GAIA EPICUS – Mørke hemmeligheter

GAIA EPICUS – Mørke hemmeligheter

Gaia Epicus er bandet nordmenn og spesielt trøndere elsker å hate. Ikke kjøper vi platene deres og veldig få av oss går på konsertene deres. Hvorfor det er sånn, vet ingen. Likevel fortsetter Thomas Hansen og hans Gaia Epicus å levere plate etter plate. Gaia Epicus ble dannet i 2001 etter flere år med eksperimentering innenfor flere sjangere og under mange forskjellige navn. 4 fullengdere er det blitt på bandet og nummer 5 er planlagt innspilt i 2011. Pr dags dato består Gaia Epicus kun av bandgrunnlegger Thomas Hansen.

GaiaEpicus_Thomas.jpg

Power metal

Med den suksessen band som Gamma Ray, Helloween og Stratovarius hadde på sluttet av 80 tallet og begynnelsen av 90, føltes det ganske naturlig for nye band å følge samme oppskrift. Hvordan var det med Gaia Epicus? Hvilke av disse banda betydde mest for dere i begynnelsen?

Selv om Helloween var gamle helter var det vel ikke de som gjorde at vi gikk over til denne typen musikk, det var faktisk Stratovarius som var årsaken. Når det er sagt har vi jo hentet masse inspirasjon fra både Helloween og Gamma Ray, men også band som Megadeth, Iron Maiden, Rhapsody of fire osv. har vært veldig viktige i det som i dag er Gaia Epicus. Vi går jo visstnok under Power Metal sjangeren stilmessig, men selv sier jeg at vi spiller melodisk metal med elementer av power, speed, prog og thrash siden vi blander alt dette.

Power metal blir av mange også omtalt som happy metal, så da lurer vi; har dere det mye moro når dere holder på med plateinnspilling, konserter og turnering osv?

Det er helt klart veldig mye moro rundt det og være i studio eller på turne, men det gjelder jo alle band uansett musikk sjanger. Det som er moro med Happy Metal er jo at man blir i veldig godt humør av det, og det at man foreksempel kan lage en veldig lystig melodi med en dyster tekst. hehe

Dere har jo laget en del kreative musikkvideoer opp gjennom årene. Vi må ærlig innrømme at vi har fnist godt av bl.a. "Fire & Ice" og "Hand of Fate". Er det mye humor ute og går på videoinnspilling?

Humor er en veldig viktig del av både musikken men også for meg privat. De videoene vi eller jeg har laget har helt klart mye humor i seg og de er ikke akkurat det beste kvalitetsmessige på musikkvideofronten. Men med tanke på at disse videoene ikke kostet mer en litt bensinpenger for og lage, og at det er mine første forsøk på og lage musikkvideo så er jeg ganske fornøyd. Jeg har sett ganske mange videoer som er laget av profesjonelle folk og som sikkert har kostet veldig mye, men som faktisk er jævlig mye dårligere en våre videoer. Hvorfor skal man ta alt så jævla seriøst hele tiden? det blir bare en kjedelig hverdag av det. Det vi driver med tar vi selvsagt seriøst men det går fint an og legge inn masse humor i det hele.

Hvordan gikk det med skinnbuksene som ble utsatt for vann i "Hand of Fate"-videoen? En person hvis navn ikke nevnes fikk nesten sjokk da han så fine skinnbukser bli behandlet på den måten.

Skinnbuksene ofret seg for kunsten og overlevde ikke møtet med musikkvideobransjen. hehe
Men de var gamle og klare for og bli lagt på hylla uansett så det gikk helt greit. Du får hilse vedkommende og si at skinnbuksene var lykkelig da de gikk bort fra denne verden. Det var verre med han som hadde buksene på seg, for da jeg kom ut av vannet var leggene mine fulle av små sorte igler.

GaiaEpicus_releases.jpg

Design, layout & image

Design, layout & image er tre viktige ingredienser for et band. Det kan for mange virke noe mer gjennomtenkt hos band spesielt innenfor denne sjangeren. Hvor mye tid legger Gaia Epicus ned på dette?

