SUSPERIA & CHROME DIVISION – Dobbel dose……

SUSPERIA & CHROME DIVISION – Dobbel dose……

Susperia er i vinden som aldri før. Mye av dette er takket været bandets deltagelse i den norske utgaven av Melodi Grand Prix. En annen årsak har vært medias interesse for frontmann Pål Mathiesens privatliv. Pål har i tillegg tatt over rollen som vokalist i Chrome Division og her får du en dobbel dose med oppdatering fra begge bandleirene.

Susperia_11_1.gif

Susperia har nettopp vært gjennom Grand Prix sirkuset. Det er vel en relativ stor barriere som skal brytes før man melder seg opp til en sånn event?

Egentlig ikke for vår del. Nå har aldri Susperia gitt seg ut for å være veldig "underground" og har heller aldri hatt noe Black Metal stempel på seg, så vi hadde ikke så mye betenkeligheter med dette egentlig. Vi er selvfølgelig klar over at dette er et sirkus og kanskje ikke helt tilrettelagt for vår sjanger helt enda. Men alt er altså mulig når man ser på Keep of Kalessin sin respektable plassering i fjor. Da aner man kanskje at de som sitter og ser på også er ute etter noe fresht, nytt og annerledes. Jeg har mer betenkeligheter med slike ting om "Norske Talenter" og disse andre konkurransene. MGP er en helt annen verden og man får jo internasjonal oppmerksomhet bare ved å være med i den norske runden! Vi hadde heller ikke tonet det ned eller prøvd å tilpasse noe. Vi lagde en Susperia låt og fikk med Mustis for å krydre litt og kjørte på. Vi angrer ikke et sekund på deltakelsen, for makan til profft apparat og kul opplevelse skal man lete lenge etter. Det er mer moro som skjer rundt dette enn akkurat de 3 minuttene man ser på TV altså. Nettverksbygging og kontakter ikke minst.

Har dere fått det utbytte av GP som dere ønsket?

Skal innrømme at når man først ble dratt inn i dette kom jo konkurranseinstinktet og det var ganske surt å ikke få spille i Spektrum. Men når jeg satt der i salen og så finalen, så kikka jeg rundt meg og så hva slags folk det var som stemte på dette her, og da var det liksom greit allikevel 😉 Det er nok ikke helt vår arena for å komme helt til topps gitt. Hadde det vært en sang-konkurranse med en fagjury involvert så hadde det vært noe annet. Men dette blir for konservativt og folkelig for vår hardtslående musikk enn så lenge. Men utbyttet har vært udelt fantastisk. Som jeg nevnte, kontaktene og nettverket vi fikk bygget. Men også opplevelsen av å spille på så store steder, foran tusenvis av mennesker i salen, og millioner der hjemme. Det var et kick som varte i mange dager av gangen. Tredjeplass på iTunes Rock lista er ikke dumt det heller. Vi har nådd ut til tusenvis av nye potensielle fans. Og gamle pensjonister stopper meg nå på gata, klyper meg i armen og sier; -Dere var jaggu best altså!!- Det er en god følelse faktisk.

Det har vært mange nyhetssaker om Susperia i dagspressen under GP. Mye av fokuset har vært på ditt hjerteinfarkt og din mors bortgang. Hvordan har dette vært for deg personlig? Ble det revet opp i mye lukkede følelser?

Det kom jo en reaksjon tilslutt. Det gjorde det. Det er litt spesielt å bla opp i landets største avis og se 2 helsider med bilde av deg selv og hele livshistorien din bretta ut til folket. Det var kult og fint på en måte, men når det sank inn litt så var det litt tungt. Er noe merkelig ved å lese dine private tanker på trykk i en avis av dette formatet gitt. Men befriende på en rar måte også. Det gikk over og sakene skal nok rammes inn og henges på studiorommet ja.

Susperia_Attitude.jpg

Hva er planen til Susperia nå fremover? Jeg regner med at dere ikke kommer til å ligge på latsiden. Det gjelder vel å melke kua nå?

Vi ligger på ryggen med hvert vårt spann og melker for harde livet vi! 😉 Neida, klart vi må benytte oss av den nye situasjonen og all oppmerksomhet. Vi har fått veldig mye positive reaksjoner på både låta og selve performansen som band, så vi har en del møter i vente med innflytelsesrike personer. Så det er en spennende tid i møte. Vi runder av innspillingen av den nye EP`n denne uka og får ut den om ikke så lenge, skal bare nagle i land en distribusjonsdeal først her så kommer den. Som sagt, en del møter innimellom dette også.

