvingslokalene til å bli tatt i bruk igjen.

Har Trondheim Kommune ytt dere den hjelpen man kan forvente i en sånn situasjon?

Det er veldig bra at vi har blitt involvert i prosessen helt siden første dag, og at kommunen faktisk har lyttet til hva vi har hatt å si. Personlig syntes jeg uansett det er temmelig arrogant og uten å nøle foreslå salg av tomta dagen etter brannen. Heldigvis ble det ikke slik, og bystyret kom frem til den rette beslutningen. Nå skal vi sammen med kulturenheten og Trondheim Eiendom se på videre utforming av det nye UFFA-huset. UFFA har selv en visjonsgruppe som skal legge frem forslag om hvordan tomta skal bli brukt.

 

Hva er UFFA
UFFA er et autonomt ungdomshus i trondheim. UFFA står for Ungdom For Fri Aktivitet og kjemper bl.a mot rasisme, kvinneundertrykking, kapitalisme, autoriteter og homofobi! Det som menes med sjølstyrt er at det er brukerne som bestemmer hvilke aktiviteter som skal foregå og ikke myndighetene!

Husets styrende organ er allmøtet(onsdager klokka 18 – unntatt ferier). Alle som vil gjøre noe på uffa kan møte opp her og legge fram sine saker og synspunkter. Styret av huset er organisert flatt, det vil si at det er ingen leder som bestemmer, alle har like mye de skulle ha sagt.

 

Uffa_brenner_2010.jpg
Uffa brenner natt til 29. des 2010

Brannen:

Det var en skikkelig nedtur med brannen i jula. Hvordan har Uffa-ungdommen taklet det å miste sitt tilholdssted?

Det har gått overraskende bra. At alle har klart å tenke fremover og at alle har engasjert seg i prosessen tror jeg har hjulpet med å holde humøret oppe innad i miljøet.

Minnene har dere fortsatt, men det var garantert mye historie som forsvant i den brannen? Mistet dere alt eller klarte dere å redde noe?

Av ting vi har mistet kan jeg nevne uttallige konsertplakater, bannere brukt i demoer, noen av trikkestolene, kickerbordet og sikkert hundrevis av arbeidstimer lagt i forskjellige veggmalerier har gått opp i flammer. Bokkafeen hadde også masser av fanziner, lp-er, cder, kassetter, t-skjorter og lignende som vi har mistet. Heldigvis stod hele konsertsalen uberørt av brannen, så alt av konsertutstyr og sceneutstyr har overlevd, i tillegg til Angor Wat-banneret på backstagen!

I følge politiet så var brannen påsatt, men vi skal ikke spekulere noe videre i hvem som eventuelt har gjort noe sånt. Men, bare tanken på at noen kan starte en brann som får så ødeleggende resultat på noe som er så viktig og som betydde så mye for så mange, det får folk til å begynne å tenke.

Det er jo åpenbart at uansett hvem som har gjort det, må det ha vært noen som ikke har noe personlig forhold til UFFA. Folk kommer og går inn og ut av miljøet med forskjellige tanker, intensjoner og planer, men ingen med tanken om å svekke miljøet. Man kan konspirere i all evighet om hvem som har gjort det og hvorfor uten å bli noe klokere tror jeg. Det er for oss uforståelig at noen faktisk har tent på huset vårt.

Uffa har nå opplevd 2 branner, den første i 84 og nå denne i 2010. For å unngå at dette skal skje igjen, vil dere nå gjøre noe spesielt?

Vi får vel begynne å ha nattevakter!

Et av de store spørsmålene som folk stiller seg er jo om det blir noe brukbart forsikringsoppgjør på dere, slik at gjenoppbyggingen kan starte.

Det er nå klart at forsikringssummen blir på 4,5 millioner. Dette er en og en halv million mer enn kommunaldirektør Morten Wolden først antok. Vi har uansett startet med å skaffe egenkapital, men det kan nå hende at dette vil gå mer til innvendige ting, og at kommunen dekker byggeutgiftene helt og fullt. Vi får vente og se. Uansett så blir huset bygd opp!

56bddd2bb72242c16249a775fb32b043.jpg
Laserguys live på Uffa 2009

Musikkmiljøet:

Uffa band er definitivt best på bandnavn. Jeg nevner i fleng: Vi Gruer Oss, Nessets Pasienter, Brutal Kuk, 10 – 12 Søstre, Sinnsyk Dildo, Religiøs Voldtekt og ikke minst So Much Hair But How to Cut It.

Jepp! Kreativiteten blandt musikerne på UFFA har alltid vært på topp.

Uffa har vært brukt som øvingslokale både inne og ute i brakkene. Hvilken løsning har banda måtte benytte seg av nå etter brannen?

Vi har ikke benyttet øvingslokalene i det siste, da vi ikke har hatt strøm der før nå. Jeg tror banda har måttet ordne med forskjellige løsninger og låne øvinger av andre band i andre lokaler for eksempel. Lokalene i brakkene vil bli tatt i bruk igjen om kort tid.

Hvordan ser dere for dere at det skal bli nå med nybygg? Vil tilbudet til band som trenger øvingslokale større?