Ja de fleste band innenfor Power sjangeren er veldig bevist på dette når det kommer til albumcover osv. Jeg synes det er viktig å ha ett flott cover til denne typen musikk, og at coveret skal gjenspeile en del av tekstene som er på albumet, så det går nok med en del tid på og tenke ut hvordan jeg vil ha ting.

Det er ingen tvil om at Gaia Epicus er et kreativt band. På "Damnation"-skiva fikk dere plass til både trollmenn, kamproboter, nakne damer, torden og lyn. Kan dere fortelle litt om albumcoveret på den nye plata, "Dark Secrets"? Hvem er kunstneren?

På "Damnation" coveret som på alle andre våre cover er det mange detaljer og ting fra tekstene på skiva. For og ta de tingene du never: Trollmann har vi på alle våre cover siden han er vår maskot. Kamproboter er fra sangen "Cyborgs from hell", og den handler om hva som skjer når teknologien går for langt. Nakne damer, vel… det var ikke noe utgangspunkt at det skulle være en naken dame, for dette er moderjord som gråter over det som skjer med henne (verden). Torden og lyn kommer som en følge av både kraftig ekstremuvær men også av en jord som går under. Når det gjelder "Dark Secrets" så er temaet denne gangen at det finnes utrolig mange mørke hemmeligheter ute i verden, både som vi ikke vet om og som vi kanskje ikke vil vite om. Du kan selvsagt finne både trollmannen og andre elementer fra skiva på coveret. Kunstneren er J. P. Fournier som har laget 3 cover for oss nå, og han har laget cover for blant andre Edguy og Avantasia.

GaiaEpicus_Darktour_lineup_2010_dd.jpg

Live

Jeg kan i alle fall huske 2 konserter i Trondheim (den første på Bybroen Scene i 2005 og den andre på Kafe Larssen 3 år senere) som er blitt ganske så legendariske på hver sin måte blant en del av metalkjernen i Trondheim. Hva husker du best fra disse 2 konsertene selv? Er det spesielt å spille i Trondheim eller er det bare vi som holder til her som skal ha det til at det er slik?

Jeg kan faktisk huske at du også var på vår releasekonserten av debut albumet "Satrap" i 2003, og dette var også på Kafé Larssen. Konserten i 2003 husker jeg nok best siden det var release av første skiva og for at det var stinn brakke og topp stemning, ja også var det en jo en koselig jente som kasta øl på gitarene våre og det var jo morsomt, NOT! hehe (det finnes video av konserten på youtube)
Når det gjelder konserten på bybroen i 2005 er det en konsert vi er veldig fornøyd med spillemessig og lydmessig. Det var jo dessverre dårlig oppmøte blant publikum men slik er det og bo i Norge, man vet aldri om det kommer folk. Vi hadde en meget bra scenelyd og lyden ut var også bra så vidt jeg husker, så all ære til lydmannen Tommy og hans kompis. Vi hadde jo ett oppvarmingsband fra Trondheim og det viste seg å være en svært dårlig ide siden det var en gjeng med drittunger, fordi snudde nemmelig opp ned på backstage mens vi spilte og flere ting ble ødelagt. Når det gjelder konserten i 2008 så gikk den vel sånn passe okay, det var lite folk og vi gjorde ikke vår beste konsert for og si det sånn. Vi fikk jo litt slakt av vertfall en person på denne konserten men det hadde nok blitt slakt selv om personen ikke hadde vært tilstedet der tror jeg. Det er bestandig moro med folk som "leker" journalister og som ikke kan gi slakt uten og være totalt usaklig. Nå finnes det jo "proffe" journalister som gjør akkurat det samme, men men… moro lesning blir det jo. hehe. Jeg tror nok det var mer spesielt å spille i Trondheim før i tiden enn det er i dag, og at det var bedre tider for hard rock og metal da. Men dette gjelder for så vidt over hele Norge også.

Har dere planer om konserter?

Ja jeg driver og legger litt planer slik at vi kan få promotert vårt nye album. Det blir vel et par konserter i Norge men vi prøver å fokusere mer på utlandet nå, og noe av det som er under planlegging er England, Spania og Frankriket.

Hvordan takler dere nesten tomme konsertlokaler VS fulle konsertlokaler?

Jo mer folk jo mer energi får du fra publikum så da er det mye lettere og gi jernet. Men om vi spiller for 20 eller 200 så gir vi alltid 110 % uansett, det kreves bare litt mer jobbing når det er lite folk.