Dere har jo fått inn ett nytt medlem i bandet (Mustis x-Dimmu Borgir), hvorfor valgte dere å få med synth nå etter så mange plater uten?

Tiden var kanskje moden for å prøve noe nytt? Kanskje ikke nytt, men heller å legge til en ekstra dimensjon til musikken vår. Vi har alltid vært melodiøse og har benyttet oss mye av gitar og vokal harmonier, så musikken vår har egentlig på visse tidspunkt skreket etter å få synth på seg. Så dette var noe vi ville prøve ut. Og grunnen til at det ble Mustis og at det skjedde nå er jo ganske tilfeldig egentlig, men føltes også ganske riktig. Han er en god kompis av oss fra før, kjent hverandre i mange år. Han var ledig og spillesugen igjen. Og vi ville ha en ekstra dimensjon på MGP låta hvis vi først skulle bli med der. Så tidspunktet og elementene falt egentlig på plass av seg selv. Han trives såpass godt i vårt selskap, og dette er meget gjensidig, så han ville være med litt fremover. Så han er selvfølgelig med på EP`n, hvor vi nettopp har spilt inn nye orkestrale versjoner av 3 gamle låter som nå låter hinsides kult med Mustis delaktig! Hva vi gjør i fremtiden og hvor lenge han blir med tar vi helt med ro og et prosjekt av gangen type ting. Ikke noe stress egentlig. Det blir nok noen konserter uten han, men det blir også utvalgte konserter med Mustis. Kan jo si han hadde 11 års pause fra bandet, i og med han var med på vår første demo, he he

Etter å ha sett deg med både Susperia og Chrome Division den siste tiden må jeg påpeke at du synger bedre enn noen gang, hva gjør du annerledes nå i forhold til før?

Starter med å si hjertelig takk. Jeg vil tro at lang erfaring og mye trening har vært den viktigste faktoren. Men det skal sies at det hjalp noe utrolig å slutte å røyke. Den som påstår noe annet burde ta en runde med seg selv og prøve. For en del år siden følte jeg også at jeg hadde mer å gå på, men stagnerte litt. Da gikk jeg til en skrulling av en sangpedagog som fikk meg inn på nye tenkemåter, og lærte meg grunnleggende oppvarmingsteknikker, samt gode teknikker for å synge. Dette sparka i gang en voldsom utvikling på kort tid. Det merka jeg selv, for jeg følte etter hvert at jeg hadde stålkontroll på det jeg drev med, og jeg fikk til saker jeg bare kunne drømme om tidligere. Jeg starta jo som en erketypisk "Growler" jeg for mange år siden. Men følte at jeg hadde så mye mer å gi, og det faktum at jeg er lidenskapelig til det med å synge, og da vil jeg så inderlig mestre så mye som mulig. Og bare brøle ga meg ikke så mye personlig. Jeg er stor fan av 70 tallets rocke og heavy metal vokalister. Jeg føler at jeg har lykkes på mange vis, og er fornøyd med resultatet av mange års perfeksjonering. Finurlig nok har mye jobbing med stemmebruk også gitt meg anledning til å jobbe med dubbing profesjonelt. En fin avkobling når jeg ikke er opptatt med musikken.

ChromeDivision_11_1.jpg

Chrome kommer med ny plate i april og jeg må si at det er det beste jeg noen gang har hørt fra den kanten og jeg påstår at mye av årsaken til dette ligger i din vokal. Det er mye mer variasjon enn tidligere. Har du fått noen tilbakemeldinger fra Chrome fans, evt ihuga Eddie fans?