Jeg håper det! Vi har diskutert om en bedre utnyttelse av kjelleren, hvor det er store rom som ikke blir brukt til noe. Personlig syntes jeg at å ha tre-fire ekstra øvingsrom der nede hadde vært utrolig bra, da pågangen blant band som vil begynne å øve er stor. Alt slikt vil vi sammen med kommunen komme frem til. Uansett vil ikke tilbudet bli noe mindre!

Musikkmiljøet på Uffa har hele tiden vært veldig fruktbart. Jeg tenker da på at det kommer nye band hele tiden. Hva er årsaken til dette tror du?

Jeg husker selv da jeg begynte å øve der var det jo akkurat fordi det kosta så og si ingenting. Dette er en av grunnene til hvorfor band søker til UFFA. Det er også kult å se at punk-spiriten blant nye UFFA-kids er stor når det kommer til musikk, og mange ser på det å være et "UFFA-band" som en bra ting.

Jeg antar at dere var i gang med planleggingen av feiringen av 30 års jubileet. Hvordan går det med disse planene nå? Blir noen av dem vraket eller blir hele greia bare forskjøvet til dere er på fote og er inne i nye lokaler?

Både Pøbelrock og 30-års jubileum vil bli gjennomført, men vi måtte starte planleggingen fra scratch da vi ikke vet hvor vi kan ha konserter og slikt enda. Det er vanskelig å booke band uten å ha en scene å booke de til. Vi jobber mest med dette nå, og vi prøver å få spikra noen datoer på noen scener så vi kan fortsette med booking og videre planlegging. Vi antar at UFFA-tomta blir omgjort til byggeplass tidligst til sommeren.

UFFAstoettekonsert.jpg

Støttekonserter:

Fredag 11. mars blir det arrangert Støttekonsert for Uffa i Verkstedhallen i Trondheim. Hvem er det som står bak dette arrangementet?

Arrangementet i Verkstedhallen er satt sammen av en blanding av folk fra UFFA’s booking samt tidligere "brukere" av huset, hvor mange nå er med å driver Verkstedhallen og er bosatt på Svartlamoen. Verkstedhallen stilte seg tidlig til disposisjon for å holde støttekonsert!

Det står hele 12 band på plakaten og dermed burde programmet være fullt opp i løpet av kvelden. Er det noe mer som skjer der og da?

Utover fete konserter og god stemning vil det være konsert med Damekoret fra svartlamoen i lobbyen tidligere på kvelden. Man skal ikke se bort ifra overraskelser!

Det var også en støttekonsert på Cafe 3B den siste helgen i januar. Er det noen flere arrangement av denne og/eller andre typer som er planlagt?

3B var utrolig fornøyde med det arrangementet som var der, og de sa kjapt etterpå at de var interreserte i å ha noe av det samme igjen, og ga oss noen datoer vi kunne bruke i mars, dette vil vi komme tilbake til. Pias Cafe har sagt seg villige til å holde en hel helg med konserter til inntekt for UFFA. Hvis jeg ikke tar helt feil var dette fredag 18., og lørdag 19. mars. De ville overraske oss med hvilke band som skulle spille da dette er et arrangement i full regi av Pias! Førstkommende arrangement blir nå på fredag (4. mars) på ISAK, med noen av de yngre banda fra UFFA. Dette ble iverksatt da så og si alle støttekonsertene har vært på plasser med aldersgrense, og en stor del av UFFA-ungdommen er ikke over 18 eller 20 enda.

Er det noen muligheter for givertrengende folk å få bidratt til Uffa-kassa?

Uten tvil! Hvis det er penger man vil bidra med, er kontonummeret 42002459625. Hvis man føler seg kreativ og har et prosjekt man vil iverksette i samarbeid med UFFA, er det bare å ta kontakt!
Uffa_Wannskrekk.jpg
Wannskrækk live på Uffa 2006

Nye UFFA:

Har dere begynt å tenke på hvordan dere ønsker den nye bygningen?

Jepp. Som jeg har nevnt tidligere har vi satt sammen en visjonsgruppe som ser på flere muligheter for utnyttelse av tomta, samt hvordan huset skal bli. Det eneste vi vet foreløpig er at det nye huset vil ha minst like stor kvm., og rom nok til å fortsette samme virksomhet som før. I tillegg vil både lydisolering og ventilasjonsanlegg være noe vi må venne oss til.

Hvem er det som er med og bestemmer utformingen av nye Uffa-hus?

Det er vi sammen med kulturenheten og Trondheim Eiendom. Ingenting vil bli vedtatt om hvordan de nye tegningene vil bli med mindre både vi og de har sagt oss enige.

Er det for tidlig å si noe om hvordan de nye lokalene vil bli? Hva vil lokalene bestå av? Øvingslokaler, konsertlokale, kafe

Vi kan jo starte med å se hva vi allerede hadde: Kafe, kjøkken, bokkafe, mørkerom, utstyrsrom, konsertsal, backstage, øvingslokaler og ikke minst toalett. Vi har blitt lovet at alt dette skal være i det nye huset, og da gjerne med rom som faktisk er egnet for den bruken, slik at det blir lydisolering på både konsertsal og øvingslokale for eksempel.

Som avslutningsspørsmål; blir det speil i den nye backstagen?

Absolutt ikke!

http://www.uffa.no