The Dark Tour Part 1 gikk ikke helt som det skulle. Hva skjedde der og hvordan ligger det an med Part 2?

Vi skulle ut på turne med Killing Machine (x-medlemmer av Slayer, Testament, Stratovarius, Evergray) men dette ble dessverre avlyst fordi bookingselskapet Killing Machine brukte viste seg og være noen korrupte jævler. Det var veldig synd for vi hadde gledet oss til dette og fordi vi også var tilbudt om og bli med videre på Europaturne. Part 2 er under planlegging og blir forhåpentligvis ikke avlyst.

Det kan virke som om Storbritannia er et større marked for Gaia Epicus enn her hjemme. Er det mer fan der eller er det ganske enkelt bookingfolka som er mer åpne og mottakelig for flere typer band?

Power Metal markede er nok voksende i UK takket være blant annet Dragon Force men det er generelt mye enklere og få spilling i England en i Norge, men de har dessverre dårligere dealer og gi til mindre kjente band.
Men også i Norge må man jo jobbe seg opp til bedre dealer.

GaiaEpicus_live_2.jpg

Pre-Gaia Epicus

Historien til bandet og da spesielt i tiden før Gaia Epicus ble en realitet, kan virke noe kronglete og vanskelig. Har det vært en tung reise fra Rått Kjøtt i 1992 og fram til i dag?

Det har helt klart vært en veldig lang og tung reise men jeg ville ikke ha vært foruten den. Det har vært mye et steg frem og to tilbake, men heldigvis er det flere steg fremover av og til også. Det som har vært mest slitsomt de siste årene er og ikke ha ett fulltallig band som ønsker og satse 100% på musikk. De beste opplevelsene og minnene jeg har i livet er fra band og musikkrelaterte ting.

Du var innom mange bandnavn og for så vidt også stilarter før du endte opp med Gaia Epicus og power metal. Hvilke(t) av bandene du hadde før Gaia Epicus tror du ville ha greid seg best nå i dag?

Der må jeg nok si "Execution" fordi vi hadde noen knallgode låter og det var musikk som ville funket like godt i dagens musikkverden.

GaiaEpicus_live_1.jpg

Line up

Dere har lenge sett etter faste bandmedlemmer, og lenge benyttet dere av gjeste- og sessionmusikere. Hvordan fungerer det å spille med gjester og session?

Det er veldig slitsomt og ustabilt og ikke ha faste folk som er klare til action når det skjer noe, men så lenge jeg har folk som er dyktige til å spille så går det fint. Så lenge folk ikke merker at vi ikke er ett band som har stått i øvingslokalet i mange år for og bli samspilte så går det jo veldig bra, og det har nesten blitt slik at vi spiller bedre med lite øving en med mye øving. hehe
Vi kan stille opp og spille en konsert med foreksempel en trommis som vi først møtte 1-2 dager før konserten, eller som da vi spilte i Spania før jul, da møtte vi bassisten for første gang samme dag som konserten og vi rakk bare og spille igjennom 2-3 låter på soundcheck. Det har nesten blitt en risikosport å spille en Gaia Epicus konsert da vi aldri vet hvordan de nye folka vil funke. Men på alle konserter jeg har gjort har vi fått god respons både fra folk som liker slik musikk og fra de som ikke liker slik musikk. Når folk kommer og sier at vi er jævlig samspilte etter en konsert, og vi har møtt halve bandet for første gang dagen før, og når vi har hatt 1-2 øvinger i løpet av det siste året, ja da må vi vel gjøre noe som er riktig?

Hvordan går medlemsjakten?

Still searching!

Hvilke gjestemusikere spiller på "Dark Secrets" og hvordan kom dere i kontakt med disse?

Denne gangen blir det ikke mange store kjente navn slik som det var på forrige album, men det blir en keyboardist ved navn Michael T. Ross som spiller med Lita Ford. Ellers blir det noen livemedlemmer av Gaia Epicus på bass og sologitar pluss en kjenning av meg på trommer. Jeg hadde planer om og ha med ett par kjente gitarister på soloer men jeg sparer det til senere. Jeg kom i kontakt med Michael via internet.

http://www.gaia-epicus.com