Det har vært lite negative tilbakemeldinger heldigvis. Noen blodfans av Eddie er det alltid som ikke tolererer at han er borte, men liker de ikke nye plata så liker dem nok ikke bandet godt nok heller. Chrome soundet og låtene er på plass de, bedre en noen gang. Og jeg har kanskje tilført mer variasjon enn det har vært tidligere ja. Ankepunktet før har jo vært at vokalen kanskje ble litt monoton, selv om jeg personlig syns Eddie har en drit tøff vokal greie gående. Men det har nok ikke ødelagt noe for Chrome at det nå er jeg som styrer mikrofonen. Jeg gjorde en festival i Tyskland for Chrome for 2 år siden mens Eddie fortsatt var med, men ikke kunne stille. Og vi blåste taket av hele hallen og ble omtalt som det absolutte høydepunkt den kvelden. Så min inntreden i rekkene var jo da relativt smidig og problemfri kan du si. At Chrome nå skal slippe en plate det er store forventninger til tar jeg med stoisk ro, for dette har blitt skikkelig bra om jeg må få lov til å si det selv. Og det har nok ikke bare med min tilførsel av ny vokal å gjøre. Men gutta har virkelig fått en fresh ny start og komponert noen vanvittige fete låter som var en fryd å legge vokal på! Gleder meg stort til å høre reaksjonene der ute!

Chrome kan vel ikke akkurat få skryt for å spille mye live. Har dere noen planer om å komme dere ut på veien ifbm nye skiva?

Noen turnè er ennå ikke spikret men vi holder alle dører åpne vi nå. Vi har en festival i Tyskland 16. April, rockebandet Chrome på Kings of Black Metal Festival, vel å merke, ha ha ha. Og vi er på plakaten til dette års Karmøygeddon, som vi gleder oss veldig til. Vi skal gjøre 2 videoer med Patric Ullaeus så det kommer til å skje mye med Chrome fremover tipper jeg.

Får dere mye negative reaksjoner når dere spiller live med Chrome? Tenker da på siden Shagrath stort sett ikke er med. Jeg vil tro at det er mange som møter opp for å se han.

Tja meget mulig det. Men blir de skuffet da så kanskje de ikke er så interessert i bandet som de strengt tatt burde ha vært? Bandet er jo mer enn en person, og blir de skuffet av å se Chrome så er det lite vi får gjort altså. Vi leverer varene uansett hvem som spiller den ene gitaren vi altså! Skjønner at det er rart og ikke optimalt, men vi kan ikke ta kritikken for det, for vi stiller hvert fall opp og spiller uansett! Og folk skjønner vel at det er ikke alltid frontfiguren i verdens største Black Metal band kan stille med sitt andre band når Dimmu står på som mest. Men Shagrath syns det er frustrerende selv og stiller på det han makter å få til. I hans fravær har vi fått med Åge fra Mortiis som fungerer helt utmerket. Så den av de to som er aktuelle, stiller på gigs. Vi har gjort det så enkelt slik at vi kan hvert fall gjøre konserter og ikke være helt fraværende slik som tendensen tidligere har vært i Chrome. Og det er da hvert fall noe syns du ikke? 😉

ChromeDivision_Shady.gif

Kommer du til å holde deg til Susperia og Chrome, eller har du andre prosjekter/band som også opptar din tid?

Noen flere band er uaktuelt å melde seg inn i nå. Det blir for mye. Ikke bare skal du stille opp, på øvinger og konserter, men du skal faktisk også sitte ganske mye og skrive tekster, arrangere vokal, lage demoer osv osv. Så det er absolutt ikke tid. Spesielt ikke nå når jeg i tillegg styrer alt av merchandize for begge banda samtidig som jeg driver plateselskap for Susperia. For ikke å glemme dubbing jobbene på siden. MORN DU………. Engangsprosjekter er noe annet. Da jeg elsker utfordringer skal jeg gjøre noe klassiske greier jeg har blitt forespurt om, med piano og klassisk gitar. Mer om dette senere 😉

Hva er kulest: Evil Dead serien, eller Hellraiser serien?

Det er enkelt! Evil Dead helt klart. Hellraiser holdt seg bare til 2`ern. Mens Evil Dead var fantastisk hele serien ut. Og snakker man om å ha gode minner fra ungdommen med kompiser så er Evil Dead, da spesielt Army of Darkness, noe som stadig blir nevnt!

Fritt ord:

Takk for at nettopp DU oppdaterte deg på Chrome og Susperia. Og støtter opp! Det setter vi enormt pris på. Håper dere alle blir fornøyd med nye Susperia EP`n med nyinnspillinger av gamle låter i samarbeid med Mustis! Og at den nye Chrome plata faller i smak, det er heftige rockelåter folkens! Følg med. Og KJØP plater, ellers går detta på dunken snart 😉 Chrome kommer også på dobbel gatefold vinyl by the way!

http://www.susperia.net/
http://www.chromedivision.com/